Οι ηγέτες της ΕΕ και της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) θα πραγματοποιήσουν σήμερα την πρώτη τους σύνοδο κορυφής, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να έχουν στόχο να εμβαθύνουν τους οικονομικούς τους δεσμούς με μία από τις πιο δυναμικές περιοχές του κόσμου, η οποία έχει αναχθεί σε βασικό εμπορικό εταίρο της Κίνας.
«Η σύνοδος ΕΕ-ASEAN θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη στρατηγική μας συνεργασία και να ανταλλάξουμε απόψεις για σημαντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, κυρίως τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, της συνδεσιμότητας, του εμπορίου, της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης και της διατροφικής ασφάλειας», εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που διοργανώνει τη σύνοδο.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι η πρώτη από πολλές τακτικές συναντήσεις των δύο περιοχών μας», πρόσθεσε.
Στόχος κυρίως είναι να ενισχυθούν οι υπάρχουσες επαφές: οι δύο περιοχές και οι δύο οργανισμοί έχουν σχέσεις εδώ και 45 χρόνια και «οι δεσμοί τους είναι στέρεοι», διαβεβαίωσε ο Μισέλ.
Η ASEAN δημιουργήθηκε το 1967 και σε αυτή συμμετέχουν η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ, το Λάος, η Καμπότζη και η Μιανμάρ. Ωστόσο η Μιανμάρ δεν θα είναι παρούσα στις Βρυξέλλες καθώς δεν συμμετέχει στον οργανισμό μετά το πραξικόπημα του 2021.
Πάνω από τη σύνοδο, που θα ξεκινήσει σήμερα στις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας), θα πλανάται η σκιά της Κίνας, παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα: οι απειλές του Πεκίνου εναντίον της Ταϊβάν και εναντίον της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική θάλασσα είναι δύο ζητήματα που προκαλούν ανησυχία.
Οι εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου συγκρούονται με πολλές διεκδικήσεις χωρών της ASEAN, ενώ η νοτιοανατολική Ασία είναι θέατρο της αυξανόμενης αντιπαλότητας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή.
Διαφοροποίηση
Όμως οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα επικεντρωθούν στην κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να «ευαισθητοποιήσουν» τους εταίρους τους στη νοτιοανατολική Ασία και «να λάβουν μια καταδίκη της Ρωσίας», η οποία επιζητεί να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει η G7 και η ΕΕ, εξήγησαν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Οι εμπορικές συναλλαγές θα είναι ακόμη ένα σημαντικό θέμα. Η ΕΕ είναι βασική εταίρος των χωρών της ASEAN, αλλά «η Κίνα είναι πολύ πιο σημαντική για αυτές σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές από τις ΗΠΑ και την ΕΕ», υπενθύμισε Γερμανός αξιωματούχος.
«Υπάρχει ανάγκη οι Ευρωπαίοι να ‘επανασυνδεθούν’ με την ASEAN, μια από τις πιο δυναμικές ζώνες του κόσμου», με μεγάλες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, επεσήμανε το Παρίσι.
Ήδη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει κάνει πολλά ταξίδια στην περιοχή.
Περίπου 10 δισεκ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων προβλέπονται για επενδύσεις στις χώρες της περιοχής και ένας κατάλογος έργων έχει προετοιμαστεί για τη σύνοδο, επεσήμαναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.