don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Περιμένοντας τον Jerom, η αξιοπιστία του ΟΔΔΗΧ, η ακριβή λίστα της Egon Zehnder, η ομάδα του Σαχίνη, τα… χιλιόμετρα του Μπάμπη, ονοματολογία για Εθνική και οι “χρυσοί” ναύλοι

*Αναταράξεις στις αγορές, εν μέσω επιφυλάξεων για το τι ακριβώς θα ανακοινώσει ο Jerom Powel στις 25-26 Ιανουαρίου. Ωστόσο, σε αιρετικά sites (λ.χ zerohedge.com) κυκλοφορεί η άποψη ( ; ), πως οι πανίσχυρες αγορές πιέζουν (“εκβιάζουν”) τον επικεφαλής της Fed να το ξανασκεφτεί όσον αφορά στο tapering. Ως προς το εύρος, τον χρονισμό και τις φορές που θα αυξήσει τα επιτόκια, μέσα στο 2022. Σας θυμίζω και την εκτίμηση του Jamie Dimon, με το big boss της JPMC να βρίσκει λίγες τις 3 φορές.

*Είπαμε οι “τεχνολογικές” παρά-φούσκωσαν, πρέπει να “φύγει” χρήμα να μετακυληθεί στα “τραπεζικά”, στις “κυκλικές”, στις μερισματοφόρες και της παλαιότερης οικονομίας.

*Μία τεχνική λεπτομέρεια: τις 4.570 μονάδες (S&P) έδιναν Αμερικανοί κυματιστές σαν στήριξη. Με κύμα 1 από τις 4.495- 4.818 και διόρθωση 76,4%. Περισσότερα στο elliottwavetrader.net στα άδυτα του γκουρού Avi Gilburt.

*Ουσιαστικό και προς πολλές κατευθύνσεις το μήνυμα της Αθήνας, με την απόφαση να βγει στις αγορές. Με το US10Y στο 1,863 (5,63%), με τα futures του VIX/CBOE στις 23,43 (7,58%), με το brent σε υψηλά 7ετίας και τον S&P (futures) από -1,95% χαμηλότερα ήθελε “αδένες” για να ληφθεί το Ο.Κ για την έκδοση του 10ετούς. Παρά το fee, που αναπόφευκτα θα υποχρεωθεί να καταβάλει η ελληνική πλευρά (στο 1,62% το GR10Y) ο ΟΔΔΗΧ επιβεβαιώνει την δέσμευση έναντι των αγορών, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, ενεργεί με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον, όφελος για την οικονομία. “Θα ήταν εντελώς ανώριμο, μία σχέση αξιοπιστίας που χτίζεται με τις αγορές, από την θητεία των Στέλιου Παπαδόπουλου- Δημήτρη Τσάκωνα, με το mega deal των πολυσειρών του swap να την ρισκάρεις στην πρώτη ανατάραξη των αγορών”. Χαρακτηριστική απάντηση παράγοντα, ο οποίος συμμετέχει στη σχετική διαδικασία, αναφερόμενος στην πολυσύνθετη ανταλλαγή του 2017.

*Αν υπάρχει μια χώρα στον κόσμο με «φουσκωμένο» χρέος, η οποία όμως δεν ανησυχεί καθόλου για την αύξηση των επιτοκίων που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στις αγορές –και αργά ή γρήγορα θα αποτυπωθεί και στην πολιτική και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- αυτή είναι η Ελλάδα. Διότι είναι η χώρα που το σύνολο του χρέους της –για την ακρίβεια ένα ποσοστό της τάξεως του 99,6% του χρέους των 350 και πλέον δις. ευρώ- τοκίζεται με «κλειδωμένο», και αρκετά χαμηλό επιτόκιο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Το δήλωσε χθες σαφώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Βρέξει χιονίσει, η χώρα θα πληρώνει τόκους ύψους 5 δις. ευρώ τον χρόνο καθώς με τις κινήσεις που έχει κάνει ο ΟΔΔΗΧ, το ποσό αυτό θα παραμείνει «κλειδωμένο» για πολλά χρόνια. Μια πολιτική που μέχρι σήμερα προκαλούσε ένα δημοσιονομικό κόστος –η διατήρηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων στα επίπεδα των 38-40 δις. ευρώ αλλά και τα swaps για τμήμα του χρέους της τάξεως των 60 δις. ευρώ- θα αρχίσει τώρα να αποδίδει πολλαπλά. Πρώτον διότι θα κάνει τις αγορές να αισθάνονται «ασφαλείς» όταν θα δανείζουν την Ελλάδα εν μέσω πληθωριστικής θύελλας. Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα που να αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ και να εξασφαλίζουν στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τη δυνατότητα να μην βγει στις αγορές ακόμη και για δύο ολόκληρα χρόνια. Ποια άλλη χώρα της Ευρωζώνης μπορεί να το κάνει αυτό; Καμία είναι η απάντηση. Και δεύτερον διότι όσο θα ανεβαίνουν τα επιτόκια –που σημαίνει ότι θα επιμένει και ο πληθωρισμός- τόσο θα «φουσκώνει» και το ΑΕΠ με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η αναλογία του χρέους ως προς το ακαθάριστο προϊόν της χώρας. Είναι η… άλλη όψη του πληθωρισμού.

*Την ακύρωση 8,63 εκατ. ιδίων μετοχών ενέκρινε η γ.σ του ΟΤΕ. Ένδειξη δύναμης η κίνηση, σε μία “πονηρή” συγκυρία. Μέχρι το 2024 ο Rodrigo Francisco Diehl- ως νέο μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ.- στην θέση του παραιτηθέντος Michael Wilkens.

*Διαβάζω, για την short list (της Egon Zehnder) για τον νέο CEO της “Ελληνικά Χρηματιστήρια”.Τα ονόματα τα είδατε, ωστόσο θα σταθώ στο θέμα των αμοιβών. Αύξηση- αποφάσισε το δ.σ της εισηγμένης- από τα 162.500 (μεικτά) που ελάμβανε ο απερχόμενος. Συν επίδομα θέσης (12.500) συν+συν+συν= πάνω από 200.000 ετησίως. Μην τρελαθούμε εντελώς, περισσότερα από λ.χ. του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος; Αλήθεια τις αμοιβές του ομολόγου του στο ΜΙΒ του Μιλάνου τις έχουν δει ή του ΙΒΕΧ της Μαδρίτης; Αλλά πάλι, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Better Future οι αμοιβές των ceo των ελληνικών εταιρειών κυμαινόταν στις 235.000 έως 500.000 ευρώ. Θυμίζω, πως το σχετικό πλαίσιο είχε να τροποποιηθεί 18 χρόνια και όταν άλλαξε έγινε λόγω της περίπτωσης FF Group. Όπου πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ήταν ο πατέρας- οδοντίατρος στο επάγγελμα- της συζύγου του πρώην ceo (Τζώρτζη Κουτσολιούτσου) η οποία ήταν και υπεύθυνη του τμήματος Εταιρικών Σχέσεων. Τι έχουν δει τα μάτια μας, τι έχουν υποστεί τα χαρτοφυλάκια μας.

*Λέτε να βιάστηκα, να πω την… καλή κουβέντα μου για τις 2 κυρίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις έρευνες για διαρροές κ.λ.π στις περιπτώσεις των αμκ Πειραιώς, Alpha Bank και ΔΕΗ; Με πληροφόρησε πηγή, η οποία παρεμπιπτόντως συχνάζει στο διπλανό Xenodocheio Milos, πως η αρμόδια υπηρεσία έχει “δέσει” αρκετά στοιχεία και σύντομα η Βασιλική Λαζαράκου θα προβεί σε ανακοινώσεις, πρόστιμα. Εάν επιβεβαιωθεί η πηγή, ε τότε ένα μεγάλο συγγνώμη από την Πρόεδρο και Β’ Αντιπρόεδρο (Αναστασία Στάμου). Το εύχομαι, για την αξιοπιστία της αγοράς.

*Σταθερές οι εισροές στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Κόντρα κίνηση, στην χθεσινή συνεδρίαση, με αγορές στα 8,12 (2,01%). Από τις διαχρονικά σταθερές αξίες για συντηρητικά χαρτοφυλάκια, ενδεικτική η μέση μερισματική απόδοση του 5,8% στην 10ετία 2011-2020. Αποδεδειγμένα αποτελεσματική η δουλειά του Χαράλαμπου Σαχίνη και της ομάδας του.

*Και μιας που αναφέρθηκα στον διευθύνοντα της ΕΥΔΑΠ, ένας άλλος Χαράλαμπος, Στασινόπουλος της Profile ήρθε να δείξει στην αγορά, πόσο καλά γνωρίζει τον κλάδο, τη μαρκέτα και την διατήρηση των ισορροπιών. Απόδειξη το χθεσινό 1,54% στα 6,60 ευρώ για τη μετοχή της εταιρείας πληροφορικής. Με πολλά χιλιόμετρα στην πλάτη του, ο Μπάμπης.

*Δεν θα πρέπει να ξαφνιάστηκαν οι σταθεροί της στήλης, με το 3,70% στα 2,80 ευρώ της Papoutsanis. Τόσα γράφαμε πρόσφατα για Τασσόπουλο-Γκάτζαρο, για Truad και οικογένεια Λεβέντη.

*Πως θα σας φαινόταν στο μελλοντικό μ.κ της Εθνικής- μετά το ΤΧΣ- η παρουσία ονομάτων λ.χ. Λασκαρίδη, Προκοπίου, Κάτσου κ.α. Σε συνέχεια των χθεσινών για τις εξελίξεις στην Εθνική, θα ακολουθήσουν και άλλα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

*Η εποχή των παχέων αγελάδων, δηλαδή των”χρυσών ναύλων” για τους Έλληνες παίκτες, καλά κρατεί. Η ΤΕΝ του Νίκου Τσάκου, που παρέλαβε προσφάτως το  LNG “Tenergy” (finupnews 15 Ιανουαρίου) το ναύλωσε για μία πενταετία, έναντι μικτών εσόδων 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Danaos του Γιάννη Κούστα, ναύλωσε 11 πλοία της φτάνοντας μαζί με αυτά σε σωρευμένα έσοδα στο τέλος του 2021 τα 2,8 δις. Επίσης, θα πωλήσει δύο κοντέινερς 6,400 teu για 130 εκατομμύρια. Η Euroseas του Αριστείδη Πίττα ναύλωσε πολύ ψηλά το “EM Astoria” που θα αποφέρει 47 εκατομμύρια δολάρια. Από την πλευρά της η Castor Maritime του Πέτρου Παναγιωτίδη εξασφάλισε δάνειο από Ευρωπαϊκή τράπεζα ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων, για επέκταση του επενδυτικού της προγράμματος. Πρόσω ολοταχώς!!!

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask