Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ«Πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων της Ύδρας από ΕΔΣΝΑ -Περιφέρεια Αττικής

«Πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων της Ύδρας από ΕΔΣΝΑ -Περιφέρεια Αττικής

Υλοποιώντας με συνέπεια κι αποτελεσματικότητα το συνολικό σχεδιασμό για την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου ( ΕΔΣΝΑ), κάνουν ένα ακόμη βήμα μπροστά και δίνουν «πράσινη λύση» σε ένα πρόβλημα που απασχολούσε δεκαετίες ένα από τα ομορφότερα νησιά της Αττικής.

Συγκεκριμένα,  δημοπρατήθηκε χθες 4/1/2023, το σημαντικό έργο που αφορά την «Κατασκευή ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αστικών αποβλήτων της νήσου Ύδρας» , το οποίο αναμένεται να δώσει πρότυπη και ολοκληρωμένη λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Ύδρας , απαλλάσσοντας οριστικά το πανέμορφο νησί της Αττικής από το άγος της χωματερής.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 12,5 εκ. ευρώ ( πλέον ΦΠΑ) , εντάχθηκε το Μάρτιο του 2022 και χρηματοδοτείται πλήρως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του είναι το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση βρισκόταν σε εκκρεμότητα από το 2015,  όταν η προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ ξεκίνησε τις προσπάθειες ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν τότε.  

Τι περιλαμβάνει το «πράσινο» έργο της Ύδρας

 Σύμφωνα με τη δημοπράτηση, το έργο περιλαμβάνει:

 • την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας και Διαχείρισης Αποβλήτων που θα διαθέτει :

 – Μονάδα Προεπεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων
– Μονάδα Επεξεργασίας Βιαποβλήτων
– Μονάδα Δεματοποίησης και Προσωρινής Αποθήκευσης Ανακυκλώσιμων Υλικών

 
• την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων
• την κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων
• την αποκατάσταση του όμορου χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης της Ύδρας

Με αφορμή τη δημοπράτηση του έργου της Ύδρας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι: «Κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά για να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας πως η Αττική θα γίνει περιφέρεια πρότυπο στη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Η χωματερή της Ύδρας που τόσο έχει ταλαιπωρήσει το νησί , το 2024 κλείνει για πάντα και αποκαθίσταται οριστικά και αμετάκλητα, ενώ στη θέση της θα αναπτυχθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις ανάκτησης και ανακύκλωσης. Η Ύδρα θα αποκτήσει ένα σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων αντάξιο της παγκόσμιας φήμης της και θεωρούμε ότι με το έργο αυτό δημιουργούμε ένα νέο πρότυπο για όλα τα μικρά νησιά , όχι μόνον της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.»

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης ευχαρίστησε τα στελέχη και τους συνεργάτες του στον ΕΔΣΝΑ, αφού χάρη στις δικές τους προσπάθειες ο Σύνδεσμος υλοποιεί με συνέπεια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα καταστήσει την Αττική Περιφέρεια Πρότυπο στην υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και στην ανακύκλωση. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ