Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΠυρετός επαφών εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας

Πυρετός επαφών εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας

Το σχέδιο για τον Κανονισμό της Κομισιόν με το “μενού” των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τίθεται επί τάπητος ενέργειας σε μια σειρά διαβουλεύσεων, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συνεδριάζουν εκ νέου, ώστε να “σφραγίσουν” εί δυνατόν, αποφάσεις που θα προτείνουν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η έκτακτη εισφορά στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, το πλαφόν αποζημίωσης ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος (στο μοντέλο που εφαρμόζει η Ελλάδα) και οι “ταρίφες”¨εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας ανά κράτος μέλος.

Αναλυτικά σε σχέση με τη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων, η Ελλάδα υποστηρίζει την υιοθέτηση του έκτακτου τέλους αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων (που εν προκειμένω αφορά κατά κύριο λόγο τα διυλιστήρια), ώστε να συγκεντρωθούν επιπλέον κονδύλια για τις επιδοτήσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο κατά τους δύσκολους μήνες του χειμώνα.

Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης σε ποσοστό 33% θα επιβληθεί στα διυλιστήρια και παράγωγα πετρελαίου, επιπλέον των τακτικών φόρων και εισφορών που ισχύουν σε κάθε χώρα, γιατί αυτό επιτάσσει η πρόταση Κανονισμού της Κομισιόν. Βέβαια στο νέο σχέδιο της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε τις περασμένες μέρες διευκρινίζεται  ότι η εισφορά αυτή θα αφορά μόνον στο τμήμα εκείνο των κερδών της χρήσης του 2022, που θα είναι αυξημένο πάνω από 20% σε σχέση με τον μέσο όρο των φορολογήσιμων κερδών της τελευταίας τετραετίας, και όχι τριετίας όπως προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο, δηλαδή αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Σε σχέση με τα πλαφόν στις αποζημιώσεις των παραγωγών η Ελλάδα υποστηρίζει την ύπαρξη ευελιξίας ώστε έτσι να μην αλλάξει το ελληνικό καθεστώς με τα πλαφόν σε όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής κι έτσι πληγουν τα έσοδα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που στηρίζουν τις επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις και νοικκυριά. 

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν στο σχέδιό της προτείνει πλαφόν κατ’ ανώτατο όριο 180 ευρώ τη μεγαβατώρα σε όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, πλην φυσικού αερίου και άρα και για τους λιγνίτες, 

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν, επίσης, αναφέρει στο τελευταίο σχέδιό της, ότι το πλαφόν αφορά  στα έσοδα των παραγωγών από την αγορά και όχι στα συνολικά τους έσοδα από την παραγωγή ηλεκτρισμού, ενώ εξαιρεί από το πλαφόν τις υφιστάμενες ή μελλοντικές συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρισμού μέσω διμερών συμβολαίων, (ΡΡΑ), είτε για πράσινη ενέργεια, είτε για άλλες μορφές ενέργειας.

Επίσης η Ελλάδα υποστηρίζει την εθελοντική και όχι υποχρεωτική  μείωση κατά 5% της ηλεκτρικής ζήτησης σε ώρες αιχμής.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ