Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠροκριματικά Euro: Κατάρρευση της Εθνικής, συντριβή 3-0 στην Ολλανδία

Προκριματικά Euro: Κατάρρευση της Εθνικής, συντριβή 3-0 στην Ολλανδία

Η Εθνική Ελλάδας γνώριζε ότι ο αγώνας της Πέμπτης (7/09) στην Ολλανδία, για την 5η αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2024, θα ήταν δύσκολος. Στο εξαιρετικό Philips Stadion του Αϊντχόφεν (έδρα της PSV), παρουσία 2000 Ελλήνων στις εξέδρες, λυγίσαμε πάντως από πολύ νωρίς. Και μάλιστα με εικόνα δυσανάλογη από εκείνη που είχαμε παρουσιάσει στο Παρίσι.

Στο κομβικό για την πορεία της Ελλάδας παιχνίδι, τα δεδομένα του ομίλου υποχρέωναν την Εθνική μας να διεκδικήσει αποτέλεσμα, σε καλές συνθήκες για ποδόσφαιρο με τη θερμοκρασία στους 22 βαθμούς και την προϊστορία να μας υπενθυμίζει ότι στο συγκεκριμένο γήπεδο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει νικήσει τους Ολλανδούς, έστω σε φιλικό, 2-1 το 2016.

Η Ελλάδα ξεκίνησε όπως συνηθίζει χωρίς φόβο και με διάθεση να πιέσει ψηλά. Κυκλοφόρησε λιγότερο από ό,τι συνηθίζει τη μπάλα, δέχθηκε ωστόσο γκολ στο 16′, 1-0 από στημένη φάση (κόρνερ) και σουτ του αμαρκάριστου εντός περιοχής Ντε Ρόουν, ο οποίος πήρε την πάσα από κεφαλιά του Ντούμφρις. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική χαμένη κεφαλιά της άμυνας στα πρώτα λεπτά. Από τόσο νωρίς δυστυχώς επήλθε κατάρρευση…

Για την Ολλανδία του Ρόναλντ Κούμαν, που δεν ήταν στο καλύτερο φεγγάρι στα δύο προηγούμενα ματς, η νίκη και οι τρεις βαθμοί ήταν μονόδρομος. Ακόμη περισσότερο γιατί η πορτοκαλί ομάδα δεν ικανοποιούσε τους φίλους τους εδώ και καιρό. Δεν είχε άλλα περιθώρια.

Έβγαλε διάθεση για πίεση, με φάσεις και απειλές από γεμίσματα στην περιοχή. Με την καλή κυκλοφορία σκόραρε μάλιστα γρήγορα και δεύτερη φορά, από την πάσα του Ντούμφρις και το σουτ εντός περιοχής του Χάκπο, 2-0 στο 31′, με την Ελλάδα να παρουσιάζεται αδύναμη στις αντιδράσεις της.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της ομάδας που είχε δημιουργήσει ο Γκουστάβο Πογέτ και είχε φανεί έως τώρα στα ματς του ομίλου μας, ήταν η συνοχή. Έλειπαν βέβαια σήμερα (7/09) από την άμυνα μετά από καιρό ο Μπάλντοκ λόγω τραυματισμού και ο Μαυροπάνος λόγω τιμωρίας, που σημαίνει ότι τα 2/4 ήταν αλλαγμένα. Αυτές οι απουσίες πάντως δεν δικαιολογούν από μόνες τους τη συνολική κακή εικόνα της ομάδας.

Στα χαφ ο Κουρμπέλης με τον Σιώπη ήταν δίπλα, με τον Μπακασέτα πιο προωθημένο. Στις πτέρυγες άλλαζαν πλευρές ο Μασούρας με τον Μάνταλο και τον Παυλίδη να παλεύει στην κορυφή με μεγάλη δυσκολία, χωρίς συνεργασίες οι οποίες θα μπορούσαν να βγάλουν ευκαιρίες.

Το δήλωσε πριν από τη σέντρα ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής μας Τζον Φαν τ΄Σχιπ, που βρέθηκε στο γήπεδο για τον αγώνα με… χωρισμένη την καρδιά του στα δύο. Ο Ολλανδός εξήγησε ότι μπορεί η εθνική της χώρας του να διαθέτει ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές, όμως η δύναμη της Ελλάδας είναι μεγάλη διότι υπάρχουν αυτοματισμοί. Πίστεψε ότι χάρη σε αυτό το στοιχείο η Εθνική μας θα στεκόταν ανταγωνιστικά. Λάθος…

Από τη μοναδική συνεργασία, του Μασούρα, που έβγαλε πάσα, και κεφαλιά του Κουρμπέλη έφτασε να απειλήσει πρώτη φορά η Εθνική. Αμέσως μετά στο 36΄ο κορυφαίος των γηπεδούχων Ντούμφρις είχε δοκάρι. Στο 39΄ο Βέγκχορστ με κεφαλιά έκανε το 3-0 μέσα από την περιοχή, αμαρκάριστος και αυτός, από νέα πάσα του Ντούμφρις, που έκανε το καλύτερο πρώτο ημίχρονο της καριέρας του.

Οι τελικές του πρώτου 45λεπτου ήταν 10-3, με την Ελλάδα να μην μπορεί να κρατήσει καθόλου τη μπάλα, έστω για να παγώσει το ρυθμό. Κι ενώ έχει στα δοκάρια της έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες εδώ και πολλά χρόνια, τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο, ο οποίος δεν φέρει ευθύνη σήμερα στα γκολ.

Ο Πογέτ δεν έκανε αλλαγές στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς το στόχο της Εθνικής. Στο 63′ πήραμε πρώτη φορά στο ματς κεφαλιά σε φάση άμυνας από κόρνερ της Ολλανδίας… Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε καθώς οι γηπεδούχοι δεν είχαν λόγο να πιέσουν το ίδιο και “κατέβασαν ταχύτητα”, μετά το 3-0 του πρώτου ημιχρόνου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπόρεσαν οι διεθνείς μας σε αντεπίθεση σε προσωπικές μονομαχίες να αποκτήσουν πλεονέκτημα, ούτε με συνεργασίες.

Η Εθνική καλείται να πάρει τους τρεις βαθμούς κόντρα στο Γιβραλτάρ την Κυριακή (10/09) και να κερδίσει χρόνο.

Την προηγούμενη φορά που βρέθηκαν αντίπαλοι Ρόναλντ Κούμαν και Γκουστάβο Πογιέτ στις 18.10.2014 στην Premier League, η Σαουθάμπτον του Κούμαν συνέτριψε 8-0 τη Σάντερλαντ του Πογέτ…

Πριν από τη σέντρα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του παλιού τερματοφύλακα της Ολλανδίας Γιαν Γιόνγκμπλουτ, που ήταν βασικός στα Μουντιάλ του 1974 και του 1978 με τους χαμένους τελικούς των “οράνιε”.

Ελλάδα (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Ρότα (70′ Γιαννούλης), Ρέτσος, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας, Σιώπης, Κουρμπέλης (70′ Κουλιεράκης), Μπακασέτας (77′ Μπουχαλάκης), Μάνταλος, Παυλίδης (73′ Γιακουμάκης), Μασούρας (70′ Φούντας).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ