Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν χθες σε σημαντική πολιτική συμφωνία για την ενίσχυση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Μετά από πρόταση της Επιτροπής τον Ιούνιο του 2020, η ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διάσωσης, θα δώσει στην ΕΕ έναν πιο ενεργό και ευέλικτο ρόλο στη στήριξη των κρατών μελών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί, για πρώτη φορά, να προμηθεύεται υλικά απευθείας σε επίπεδο ΕΕ, όπως ιατρικό εξοπλισμό και άλλα είδη έκτακτης ανάγκης. Προηγουμένως, η Επιτροπή έπρεπε να βασιστεί στα κράτη μέλη για την προμήθεια τέτοιου υλικού. Επιπλέον, στο πλαίσιο του NextGenerationEU, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ θα λάβει σημαντική δημοσιονομική ώθηση για τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα ενισχύσει τη συνολική ετοιμότητα της ΕΕ για αντιμετώπιση κρίσεων.
Με την ευκαιρία αυτή, ο επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λεναρσιτς ανέφερε ότι «όταν χτυπά μια κρίση, η ΕΕ πρέπει να είναι ικανή να προσφέρει μια αποτελεσματική αντίδραση. Η πανδημία του κορονοϊού έχει δείξει ότι πρέπει να αυξήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό επίπεδο ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών. Είμαι ευγνώμων για την εποικοδομητική συνεργασία που επέδειξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα στον εισηγητή ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη και στην υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Πατρίσια Γκασπάρ για την ηγεσία τους. Με τον αναβαθμισμένο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, η Ευρώπη θα γίνει πιο ανθεκτική, με περισσότερες δυνατότητες, για να αντιμετωπίσει μελλοντικές κοινές προκλήσεις».
O εισηγητής, ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: «Πριν από ένα χρόνο, η πανδημία χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης. Πριν από ένα χρόνο, δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα της Ιταλίας για στήριξη μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, καθώς τα κράτη μέλη βρίσκονταν αντιμέτωπα με το φάσμα των άμεσων επιπτώσεων της πανδημίας. Η συμφωνία που πετύχαμε εξασφαλίζει ότι καμία έκκληση για βοήθεια από χώρα της ΕΕ προς την Ένωση δεν θα μείνει αναπάντητη. Είμαι περήφανος για την ταχύτητα, την αίσθηση του επείγοντος και τη φιλοδοξία που ενέπνευσε το Κοινοβούλιο τόσο στις προτάσεις του, όσο και στο αποτέλεσμα αυτό. Η ταχεία εφαρμογή του μηχανισμού θα είναι πλέον καίριας σημασίας».
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ