Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρά η «αποχαλκοποίηση» των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της χώρας, η οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει κατά το παρελθόν, ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.
Στόχος είναι να αυξηθούν να νοικοκυριά που χρησιμοποιούν οπτική ίνα για την ευρυζωνική τους σύνδεση, κάτι που θα επιτευχθεί μέσα από έργα που αφενός είχαν χρονίσει στα συρτάρια των υπουργείων και επιτέλους υλοποιούνται κι αφετέρου με νέα που με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα. Ενδεικτικό των προαναφερθέντων, είναι ότι την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε δύο ενδιαφέρουσες ειδήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο λόγος για την έγκριση των τεχνικών προσφορών των δύο υποψηφίων αναδόχων του Διαγωνισμού Ultra Fast Broadband καθώς και για το πρόγραμμα Fiber Readiness που αφορά στην επιδότηση εγκατάστασης οπτικών ινών στα κτήρια.
Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση του Ultra Fast Broadband, αναμένουμε πλέον την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, η οποία θα καθορίσει το πώς θα μοιραστούν τα τμήματα του έργου και κατ επέκταση θα δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας.
Το έργο θα μοιραστούν ο όμιλος ΟΤΕ και το σχήμα Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) – Τέρνα Ενεργειακή, τα μόνα σχήματα που κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές προσφορές για το πρότζεκτ. Όπως όλα δείχνουν από τις επτά περιοχές(LOTs) που έχουν καθοριστεί στον διαγωνισμό, τις τέσσερις θα αναλάβει το σχήμα Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή και τις υπόλοιπες τρεις ο ΟΤΕ. Η κάθε περιοχή έχει παρόμοιο προϋπολογισμό (περίπου 100 εκατ. ευρώ) και σχεδόν τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων (περίπου 110-120 χιλιάδες συνδέσεις).
Όσο για την αξία του έργου έχει προϋπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ (με το ΦΠΑ φτάνει τα 868 εκατ. ευρώ) και θα χρηματοδοτηθεί από τους αναδόχους (400 εκατ. ευρώ) αλλά και από το υφιστάμενο και το νέο ΕΣΠΑ (300 εκατ. ευρώ).
Το έργο αναμένεται να προσθέσει οπτική ίνα σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους παρόχους εγκαθιστώντας περί τις 800 χιλιάδες γραμμές οπτικής ίνας οι οποίες θα προστεθούν στα 2 εκατομμύρια συνδέσεις FTTH που έχουν ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
Πέρα από την γεωγραφική επέκταση του δικτύου οπτικών ινών όμως δρομολογείται η προώθηση της χρήσης τέτοιου τύπου συνδέσεων από τα νοικοκυριά, μέσω ενός νέου προγράμματος τύπου «Εξοικονομώ κατ’οίκον». Το Fiber Readiness, όπως και θα λέγεται, θα δώσει επιδότηση με την μορφή κουπονιού (voucher) ευρώ σε ιδιοκτήτες 120.000 κτηρίων για την εφαρμογή δομημένης καλωδίωσης οπτικών ινών.
Το πρόγραμμα, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να έχουν καθοριστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους,θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας με 162 εκατ. ευρώ περίπου και η επιδότηση θα κυμαίνεται μεταξύ 800 -1.000 ευρώ σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια.
Στόχος του είναι σε συνδυασμό με το SuperFast Broadband (SFBB) το οποίο επιδοτεί ήδη συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) να διευκολύνει την μετάβαση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στις υψηλές ταχύτητες και η Ελλάδα να συμπορευτεί με την «Κοινωνία των Gigabit», που έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει η Ευρώπη μέχρι το 2025.
Να θυμίσουμε ότι μέσω του προγράμματος SuperFast Broadband (SFBB) το οποίο επιδοτεί τις συνδέσεις FTTH με το ποσό των 13 ευρώ ανά μήνα για δύο χρόνια, αλλά και το κόστος σύνδεσης με το ποσό των 48 ευρώ, μια σύνδεση FTTH της τάξης των 100 Mbps κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με μια σύνδεση VDSL. Μέσω του SFFB μάλιστα, έχουν μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί περίπου 70.000 συνδέσεις οπτικής ίνας στα σπίτια. Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, το υπουργείο φαίνεται να εξετάζει και την επέκταση του SFBB που τρέχει σήμερα και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.