Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠροοπτικές για καλό κλείσιμο έτους διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο

Προοπτικές για καλό κλείσιμο έτους διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο

Προοπτικές για ένα ακόμη καλύτερο κλείσιμο έτους και πιθανότητα επαναπροσέγγισης των προηγούμενων υψηλών του Ιουλίου διαμορφώνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μια σειρά θετικών καταλυτών, εγχώριων αλλά και διεθνών, συντηρούν το momentum και τη διάθεση ανάληψης περαιτέρω επενδυτικού ρίσκου.

Καλή πορεία της οικονομίας, τα κέρδη – ρεκόρ των εισηγμένων, η επιχειρηματική κινητικότητα και η ενίσχυση του βάθους της αγοράς μετά τις κινήσεις αποεπένδυσης που έκανε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις Alpha Bank και Εθνική είναι παράγοντες που ενισχύουν το momentum της αγοράς και φέρνουν σε θέση ισχύος τους αγοραστές. Την ίδια ώρα, το διεθνές κλίμα είναι κάτι παραπάνω από άριστο, καθώς όλες οι αγορές, σε Ευρώπη και Αμερική κινούνται σε υψηλά έτους ή πλησίον αυτών, ενώ κάποιοι δείκτες δεν απέχουν πλέον πολύ και από τα ιστορικά υψηλά τους!

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε η νέα αναβάθμιση από τον οίκο Fitch την Παρασκευή το βράδυ, να επιβεβαιώσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αμερικανική Fitch, έγινε ο δεύτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που αποδίδει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Πλέον, τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν στην παγκόσμια ελίτ καθώς θα μπορούν να εισαχθούν στους κορυφαίους δείκτες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ενώ η αναβάθμιση ασφαλώς θα ενισχύει την εισροή πολύ μεγάλων κεφαλαίων προς όλα τα επενδυτικά assets της χώρας μας.

Τι επισημαίνει ο οίκος

Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- από ΒΒ+, με σταθερές προοπτικές στην αξιολόγηση. Η δεύτερη αναβάθμιση στο investment grade από μεγάλο οίκο μετά τη Standard & Poor’s αναμένεται να ενισχύσει τις διεθνείς επενδυτικές ροές στο ελληνικό χρέος από χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται σε τίτλους της ανώτατης βαθμίδας και να οδηγήσει στην είσοδο των ελληνικών ομολόγων σε διεθνείς δείκτες.

H Fitch σημειώνει πως η σχέση χρέους και ΑΕΠ θα παραμείνει σε έντονα πτωτική τροχιά, χάρη στην ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη, την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή του χρέους. Επισημαίνει ότι τα ρίσκα πολιτικής είναι σχετικά χαμηλά, με σταθερό πολιτικό πλαίσιο και δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο οίκος προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί στο 160,8% φέτος και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022. Σημειώνει ότι η Ελλάδα διατηρεί ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική σταθερότητα και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2024-25. Επίσης, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2023 και ότι θα διατηρηθεί κατά μέσο όρο στο 2,4% τη διετία 2024-5 με υποστήριξη από τον χαμηλότερο πληθωρισμό, την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και τη βελτιωμένη οικονομική εμπιστοσύνη.

Πέραν των θετικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα σε εγχώριο επίπεδο, όπως είναι οι δύο ισχυρές αναβαθμίσεις σε σαράντα ημέρες (20 Οκτωβρίου ήταν η S&P), η καλή πορεία της οικονομίας, τα κέρδη – ρεκόρ των εισηγμένων, η επιχειρηματική κινητικότητα και η ενίσχυση του βάθους της αγοράς μετά τα placements σε Alpha Bank και Εθνική, κυρίαρχος θετικός καταλύτης είναι το διεθνές κλίμα που είναι κάτι παραπάνω από άριστο.

Στα υψηλά τους και οι διεθνείς αγορές

Σύσσωμοι οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες, σε Ευρώπη και Αμερική κινήθηκαν έντονα ανοδικά τον Νοέμβριο και πλέον πλησιάζουν ξανά στα υψηλά έτους τους ή και στα ιστορικά υψηλά τους. Την Παρασκευή ο Dow Jones στη Wall Street έπιασε υψηλά περίπου δύο ετών (και πλέον δεν απέχει πολύ, σε ποσοστό, από τα ιστορικά υψηλά του) μετά την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερομ Πάουελ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε τον Νοέμβριο με άνοδο 8,8%, μετά από ένα πτωτικό τρίμηνο, ο S&P 500 κατέγραψε επίσης άνοδο 8,9% το μήνα, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 10,7%. Η πεποίθηση των επενδυτών είναι πως η Fed έχει πιάσει… ταβάνι από πλευράς αυξήσεων επιτοκίων και η επόμενη αλλαγή, όποτε γίνει, θα είναι μείωση. Αυτό, από μόνο του, αρκεί για να φέρει επιπλέον κεφάλαια στις αγορές, καθώς η διάθεση ανάληψης ρίσκου φουντώνει ξανά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο γερμανικός DAX βρίσκεται μια ανάσα από τις 16.400 μονάδες και δεν απέχει πολύ από τα ιστορικά υψηλά του, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κερδίζει μέσα στο 2023 περί το 26% και είναι μια από τις πλέον κερδοφόρες αγορές, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης ενισχύεται κατά 23% φέτος. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει άνοδο φέτος σε ποσοστό περίπου 9,5%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ