Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός 95-80 τη Ρεάλ!

Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός 95-80 τη Ρεάλ!

Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης! Ο…πρώην εξάστερος είναι πλέον εφτάστερος! Νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης 95-80 στον τελικό στο Final 4 του Βερολίνου, επιβεβαιώνοντας ότι είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη για τη σεζόν 2023/24.

Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος μετά από 13 χρόνια, από την ομάδα που τελείωσε 17η στην περσινή περίοδο και δεν πίστευε κανείς ότι θα μπορούσε να επιστρέψει άμεσα με τέτοιο τρόπο.

Είναι η μεγαλύτερη επιστροφή στην ιστορία της Ευρωλίγκας από τη μία σεζόν στην επόμενη και μάλιστα με μυθική ανατροπή στον τελικό. Πετυχαίνοντας την 7η νίκη στους 8 τελικούς που έχει λάβει μέρος!

Τεράστιος πρωταγωνιστής ο Κώστας Σλούκας που πήρε την ομάδα στα χέρια του στις κρίσιμες στιγμές και την οδήγησε στην κορυφή με 24 πόντους χωρίς να αστοχήσει σε σουτ εντός πεδιάς (4/4 τρίποντα, 2/2 δίποντα, 8/9 βολές).

Συγκλονιστική εμφάνιση συνολικά, ενώ έχανε 36-25 στην πρώτη περίοδο, τελικά τη νίκησε με 15 πόντους διαφορά.

Ο διεθνής παίκτης που έκανε την προσωπική του επανάσταση, δεν δικαίωσε απλά το Δημήτρη Γιαννακόπουλο που πίστεψε σε αυτή τη μετακίνηση από τον αιώνιο αντίπαλο αλλά,, ανέβασε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή. Προφανώς αναδείχθηκε σε MVP του Final Four.

Πήρα μεγάλες αποφάσεις στην καριέρα μου, έχω τη συνείδησή μου καθαρή και είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Είμαι υπερήφανος πιο πολύ για τους έλληνες. Έλεγα ότι πρέπει να στηριχθούμε στον ελληνικό κορμό. Η ελληνική ψυχή μιλάει πάντα”, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο Σλούκας.

Και πάμε παρακάτω. Εργκίν Αταμάν, ο καθοδηγητής, ο άνθρωπος που το πίστεψε από την πρώτη στιγμή, ο κόουτς, ο εξαιρετικός διαχειριστής, ο σπουδαίος άνθρωπος του μπάσκετ. Δεν δίστασε παραμονές των ημιτελικών να δηλώσει ότι: “Ήρθαμε να το πάρουμε και θα το πάρουμε“.

Έδωσε με την ποιότητά του τη δική του υπογραφή στον τελικό. Μετά από την πρώτη όχι καλή πρώτη περίοδο, ο τούρκος προπονητής άλλαξε τον αγώνα με προσέγγιση αμυντική και παίκτες που έτρωγαν σίδερα! Με επιθετικές άμυνες και “απαντήσεις” τις στιγμές που χρειάζονταν. Παρά το πρόβλημα με τα τρία φάουλ του Ναν από το πρώτο ημίχρονο.

Στα αποδυτήρια ο Δημήτρη Γιαννακόπουλος δήλωσε: “Άλλοι μετράνε σερί νίκες, βολές, συμμετοχές. Εμείς είμαστε ο Παναθηναϊκός“, είπε αρχικά στην κάμερα της NOVA για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Για το πού αφιερώνει το τρόπαιο: “Το Κύπελλο δεν αφιερώνεται, είναι της ομάδας. Ήταν μεγάλο το άγχος, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στον κόσμο, αλλά εμείς βγάλαμε ψυχή”.

Ο Εργκίν Αταμάν, συγκίνησε στις πρώτες του δηλώσεις του στο κανάλι της διοργανώτριας αρχής για τον πατέρα του που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Έχασα τον πατέρα μου τον περασμένο μήνα. Είμαι σίγουρος ότι το είδε σήμερα αυτό. Ήταν μαζί μου στους τίτλους που κέρδισα με την Αναντολού Εφές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες φιλάθλους και τους Τούρκους πολίτες για την υποστήριξή τους“, ήταν τα λόγια του. Καταλήγοντας δήλωσε με ταπεινότητα: “Ευχαριστώ όλους όσοι πίστεψαν σε εμένα”.

Αυτός είναι η τρίτη Ευρωλίγκα στην καριέρα του σπουδαίου προπονητή, ο οποίος είχε νωρίτερα δύο κατακτήσεις με την Αναντολού Εφές (2021, 2022).

Συγκινημένος και ο Λεσόρ. Σκόραρε 17 πόντους στον ημιτελικό και άλλους τόσους στον τελικό, κατακτώντας έτσι τον πρώτο τίτλο EuroLeague της καριέρας του. Μόλις αντιλήφθηκε αυτό που συνέβη έπιασε την μπάλα και καθισμένος στο παρκέ έβαλε τα κλάματα. 

Καθοριστικός ο Βιλντόσα, που πέρασε πολύ νωρίς επειδή φορτώθηκε με φάουλ ο Ναν, ο οποίος με τη σειρά του φόρτωσε το μαδριλένικο καλάθι με 21 πόντους. Ο Ματίας Λεσόρ κέρδισε κατά κράτος τους Έντι Ταβάρες και Βενσάν Πουαριέ, μετρώντας 17 πόντους και 6 ριμπάουντ. Τρομερός σε άμυνα και επίθεση ο Γκραντ με 11 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

Αποτελεσματικές μάχες έδωσε και ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, αποτυπώνοντας την πνευματική ετοιμότητα της αποστολής της ελληνικής ομάδας στο Βερολίνο.

“Είναι σαν παραμύθι. Κανείς δεν θα μπορούσε να το γράψει καλύτερα” δήλωσε ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο πανηγύρισε τον τίτλο της EuroLeague υπό το βλέμμα του αδελφού του, Γιάννη, μετά το δαχτυλίδι με τους Λέικερς το 2020, παίζοντας 3:30 στον τελικό. Έγινε έτσι ο πρώτος έλληνας με τίτλο στο ΝΒΑ και τη EuroLeague.

Από τη Ρεάλ, που ήταν ασταμάτητη όλη τη σεζόν όμως βρήκε τον… δάσκαλό της, ο Μούσα μέτρησε 15 πόντους, ο Καμπάτσο 12 και ο Ροντρίγκεθ 11. Για τη Ρεάλ ο Χεζόνια ήταν σκιά του εαυτού του. Στα 31/49” που έμεινε στο παρκέ, είχε 8 πόντους με 3/11 σουτ και 1/1 βολή. Μόνο στα ριμπάουντ (8) βοήθησε επί της ουσίας την ομάδα του.

Τα δεκάλεπτα: 36-25, 54-49, 61-64, 80-95.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ματέο): Κοζέρ 2, Ρούντι, Καμπάσο 12 (2 τρίποντα, 4 ασίστ), Χεζόνια 8 (1/7 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ροντρίγκεθ 11 (1/4 τρίποντα), Πουαριέ 8 (4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ταβάρες 4, Γιουλ 6 (2/7 τρίποντα), Γιαμπουσέλε 8 (2), Εντιαγιέ 7 (2), Μούσα 15 (1/6 Τρίποντα).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR (Αταμάν): Καλαϊτζάκης 2, Βιλντόσα 3 (1), Σλούκας 24 (6/6 σουτ, 8/9 βολές, 3 ασίστ), Παπαπέτρου 4, Γκραντ 11 (2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα), Ναν 21 (6/12 δίποντα, 2/6 τρίποντ, 3/3 βολές), Λεσόρ 17 (5/8 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 7/10 βολές, 6 ριμπάουντ), Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις, Χουάντσο 5 (4 ριμπάουντ), Μήτογλου 8 (2).

Τα ομαδικά στατιστικά της Ρεάλ Μαδρίτης: 16/29 δίποντα, 11/36 τρίποντα, 15/18 βολές, 31 ριμπάουντ (21 αμυντικά + 10 επιθετικά), 17 ασίστ, 6 κλεψίματα, 7 λάθη, 1 μπλοκ.

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού AKTOR: 18/35 δίποντα, 12/22 τρίποντα, 23/30 βολές, 37 ριμπάουντ (29 αμυντικά + 8 επιθετικά), 13 ασίστ, 3 κλεψίματα, 9 λάθη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ