Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΠυρά ΣΕΕΠΕ για τη διατήρηση του πλαφόν στα καύσιμα

Πυρά ΣΕΕΠΕ για τη διατήρηση του πλαφόν στα καύσιμα

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης για διατήρηση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους της αλυσίδας εμπορίας καυσίμων έγινε δεκτή με “πυρά” από το Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος.

Όπως ανέφερε, χθες, σε ανακοίνωσή του η παράταση του μέτρου δημιουργεί μεγάλους κινδύνους στην αγορά. “Ο Σύνδεσμος εκφράζει τη βαθύτατη απογοήτευση για τον εμπαιγμό από πλευράς Πολιτείας και ταυτόχρονα την έντονη ανησυχία του σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να παρατείνει το μέτρο της επιβολής πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους” αναφέρει ο ΣΕΕΠΕ και τονίζει:

“Πρόκειται για μια απόφαση της κυβέρνησης, η οποία στην ουσία δίνει τη «χαριστική βολή» στις νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου, αναγκάζοντάς τες, είτε να βάλουν λουκέτο, είτε να παραχωρήσουν τα πρατήριά τους στα δίκτυα των παραβατικών. Ο ΣΕΕΠΕ έχει -εδώ και καιρό- κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, αποδεικνύοντας τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα πως το πλαφόν λειτουργεί σαν «οξυγόνο» για την παραβατικότητα, δίχως το παραμικρό όφελος για τον καταναλωτή.

Το συγκεκριμένο μέτρο επιβλήθηκε στην ελληνική αγορά καυσίμων, όπως και σε έναν μικρό αριθμό άλλων χωρών της Ε.Ε. πριν από 4 χρόνια, με αφορμή την υγειονομική και στη συνέχεια την ενεργειακή κρίση. Έχοντας διαπιστώσει πως το μέτρο βλάπτει σοβαρά τον ανταγωνισμό και πως δεν προστατεύει τον καταναλωτή, όσα κράτη το είχαν εφαρμόσει, το έχουν πλέον αποσύρει. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξακολουθεί να εφαρμόζει το μέτρο -και μάλιστα με τρόπο δογματικό, μέσω διαδοχικών παρατάσεων- είναι η Ελλάδα.

Οι στρεβλώσεις που έχει επιφέρει το μέτρο στην αγορά είναι πολλές και σοβαρές, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα του κλάδου. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και ο τρόπος υπολογισμού του μικτού περιθωρίου κέρδους, εντός του οποίου «πρέπει» να λειτουργεί ο κλάδος, δεν λαμβάνει υπόψιν καμία απολύτως μεταβολή στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων από το 2021 έως σήμερα (αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, αύξηση του μεταφορικού κόστους και εν γένει όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών), με αποτέλεσμα, όπως αναγνωρίζει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά από τετραετή έρευνα του κλάδου και το ΙΟΒΕ στην ετήσια έκθεσή του, ο κλάδος να λειτουργεί με μηδενικά ή οριακά αρνητικά αποτελέσματα.

Η τεχνητή εξάλειψη του ανταγωνισμού, την οποία επιφέρει το πλαφόν, αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο για τα παραβατικά πρατήρια. Σήμερα, σχεδόν 1 στα 3 πρατήρια στην Αττική και 1 στα 5 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα και με ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, είναι παραβατικά, κλέβοντας τον καταναλωτή στην αντλία. Σε αυτά τα ανησυχητικά ποσοστά δεν προσμετρώνται άλλες μορφές παραβατικότητας, όπως η νόθευση των καυσίμων.

Η Πολιτεία, αν πράγματι θέλει να προστατεύσει τον καταναλωτή, οφείλει να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια έχει θεσπίσει για την πάταξη της παραβατικότητας και του λαθρεμπορίου και να ακυρώσει άμεσα το πλαφόν, ένα μέτρο το οποίο δεν προσφέρει καμία απολύτως προστασία στον καταναλωτή, αντίθετα τον υποχρεώνει να βρίσκεται αντιμέτωπος καθημερινά με συνθήκες πρωτόγνωρες που δεν συναντάς σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα.

Στο μεταξύ ο ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Πέτρος Τζαννετάκης, μιλώντας, πριν λίγες μέρες,μιλώντας στην παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της Motor Oil, σημείωσε πως είναι πλέον παράλογο το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη λιανική καυσίμων, με δεδομένο ότι στο διάστημα που μεσολάβησε έχουν αυξηθεί τα κόστη λειτουργίας, όπως για παράδειγμα με τις τρεις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΝ

Να σημειωθεί ότι χθες το ΥΠΑΝ ανέφερε:
Καθώς η εικόνα της αγοράς τους τελευταίους μήνες έχει βελτιωθεί σημαντικά -ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και είναι ο μικρότερος μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί σημαντικά από πέρυσι- τα μέτρα που αφορούν στο πλαφόν κέρδους του Ν.5045/2023, που έληγαν στις 30 Απριλίου, παρατείνονται για δύο μήνες και ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου.

Τα μέτρα που αφορούν την απαγόρευση προσφορών για τρεις μήνες μετά από ανατίμηση, η υποχρεωτική ανακοίνωση αυξήσεων τιμοκαταλόγων από τα σούπερ μάρκετ, καθώς και η ανακοίνωση τιμών οπωροκηπευτικών, όπως επίσης και το «Καλάθι του Νοικοκυριού», παρατείνονται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ