Απώλειες έως 24% καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα, με τις μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού τομέα να είναι στο επίκεντρο των πωλήσεων, με αιχμή τη ΔΕΗ και δευτερευόντως τη Μυτιληναίος. Ήταν η πιο έντονα πτωτική εβδομάδα εδώ και πολύ καιρό στο Χ.Α., με την αγορά να επηρεάζεται τόσο από την ευρύτερη διατάραξη των συνθηκών σε όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα, όσο και από τις εξελίξεις με την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Η διατάραξη της αγοράς ενέργειας διεθνώς όλο το τελευταίο διάστημα έχει προξενήσει τεράστιες ανισορροπίες σ’ όλη την καταναλωτική αλυσίδα και στις μεταφορές, ενώ πλέον απειλεί να φέρει και τεκτονικές αλλαγές ευρύτερα στις οικονομίες.
Δεν είναι τυχαίο ότι η εικόνα της ελληνικής αγοράς άλλαξε άρδην το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης όταν έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για την εκρηκτική αύξηση των τιμών Φυσικού Αερίου, το ράλι στις τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας και τις ανησυχίες ακόμα και για ελλείψεις στην Ευρωπαϊκή Αγορά.
Από τη συνεδρίαση της Πέμπτης λοιπόν, ξεκίνησαν να πιέζονται σημαντικά τόσο οι ενεργειακές μετοχές και οι μετοχές μετάλλων, όσο και άλλες μετοχές άλλων κλάδων, που όμως βλέπουν τα μεγέθη τους να απειλούνται, λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους. Ένα από αυτά τα παραδείγματα ήταν η Κρι Κρι που υποχώρησε κατά 6,05% την Πέμπτη, (κάτι εξαιρετικά σπάνιο για το σταθερό και συντηρητικό προφίλ της), καθώς ανακοίνωσε πλήγμα στα μεγέθη λόγω ενεργειακού κόστους.
Μεγάλες πιέσεις δέχτηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης και η Cenergy Holdings που για τον ίδιο λόγο υποχώρησε κατά 5,72%.
Τα στατιστικά της εβδομάδας
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 4,35%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,52%, ο Mid Cap είχε πτώση 2,95%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πιέστηκε σε ποσοστό 5,20%. Έτσι, περιορίστηκαν τα κέρδη σε ετήσιο επίπεδο, με το Γ.Δ. να κερδίζει 7,92%, ο FTSE 25 κερδίζει 8,93%, ο Mid Cap παραμένει κυρίαρχων με ράλι +31,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παραμένει ουραγός με επίδοση μόλις 5,81%.
Σε ό,τι αφορά τις μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση – διόρθωση την περασμένη εβδομάδα, η ΔΕΗ ήταν στην πρώτη θέση καθώς υποχώρησε σε ποσοστό 21%, έχοντας μάλιστα συμπληρώσει εννέα διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με συνολική πτώση 24%. Σημαντικές απώλειες και για τη Μυτιληναίος που έχασε 10,16%, ενώ η Ελλάκτωρ έκλεισε το 5ήμερο κατά 6,96% χαμηλότερα.
Απώλειες 6,65% είχε η συντηρητική κατά τα άλλα ΕΥΔΑΠ, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ επηρεάστηκε από τις εξελίξεις χάνοντας 5,65%, η Viohalco υποχώρησε κατά 5,22%, η ElvalHalcor έκλεισε στο -5,30%, η Lamda Development -4,63%, ο Τιτάν -3,77%, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ -3,07% κ.λπ. Στις τράπεζες, η Εθνική υποχώρησε κατά 6%, η Alpha Bank -5,56%, η Eurobank -4,91% και η Πειραιώς Financial -3,46%.
Στο χώρο του Mid Cap στην κορυφή της διόρθωσης βρέθηκε η Intrakat που έχασε το 15,71% της αξίας της (προερχόμενη έτσι κι αλλιώς από μεγάλο ράλι), η Κρι Κρι έχασε 8,83%, η AVAX -5,48%, η Intracom Holdings -4,77% και η Πλαστικά Θράκης -2,63%.
Οι κερδισμένοι του πενθημέρου
Σε ό,τι αφορά τις λίγες μετοχές που διαφοροποιήθηκαν θετικά το προηγούμενο 5ήμερο, στο χώρο του FTSE 25 ήταν η Jumbo που κέρδισε 2,38%, ενώ τις μικρότερες αποτιμήσεις είχαμε τις Epsilon Net +10%, Entersoft +7,63%, Κορδέλλου +7,57%, Έλαστρον +6,67%, Επίλεκτος +3,80%, Byte Computer +2,89% και Τζιρακιάν +2,42%.