«H Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται και πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση των εναλλακτικών καυσίμων, ειδικά για το υδρογόνο. Η Κρήτη διατηρεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για νέες υποσχόμενες φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες όπως η αξιοποίηση του υδρογόνου. Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων οφείλει να είναι προτεραιότητα στην ενεργειακή μας ατζέντα» ανέφερε ο Γιώργος Αλεξάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης και Εντεταλμένος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στην εκδήλωση με θέμα “Ευρωπαϊκή και Ελληνική Στρατηγική για το Υδρογόνο – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου” που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.
Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υδρογόνου, ο ρόλος της Ελλάδας ως ‘ενεργειακού κόμβου υδρογόνου’ και η Ελληνική Στρατηγική Υδρογόνου.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Υδρογόνου «Hydrogen Europe», με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Επιτροπή για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο.
Ο Γιώργος Αλεξάκης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης και τον Σταύρο Αρναουτάκη Περιφερειάρχη Κρήτης, αναφέρθηκε στην ευκαιρία της αξιοποίησης των εναλλακτικών καυσίμων σε όλους τους τρόπους Μεταφορών τονίζοντας ότι «Η διάδοση των οχημάτων μηδενικών εκπομπών και των συναφών υποδομών (παραγωγής, αποθήκευσης, διανομής, κλπ) πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά σε όλα τα τμήματα της αγοράς οχημάτων, τις οδικές μεταφορές αλλά εξίσου, και σε άλλους τρόπους μεταφοράς, όπως οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.
Ο Γιώργος Αλεξάκης υποδέχθηκε θετικά την πρόταση HY-CRETE που περιλαμβάνει τη διακίνηση του επισκέπτη – τουρίστα χωρίς εκπομπές CO2. Με αφετηρία 8 αεροδρόμια της Ευρώπης, όπου τα αεροπλάνα δεν θα εκπέμπουν CO2 επειδή θα χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα που θα παράγονται από υδρογόνο και εν συνεχεία θα διακονούνται με αυτοκίνητα υδρογόνου και θα διαμένουν σε ξενοδοχεία που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους με Υδρογόνο.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Αλεξάκης εμπλούτισε την πρόταση με συμπληρωματικές δράσεις πρακτικών εφαρμογών υδρογόνου που μπορούν να υλοποιηθούν στο νησί της Κρήτης :
• Πρατήρια – Υδρογονάδικα κατά μήκος του ΒΟΑΚ και στα αεροδρόμια Χανίων – Καστελίου
• Λεωφορεία, mini bus στην πόλη του Ηρακλείου
• Οι 3.000 νέες φοιτητικές κατοικίες να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους από Υδρογόνο.
• Ο μεγαλύτερος ελληνικός στόλος ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων που βρίσκεται στην Κρήτη, μπορεί να κινείται με Υδρογόνο.
• Η Χωροθέτηση των νέων Βιοτεχνικών & Επιχειρηματικών Πάρκων κοντά στο νέο Αεροδρόμιο Καστελίου και στο Αρκαλοχώρι μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους από Υδρογόνο.
• Λιμάνια, στο Λιμάνι Ηρακλείου στους Γερανούς, στα κλαρκ και στα σκάφη.
• Η Περιφέρεια Κρήτης έχει υποβάλει πρόταση για ηλεκτροκίνηση πλοίων για Χρυσή με Υδρογόνο που θα παράγεται στον Αθερινόλακο.
• Το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Κρήτης στο Καστέλι μπορεί να καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του από Υδρογόνο.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους οι: Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μέσω βίντεο, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής ΝΔ και μέλος των επιτροπών ENVI και ITRE, Γιώργος Χατζημαρκάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδρογόνου «Hydrogen Europe», Παντελής Κάπρος, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Πρόεδρος της Επιτροπής για την χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο, Μελίσσα Βερύκιος, Πρόεδρος Metacon – Helbio, Μέλος ΔΣ ΕΛΒΙΟ Α.Ε., Μέλος ΔΣ Hydrogen Europe, Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies Holdings, Νίκος Ντάβος, Συνιδρυτής και Διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Aθανάσιος Στούμπος, Συνιδρυτής CYRUS A.E. και Εθνικός Εκπρόσωπος στο Clean Hydrogen JU και Ιωάννης Μπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.