Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΠρωτιά της MYTILINEOS στην εταιρική διακυβέρνηση

Πρωτιά της MYTILINEOS στην εταιρική διακυβέρνηση

Την πρώτη θέση στο ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης που πλέον είναι στην κορυφή της ατζέντας των επενδυτών διεθνώς βρίσκεται η MYTILINEOS. H εταιρεία λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολόγηση, από την Institutional Shareholder Services (ISS), μεταξύ των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 για την εταιρική διακυβέρνηση (Corporate Governance).

Η ISS είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο σε θέματα Υπεύθυνων Επενδύσεων και Εταιρικής Διακυβέρνησης και αξιολογεί τις εταιρείες που καλύπτει με βάσει το σκορ στο ESG.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης «Environmental & Social Quality Score Disclosure and Transparency Signal», επικεντρώνεται στην δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών στοιχείων με έμφαση σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, με στόχο να θέσει στο επίκεντρο των επενδυτικών αποφάσεων τα κριτήρια ESG.

Κάθε εταιρεία που συμμετέχει στο δείκτη έχει το δικό της σκορ σε μία κλίμακα από 1 που δηλώνει υψηλό δείκτη δημοσιοποίησης και διαφάνειας των στοιχείων και χαμηλότερο ρίσκο έως 10 που δηλώνει το χαμηλότερο δείκτη δημοσιοποίησης και διαφάνειας των στοιχείων και υψηλότερο ρίσκο.

Η MYTILINEOS λοιπόν έλαβε βαθμολογία 2 για την εταιρική διακυβέρνηση, ενώ ακολουθούν με βαθμό 3 η Πειραιώς Financial και η Εθνική. Για την αναβάθμιση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης η MYTILINEOS εργάζεται εντατικά εδώ και πολλά χρόνια, έργο που αποδίδει και αναγνωρίζεται.

Ακόμα πιο σημαντική ωστόσο, είναι η βελτίωση του score της εταιρείας στον τομέα του Περιβάλλοντος, όπου έλαβε βαθμό 2, που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των εισηγμένων (με πρώτη της Τρ. Πειραιώς με βαθμολογία 1), δεδομένου ότι στις δραστηριότητες της MYTILINEOS περιλαμβάνονται βαριές βιομηχανικές δραστηριότητες και παραγωγή ενέργειας που επιδρούν σημαντικά στο περιβάλλον. Τέλος, την υψηλότερη βαθμολογία (πάλι μαζί με την Πειραιώς), με 1, αποσπά και στον τομέα Social. Υπενθυμίζεται ότι η κλίμακα της βαθμολογία της ISS είναι από το 1 έως το 10, όπου το 1 είναι το άριστο και το 10 η χαμηλότερη αξιολόγηση.

To X.A. δρομολογεί τη δημιουργία δείκτη με κριτήρια ESG

Επισημαίνεται πως παγκόσμια, τα κριτήρια EDG, δηλαδή από το τρίπτυχο του δείκτη βιωσιμότητας με Περιβαλλοντικά (Enviromental), Kοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) είναι στην κορυφή της επικαιρότητας και του ενδιαφέροντος των επενδυτικών κεφαλαίων.

Κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, βιώσιμες πρακτικές περιβαλλοντικής ανάπτυξης, υπεύθυνες δράσεις για την κοινωνία, είναι έννοιες και δράσεις που «παντρεύονται» ολοένα και περισσότερο, αποτελώντας ουσιαστικές επιχειρηματικές πρακτικές.

Οι επενδυτές ολοένα και περισσότερο στρέφονται προς τις κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες εταιρείες και μετοχές, καθώς γνωρίζουν ότι οι εταιρείες με υψηλά στάνταρ σ’ αυτούς τους τομείς, έχουν – συνήθως – και εξαιρετικά ποιοτικά στάνταρ σ’ όλη τη διάρθρωση και λειτουργία τους, ενώ θεωρούνται και ιδιαίτερα ανθεκτικές μετοχές.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται δείκτες στα χρηματιστήρια που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση αλλά και την εταιρική κοινωνική ευθύνη, καθώς επίσης και εργαλεία όπως τα «πράσινα ομόλογα» και τα TCFDs (Task Force on ClimateRelated Financial Disclosures).

Δείκτη βιωσιμότητας με κριτήρια ESG δρομολογεί για το προσεχές φθινόπωρο και η διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Όπως έχει δηλώσει προ δύο μηνών ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης, «υπάρχει ένας αριθμός εταιρειών που μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο δείκτη. Στόχος είναι να εμπνεύσουμε όσες περισσότερες εταιρείες γίνεται πως αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό ότι έχουμε τον οδηγό για να βγούμε μπροστά και να δείξουμε ότι η ελληνική αγορά ακολουθεί».

Ακολουθώντας το παράδειγμα μεγάλων και ανεπτυγμένων χρηματιστηριακών αγορών του εξωτερικού λοιπόν, το Χ.Α. μπαίνει στον αστερισμό των ESG κριτηρίων, που διεθνώς αποτελούν την πιο αναπτυσσόμενη κατηγορία επενδύσεων, μαζί με αυτές της «πράσινης» ανάπτυξης, που έτσι κι αλλιώς είναι παραπλήσια.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ