Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιους κινδύνους αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία το 2023

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία το 2023

Οι πιθανές πειρατικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω πιθανών προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες των εταιρειών σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του Βαρομέτρου Κινδύνων της Allianz για το 2023.

Στην έρευνα της Allianz στην οποία συμμετείχαν 2.712 εμπειρογνωμόνες διαχείρισης κινδύνων από 94 χώρες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται Διευθύνων Σύμβουλοι, διαχειριστές κινδύνων, ασφαλιστικοί μεσίτες και ασφαλιστικοί εμπειρογνώμονες, καταγράφονται οι μεγαλύτεροι δυνητικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, οι μακροοικονομικές εξελίξεις, όπως ο πληθωρισμός, η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών και η διαφαινόμενη ύφεση, καθώς και οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης συνθέτουν την πρώτη ομάδα των κινδύνων, την οποία συμπληρώνουν οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της πανδημίας.

Οι μετέχοντες στην έρευνα εκλαμβάνουν τους παραπάνω κινδύνους κάτι παραπάνω από υπαρκτούς και για τον λόγο αυτό ζητούν άμεση δράση, αφήνοντας να περάσουν σε δεύτερη μοίρα κίνδυνοι φυσικών καταστροφών, αλλά και κίνδυνοι που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

Οι κίνδυνοι από την πανδημία του κορονοϊού δείχνουν να υποχωρούν καθώς οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τόσο η επιστήμη, όσο και οι περιορισμοί που ετέθησαν σε εφαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο, κατάφεραν να περιορίσουν την διασπορά του σε τέτοιο βαθμό όσο απαιτείται ώστε σήμερα να μην συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη λίστα των κινδύνων. 

Επίσης η πολιτική αστάθεια και η βία βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα των κινδύνων και ακολουθούν η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, και οι αλλαγές στις νομοθεσία και στους κανονισμούς λειτουργίας των αγορών. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ