Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠροχωρούν τα σχέδια για οπτικές ίνες σε όλη τη χώρα

Προχωρούν τα σχέδια για οπτικές ίνες σε όλη τη χώρα

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν τα έργα και τα προγράμματα που αφορούν στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών ακόμα και στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να επιλέγει συμβούλους για κάποια από αυτά μέσα στον Αύγουστο.

Ειδικότερα τις προηγούμενες ημέρες επιλέχθηκε ως προσωρινός ανάδοχος του έργου «Παροχή Επικουρικών Υπηρεσιών Υποστήριξης για την Δράση: Κουπόνι Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας (Superfast Broadband)» η ένωση εταιρειών Remaco και ΣΑΛΦΩ και Συνεργάτες. Πρόκειται για το πρόγραμμα που επιδοτεί συνδέσεις FTTH με το ποσό των 13 ευρώ μηνιαίως για δύο χρόνια καθώς και το κόστος σύνδεσης αυτών με το ποσό των 48 ευρώ. Στόχος δε των επικουρικών υπηρεσιών είναι η περαιτέρω ανάπτυξή του προγράμματος, ώστε να αποκτήσουν επιδοτούμενες συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων ακόμα περισσότερα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Η προσφορά των προαναφερθέντων εταιρειών για το πρόγραμμα το οποίο τρέχει ήδη στη χώρα μας, ανέρχεται στις 423.734,31 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, όπως προκύπτει από την σχετική απόφαση την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δρ. Αθανάσιος Σταβέρης.

Αντίστοιχα, σχετικά πρόσφατα επελέγησαν και οι σύμβουλοι (τεχνικός και χρηματοοικονομικός) για το mega ΣΔΙΤ Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultrafast Broadband, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση της τεχνικής υποστήριξη για τις Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultrafast Broadband, το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε στην ανάθεση του έργου στην εταιρεία ΣΥΝΕΛΙΞΙΣ. Το κόστος της ανάθεσης φτάνει το ποσό των τριάντα επτά χιλιάδων διακοσίων ευρώ (37.200 €) συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και η συνολική διάρκεια αυτού ορίζεται σε 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Όσο για την «Χρηματοοικονομική Υποστήριξη για το έργο Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultrafast Broadband» ανατέθηκε στην εταιρεία OPTIMUM VALUE AE με κόστος τριάντα επτά χιλιάδες διακόσια ευρώ (37.200 €) συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και διάρκεια και πάλι 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Οι προαναφερθέντες σύμβουλοι θα εργαστούν υποστηρικτικά στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΥΔΕ ΤΠΕ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΥΨΗΔ), μέχρι και την υπογραφή των συμβάσεων του μεγαλύτερου έργου ΣΔΙΤ της χώρας. Οι υπηρεσίες τους θα συμβάλλουν στην κάλυψη με οπτικές ίνες περιοχών της χώρας οι οποίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να αφορούν έως και 2,4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις.

Σημειωτέον ότι οι ανάδοχοι του έργου Ultra-Fast Broadband (UFBB), το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ της χώρας και ενός από τα μεγαλύτερα του κλάδου στην Ευρώπη – ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ ( 870 εκατ. με ΦΠΑ), αναμένεται να επιλεγούν στο τέλος του έτους.

Η πρόσκληση είναι ανοικτή μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 14:00 και απευθύνεται στους φορείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου δηλαδή τους:

-Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία
-Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών
-Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία
-Άβαξ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων
-Ένωση Εταιρειών Μυτιληναίoς Ανώνυμη Εταιρεία – ΜΕΤΚΑ EGN LTD
ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών
-Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία
-Ένωση Εταιρειών «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία» Α.Ε. – Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία

Για το εν λόγω έργο η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης ορίζεται σε 26 έτη από την ημερομηνία υπογραφής της και οι διαγωνιζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν ενιαία προσφορά για το σύνολο των επτά γεωγραφικών ζωνών του έργου, δηλώνοντας τον μέγιστο αριθμό ζωνών που προτίθενται να αναλάβουν. Σε καθένα μπορούν να ανατεθούν κατ’ ανώτατο 3 γεωγραφικές ζώνες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πέραν του UFBB έχει ήδη προβλεφθεί ένα ακόμη έργο ΣΔΙΤ, το Ultra-Fast Broadband 2, με στόχο να καλύψει τις περιοχές που δεν συμπεριλήφθηκαν στο UFBB 1. Η χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος θα προκύψει από το νέο ΈΣΠΑ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ