Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠρος παράταση μισθώσεων λόγω πανδημίας - Γράφει ο Εμμ.Νότης

Προς παράταση μισθώσεων λόγω πανδημίας – Γράφει ο Εμμ.Νότης

Σενάριο υποχρεωτικής παράτασης των μισθώσεων που λήγουν ή θα λήξουν εν μέσω πανδημίας, έστω και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 6 ή 12 μηνών, επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις συνέπειες που θα προκαλέσει η σταδιακή «αποσωλήνωση» από τα κρατικά μέτρα στήριξης.

Προς το παρόν, οι σχέσεις ιδιοκτητών-ενοικιαστών παραμένουν «ανέφελες» καθώς οι μεν ενοικιαστές διασφαλίζουν το δικαίωμα να μην πληρώνουν ενοίκιο ενώ οι ιδιοκτήτες -έστω και μετ’ εμποδίων- εισπράττουν το 80% του ενοικίου από το κράτος και μάλιστα αφορολόγητο που στο τέλος της ημέρας είναι πιο συμφέρον ειδικά για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα από ενοίκια. Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης αργά ή γρήγορα θα τελειώσουν.

Σε λίγες ημέρες, θα ανακοινωθεί η παράταση του δικαιώματος «κουρέματος» των ενοικίων και για τον Απρίλιο, πιθανώς και για τον Μάιο ειδικά για τους επαγγελματίες που δεν θα έχουν το δικαίωμα λειτουργίας ακόμη και μετά το Πάσχα. Μετά; Το «μετά» είναι που προβληματίζει. Ύστερα από 13-14 μήνες κρατικού παρεμβατισμού (και μάλιστα πρωτόγνωρου) στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών, ενοικιαστές και ιδιοκτήτες θα κληθούν και πάλι να ρυθμίσουν μόνοι τους τις οικονομικές τους σχέσεις. Είναι πολύ πιθανό, ότι σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, οι σχέσεις χιλιάδων πολιτών θα έχουν διαταραχτεί.

Ενοικιαστές που θα επικαλεστούν το δικαίωμα πληττόμενου χωρίς να είναι προκειμένου να επιτύχουν κούρεμα. Ενοικιαστές που δεν θα έχουν πληρώσει ούτε το κουρεμένο ενοίκιο επικαλούμενοι οικονομικές δυσκολίες. Και ιδιοκτήτες οι οποίοι θα έχουν χάσει ένα «σταθερό» εισόδημα το οποίο θα θέλουν τώρα να ανακτήσουν.

Η καραντίνα έκλεισε και τα δικαστήρια μηδενίζοντας τις πιθανότητες να υπάρξει ένα κύμα εξώσεων. Τι θα γίνει όμως μόλις επαναλειτουργήσουν τα αστικά δικαστήρια; Ποιος θα εμποδίσει ιδιοκτήτες να καταφύγουν στη λύση της έξωσης ενός επαγγελματία το μισθωτήριο του οποίου θα έχει λήξει; Εδώ έρχεται και το σενάριο αυτόματης «παράτασης» των μισθώσεων (ειδικά των επαγγελματικών) για να λειτουργήσει ως «αμορτισέρ» απορρόφησης των εντάσεων για ένα χρονικό διάστημα. Ειδικά αν είναι χρονικό διάστημα ανάκαμψης της οικονομίας, εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτό να απορροφήσει τις εντάσεις και να οδηγήσει σε ομαλότερη επιστροφή στην κανονικότητα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ