*Πολιτικό χάος στην Γαλλία- δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία- αλλά στο χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC40 έχει άνοδο 1,68% την τρέχουσα εβδομάδα. Πολιτική ρευστότητα στην Γερμανία- μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία- πλην όμως στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης για τον DAX καταγράφεται νέο ιστορικό υψηλό, πάνω και από τις 20.000 (στις 22.294 μονάδες, εχθές Πέμπτη). Πως εξηγείται; μία από τις παραμέτρους αφορά στη μεταφορά κεφαλαίων από μετοχές εταιρειών που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν σημαντικά με την πολιτική Τραμπ σε άλλες που θα επιβαρυνθούν λιγότερο ή και καθόλου. Για παράδειγμα, στη μετοχή της εταιρείας SAP είναι διακριτή ακριβώς αυτή η ροή, αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης θέσεων των funds. Η είσοδος της γαλλικής οικονομίας σε περίοδο αστάθειας- μεσοπρόθεσμα- θα έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, την ταχύτερη διολίσθηση του ευρώ προς την “απόλυτη ισοτιμία” (ένα ευρώ/ένα δολάριο) εκτιμούν αναλυτές της Barclays (στο Bloomberg). Στις 90 μονάδες βάσης έχει διευρυνθεί η διαφορά κόστους δανεισμού της Γαλλίας σε σχέση με αυτό της Γερμανίας.
*ΟΟΣΑ σε Ελλάδα: Μειώστε το αφορολόγητο, καταργήστε τις εξαιρέσεις στον ΦΠΑ. Μείωση εισφορών και αφορολόγητου ορίου και αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και επιβλαβή τρόφιμα, η συνταγή του ΟΟΣΑ για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα. Από την έκθεση του Οργανισμού, δύο επισημάνσεις του: το σχέδιο «Ηρακλής» επεκτάθηκε το 2024, “…αλλά πρόσθετα μέτρα θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω την αναδιάρθρωση των δανείων και τις διαδικασίες πτώχευσης καθώς και τη διαχείριση των NPLs που είναι τώρα υπό τον έλεγχο των εταιρειών διαχείρισης (servicers)…” και, “…η κερδοφορία των τραπεζών και οι κεφαλαιακοί δείκτες τους έχουν επίσης βελτιωθεί, αν και οι τελευταίοι παραμένουν χαμηλότεροι από το μέσο επίπεδο των χωρών του ΟΟΣΑ. «Ωστόσο, η μακροχρόνια κερδοφορία και κεφαλαιακή επάρκεια παραμένουν πηγές ανησυχίας», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία υπογραμμίζει πως η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών παραμένει χαμηλή, αποδυναμώνοντας τη δυνατότητά τους να απορροφούν ζημιές καθώς τον Ιούνιο του 2024 το 41% των κεφαλαίων αυτών αφορούσαν αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις…”.
*Η πρώτη επισήμανση του ΟΟΣΑ είναι (έμμεση) προτροπή προς την Αθήνα να “ανοίξει” το θέμα της στεγαστικής πίστης, πρακτικά οι τράπεζες-κυρίως οι διαχειριστές- να “βγάλουν” στην αγορά τα “κλειστά σπίτια”. Με αυτόν τον τρόπο θα εξορθολογίζονταν και οι τιμές που έχουν ξεφύγει εντελώς. Η δεύτερη ενισχύει την εξ’ αρχής θέση της DeA για τον σοβαρό λόγο που η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση στα τραπεζικά κέρδη. Η πιστωτική επέκταση- χρόνιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης για την πλειονότητα των επιχειρήσεων- μπορεί να διευρυνθεί μέσω της εισόδου νέων παικτών σε μία αγορά που λειτουργεί περισσότερο ως ολιγοπωλιακή.
*Έτσι και στην εγχώρια τραπεζική, αρχικά ήταν η Optima Bank, τελευταία η Attica Bank αλλά και εγχειρήματα που ξεκινούν από την περιφέρεια. Σε αυτή την λογική η Τράπεζα Ηπείρου είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή/εταίρο (ο οποίος θα εισφέρει περί τα 30 εκατ.) στοχεύοντας και στην διασφάλιση άδειας πανελλαδικής παρουσίας. Παράλληλα η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας προχωρά στην διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων της (στην Θεσσαλία). Συμβάλλοντας στην χρηματοδότηση της ΜμΕπιχειρηματικότητας και τοπικών εταιρειών.
*Πολλά ακούγονται και περισσότερα φημολογούνται για το ενδιαφέρον γειτόνων αλλά και (κυρίως) Ινδών για να αποκτήσουν πρόσβαση σε λιμάνια της χώρας. Πολύ σωστά, όμως όπως έλεγε η Λουκία Σαράντη μέχρι σήμερα δεν έχει συνδεθεί καν ο προβλήτας 6 του ΟΛΘ με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) εξήγησε ότι αρκετές εταιρείες φορτώνουν το εμπόρευμα τους σε φορτηγά, το μεταφέρουν βορειότερα για να το μετά-φορτώσουν σε τραίνο.
*Στα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την προσεχή Τετάρτη (στις 18.00′) η εκδήλωση της ΕΧΑΕ για το νέο ξεκίνημα- με rebranding e.t.c- Ομιλητές: Γιώργος Χατζηνικολάου, Γιάννος Κοντόπουλος, Αλεξης Πατέλης, Κατερίνα Καράμπαμπα, Πέτρος Τζαννετάκης. Για να δούμε. Το θετικό; η εκδήλωση έρχεται μετά το-κατά γενική εκτίμηση- πετυχημένο road show της Morgan Stanley στο Λονδίνο.
*Ημέρα γιορτής για την Attica Bank (σ.σ. η Πέμπτη) σύμφωνα με την Ελένη Βρεττού. Η CEO της τράπεζας χτύπησε το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης. Επεσήμανε ότι η τράπεζα προ διετίας ήταν ημιθανής και σήμερα έγινε ο πέμπτος πόλος. ΟΚ… Για τα της “νέας Attica Bank” τα έγραφε και χθες η DeA. Μεγαλύτερος μέτοχος, πλέον, η Thrivest, διαχειρίσιμο το free float παρά το 1,25 δισ. μετοχών. Με νέα άνοδο 9,43% στα 0,65 ευρώ, με συναλλαγές 3,36 εκατ. τμχ. Με 4 εκατ. ευρώ και μόλις σε 2 συνεδριάσεις η Attica Bank ανέβηκε 20% και πλέον έχει 1,05 δισ. κεφαλαιοποίηση, πλησιάζοντας το υψηλό που κατέγραψε με το 1/5 των χαρτιών στον πρώτο γύρο. Για να το έκανε αυτό κάποια άλλη τράπεζα μπορεί να χρειαζόντουσαν αγορές της τάξεως των 200 εκατ. και όχι των 4 εκατ. Αυτό οφείλεται στο πολύ μικρό freefloat που μέρα με την μέρα σίγουρα μειώνεται πρακτικά.
*Περί τα 48,7 εκατ. μετοχές “άλλαξαν χέρια” χθες, τα 42,2 εκατ. μετοχές ήταν τραπεζών. Αναλυτικότερα: Alpha Bank 18,26 εκατ. τμχ (στα 1,631 ευρώ η μετοχή), Eurobank 15,14 εκατ. (στα 2,22 ευρώ), Πειραιώς 6,97 εκατ. τμχ (3,815 ευρώ) και Εθνική (7,47 ευρώ). Με την χθεσινή συνεδρίαση συμπληρώθηκε “καρέ” ανοδικών. Το σημαντικό, ο τραπεζικός κλάδος “γύρισε” θετικός σε όλες τις χρονικές σειρές. Το συν 9,53% του Τραπεζικού Δείκτη σε διάστημα εβδομάδας ήταν το μεγαλύτερο (εβδομαδιαίο) για το 2024.
*Έχει ξεκινήσει να απελευθερώνεται ρευστότητα, μου έλεγε χρηματιστής καθώς οι τιμές αρκετών τίτλων πλησίασαν, ή και επέστρεψαν ψηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων αμκ, placements. Ρευστότητα που θα ενισχυθεί με το που θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ήδη χθες η αξία συναλλαγών ενισχύθηκε στα 178,1 εκατ., με ενδιαφέρον το ότι 34,2 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών.
*Νέα ιστορικά υψηλά για ΚΡΙ ΚΡΙ (15,30), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (19,14), ΑΔΜΗΕ (2,515) και νέο υψηλό στα 4,19 ευρώ για την Alumil. Καθαρές εισροές σε Metlen (32,10), AEGEAN (10,18), ΔΕΗ (11,76), ΟΠΑΠ (15,80), ΔΑΑ (8,21). Ειδικότερα, όσον αφορά στο ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” μετά την χθεσινή άνοδο, η μετοχή επανέρχεται υψηλότερα της τιμής εισαγωγής. Μου έκαναν εντύπωση, το συν 6,33% στα 0,773 ευρώ της Lavipharm, με συναλλαγές 293 χιλ. τμχ. Όπως και το 8,15% στα 2,92 ευρώ της Intracom Holdings, με συναλλαγές 156 χιλ. τμχ. Να υποθέσω ότι έχουν κοινό παρονομαστή. Αλλά η Intralot δεν ακολούθησε. Θα περιμένω και σήμερα, για να σχηματίσω σαφέστερη εικόνα.
*Quest, οι “κυνηγοί” μερισμάτων, επιστροφών κεφαλαίου έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται. Υποθέτουν πως από το τίμημα πώλησης του 20% της ACS όλο και κάτι θα επιστραφεί στους μετόχους.
*Τι μας λέει ο Ηλίας Ζαχαράκης: Πλέον πολύ κοντά με την κύρια και μεσοπρόθεσμη ζώνη αντίστασης, με τις Τράπεζες να συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο στην κίνηση. Κρίσιμο το κλείσιμο της εβδομάδας. Ιδανικά θα θέλαμε και τις 1.456, που εάν επιτευχθεί θα πυροδοτήσει νέες αγορές. Η αφορμή το ότι δεν μπήκε έκτακτος φόρος στις τράπεζες, αλλά το επόμενο βήμα είναι να δούμε και διάχυση στο σύνολο της Αγοράς. Πλησιάζει το μεγάλο make or break ο ΔΤΡ στις 1.275 μονάδες Αν σκεφτεί κανείς ότι την Δευτέρα ξεκίνησε από την περιοχή των 1.150 μονάδων, ίσως είναι από τις πιο δυνατές εβδομάδες του έτους, σημειώνει ο επικεφαλής της Fast Finance. Πρώιμο μεν-καλοδεχούμενο δε το Santa Clauss Rally. Νωρίς-νωρίς, με 6 στις 6 συνεχόμενες συνεδριάσεις με άνοδο στα ευρωπαϊκά, με 4 στις 4 για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ωραίο είναι πως, το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών “πιάστηκε στον ύπνο”. Έκανε την διάψευση ο Κ.Μ για τον έκτακτο φόρο στις τράπεζες, ήταν το trigger που έκανε την διαφορά και να’μαστε.