Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠολιτική σταθερότητα και επενδυτική βαθμίδα, τα δύο «κλειδιά» του 2023 – Τι...

Πολιτική σταθερότητα και επενδυτική βαθμίδα, τα δύο «κλειδιά» του 2023 – Τι λέει ο Η. Ζαχαράκης

Εκλογές και ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι τα δύο κεντρικά στοιχήματα της αγοράς για το 2023. Μάλιστα, ενδέχεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών ή από το κλίμα που θα επικρατήσει όλους τους επόμενους μήνες και έως τις εκλογές, κατά πόσο δηλαδή θα προεξοφληθεί πως η χώρα θα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση και δεν θα συρθεί σε πολύμηνη ακυβερνησία, κάτι που θα ήταν καταστροφικό.

Θυμίζουμε πως – συνήθως – οι εκλογικές χρονιές είναι χρονιές θετικής απόδοσης για το χρηματιστήριο σε ποσοστό άνω του 70% κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, με τους επενδυτές να «ποντάρουν» είτε σε ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή, είτε σε διατήρηση της υπάρχουσας διακυβέρνησης. Το 2019, με αφορμή την πολιτική αλλαγή, το Χ.Α. έδωσε κέρδη 50% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +101% σε επίπεδο τραπεζών.

Ηλ. Ζαχαράκης: Η ελληνική αγορά μπορεί να πρωταγωνιστήσει το 2023

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, τονίζει ότι «το 2023 μπορεί να εξελιχθεί σε έτος που θα θυμίσει πάλι το ευρύ επενδυτικό κοινό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ζει..

Μόνο και μόνο ότι το 2022 έπαιξε την τέλεια άμυνα σε τόσο δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον, μας δείχνει ότι η νέα χρονιά μπορεί επιτέλους να μας αλλάξει το τριψήφιο επίπεδο που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια. Μπορεί το 2023 να είναι μία εκλογική χρονιά και ο φόβος για μία παρατεταμένη ακυβερνησία να επηρεάζει τους συμμετέχοντες, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μετά το πρώτο τρίμηνο, πιθανότητα να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση ή και κάποια κεφάλαια να θελήσουν να τοποθετηθούν όσο θα πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι περισσότεροι ακούμε την επενδυτική βαθμίδα χωρίς να έχουν καταλάβει πόσα κεφάλαια θα εισρεύσουν παθητικά στην Ελληνική ρηχή χρηματαγορά. Αυτός είναι και ο πιο σοβαρός λόγος που το Χ.Α. είχε καλή εικόνα το 2022.

Μέσα στον Ιανουάριο έχουμε και δημοπρατήσεις μεγάλων έργων αλλά και τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού, ενώ περιμένουμε μαζικά άνοιγμα νέων πακέτων ΕΣΠΑ. Στις 14 του μήνα περιμένουμε την αξιολόγηση από την Fitch με την DBRS να ακολουθεί στις 10 Μαρτίου και την Moody’s στις 17. Η DBRS είναι και η μόνη που απέχει μόλις ένα σκαλί από την επενδυτική βαθμίδα.

Το 2023 θα πρέπει να προσέξουμε τρεις κλάδους:

Ο τραπεζικός είναι ο πρώτος που φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει μία καινούργια πορεία μετά από χρόνια, χωρίς το βάρος των κόκκινων δανείων, αλλά και μεγαλύτερη άνεση να δανείσει την αγορά. Ο κατασκευαστικός που πλέον έχει ετοιμαστεί με νέα κεφάλαια για την επόμενη μέρα και τα μεγάλα έργα που γίνονται. Να θυμίσουμε ότι δύο εταιρείες του κλάδου, Ελλάκτωρ και Intrakat άλλαξαν χέρια με νέες αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα περιμένει να βρεθεί με ρευστότητα από την πώληση της συμμετοχής της στην θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή.

Τέλος ο κλάδος της πληροφορικής μπορεί να έκανε ένα τεράστιο ράλι τα τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά η διόρθωση του 2022 δίνει την ευκαιρία σε επενδυτές να πάρουν θέση, πριν την επόμενη μεγάλη ανοδική πορεία. Αν κάποιος σκεφτεί ότι τα έργα που θα δημοπρατηθούν για τον κλάδο είναι αρκετών δισ. ευρώ και δεν θα μπορέσουν καν απορροφηθούν από τις υφιστάμενες εταιρείες στο σύνολο τους, θα καταλάβουμε πόσο πολύ μπορούν να αλλάξουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναφορικά με το τεχνικό σκέλος, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως μια (σ.σ. πειστική και ανθεκτική) κατοχύρωση των 951 μονάδων, θα δώσει στόχευση πάνω από τις 1.000 μονάδες. Θυμίζουμε πως την Πέμπτη ο Γ.Δ. έκλεισε στις 951,45 μονάδες που είναι νέα υψηλά 11μήνου. Αυτή η ζώνη θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε φίλτρο τριών ημερών για να θεωρηθεί ότι κατοχυρώθηκε.

Όπως σημειώνει ο χρηματιστής, «αν οι αγορές αποφασίσουν να δουν έστω και ένα μίνι January Effect τότε η Ελληνική αγορά είναι ικανή να κάνει την διαφορά. Υπάρχει το τεράστιο πακέτο από το ταμείο στήριξης που ακολουθεί, ένας τραπεζικός κλάδος χωρίς βάρη και με την πολυτέλεια να δανείζει, αλλά και με αρκετές νέες ξένες επενδύσεις που ήδη έχουν γίνει και ή συνεχίζουν να γίνονται. Το ΑΕΠ της χώρας είναι αυξημένο περίπου κατά 6% και με πολλές εταιρείες να έχουν ρευστότητα.

Σίγουρα είμαστε αρκετά αισιόδοξοι σε ένα δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον, όμως αν κάποιος δει τα δεδομένα θα καταλάβει ότι η ελληνική αγορά μπορεί να πρωταγωνιστήσει έναντι των υπολοίπων και το 2023».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ