Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠετρέλαιο: Η κρίσιμη "μεταβλητή"

Πετρέλαιο: Η κρίσιμη “μεταβλητή”

Σταθερά, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 77-78 δολαρίων ανά βαρέλι κινείται το μπρεντ έχοντας καταγράψει σε εβδομαδιαία βάση άνοδο της τάξης του 5,38%. Σε μηνιαία βάση λόγω των φόβων που πυροδοτεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει ανέβει πάνω από 12%.  

Να σημειωθεί ότι, τις προηγούμενες μέρες, τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού WTI σημείωναν άλμα 1,84 δολάρια ή 2,46% εγγίζοντας στα 76,21 δολάρια. Η αμερικανική Citi επισημαίνει στην τελευταία της έκθεση αρκετά σενάρια, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί  η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα θα ήταν, «αν το Ισραήλ επιτεθεί στους τερματικούς σταθμούς εξαγωγών του Ιράν και κατέστρεφε το 90% αυτών. Αυτό θα μείωνε την προσφορά κατά περίπου 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), το 2022, η ροή πετρελαίου στα στενά του Ορμούζ ήταν κατά μέσο όρο 21 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η οποία ισοδυναμεί με περίπου το 21% του παγκόσμιου εμπορίου αργού.  Επομένως οποιαδήποτε διαταραχή στο συγκεκριμένο σημείο, μπορεί να εκτινάξει τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, να αυξήσει το κόστος αποστολής και να δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις στον εφοδιασμό.  Για πολλούς ενεργειακούς αναλυτές, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι .

«Η χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι εάν το Ισραήλ χτυπήσει το Ιράν [και] το Ιράν σε αντίποινα προσπαθήσει να μπλοκάρει το Στενό του Ορμούζ», σχολιάζει στο CNBC, ο Άλαν Γκέλντερ, ενεργειακός αναλυτής στη Wood Mackenzie.  ″ [Αυτό θα είχε πολύ πιο δραματικό αποτέλεσμα, επειδή μέσω αυτού μεταφέρεται το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών αργού από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Ιράκ — και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε κάποιο βαθμό — που είναι οι κάτοχοι της παγκόσμιας πλεονάζουσας ικανότητας », είπε ο Γκέλντερ.

Ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη σουηδική τράπεζα SEB, δηλώνει στο CNBC ότι ο γενικός κανόνας στις αγορές εμπορευμάτων είναι ότι εάν η προσφορά περιοριστεί σοβαρά, τότε η τιμή μπορεί να εκτοξεύεται μεταξύ πέντε και δέκα φορές από τα κανονικά της επίπεδα.  «Επομένως, εάν τα χειρότερα γίνουν χειρότερα και τα στενά του Ορμούζ ήταν κλειστά για ένα μήνα ή περισσότερο, τότε το αργό πετρέλαιο Brent πιθανότατα θα εκτοξευόταν στα 350 USD/b, η παγκόσμια οικονομία θα κατρακυλούσε και η τιμή του πετρελαίου θα έπεφτε ξανά κάτω από τα 200 USD/ β ξανά σε κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Schieldrop.  «Όμως, βλέποντας πού βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου αυτή τη στιγμή, η αγορά δεν φαίνεται να έχει μεγάλες πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε.

Ο Saul Kavonic, ανώτερος ερευνητικός αναλυτής της MST Financial, δήλωσε ότι οι διακοπές του εφοδιασμού κατά μήκος των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου σημαντικά υψηλότερα.  «Εάν δούμε μια επίθεση στην ιρανική παραγωγή, περίπου το 3% της παγκόσμιας προσφοράς θα μπορούσε να περιοριστεί και ακόμη και αν δούμε απλώς αυστηρότερες κυρώσεις, αυτό θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να περιορίζει την προσφορά έως και 3%. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να δει το πετρέλαιο να πλησιάζει τα 100 ή ακόμα και να ξεπερνά τα 100 δολάρια ανά βαρέλι», είπε ο Κάβονιτς στο « Squawk Box Asia » του CNBC στις 3 Οκτωβρίου.  «Εάν [η διέλευση μέσω του στενού του Ορμούζ] επηρεαστεί, μιλάμε για μια επίπτωση στην τιμή του πετρελαίου που θα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από τα σοκ στις τιμές του πετρελαίου της δεκαετίας του 1970 στον απόηχο της ιρανικής επανάστασης και του αραβικού πετρελαϊκού εμπάργκο , και τώρα μιλάμε για 150 δολάρια συν, για  ένα βαρέλι πετρέλαιο», πρόσθεσε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ