Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΠειραιώς ΑΕΠΕΥ: Ξεκινά κάλυψη της Ideal Holdings -Tιμή–στόχος τα €8,5 ανά μετοχή

Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Ξεκινά κάλυψη της Ideal Holdings -Tιμή–στόχος τα €8,5 ανά μετοχή

Από το 2021 η IDEAL Holdings μέσω διαφόρων εξαγορών και πωλήσεων έχει φτάσει στην σημερινή της μορφή που αποτελείται από τις συμμετοχές της στον κλάδο της Πληροφορικής (μέσω των BYTE, Adacom) και τον κλάδο των πολυκαταστημάτων (μέσω των Attica Department Stores). Η Εταιρία στοχεύει σε συμμετοχές, μέσω ποσοστών ισχυρής πλειοψηφίας έως και 100%, σε εταιρίες με υγιή χρηματοοικονομικά μεγέθη, δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης είτε οργανικά είτε μέσω εξαγορών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εταιρίες με ικανά μεγέθη που θα μπορέσουν να προσελκύσουν τον επόμενο επενδυτή και θα προσφέρει υπεραξίες στους μετόχους.

Οι Ελληνικές εταιρίες που επενδύει έχουν δυνατότητες οργανικής ανάπτυξης αλλά και ανάπτυξης μέσω add-on εξαγορών, και προοπτικές εδραίωσης σε κλάδους που είναι κατακερματισμένοι. Δεν εξειδικεύεται σε κλάδους αλλά σε επιχειρήσεις και εφόσον έχει ήδη προδιαγράψει την στρατηγική εξόδου. Η Εταιρία στοχεύει σε εταιρίες με επιχειρηματική αξία μεταξύ €70εκατ. και €300εκατ, ενώ μέσω του ευρύ δικτύου της καταφέρνει και πραγματοποιεί συναλλαγές που δημιουργεί μόνη της, μη συμμετέχοντας σε πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και δημοπρασίες. Αυτό της δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιεί συναλλαγές σε δίκαιες αποτιμήσεις.

H Πειραιώς ΑΕΠΕΥ είναι η 3η κατά σειρά εταιρία που καλύπτει την IDEAL Holdings μετά την Eurobank Equities και Pantelakis Securities. Αναφέρεται στην Επενδυτική Ομάδα της IDEAL Holdings η οποία έχει μέχρι σήμερα καταγράψει ένα εντυπωσιακό track record καθώς έχει έως τώρα επενδύσει περίπου €250εκατ. έχοντας ένα καταγεγραμμένο IRR της τάξης του 58% και ένα MOIC (Money on Invested Capital) της τάξης του 2,9x.

Με αυτό το δεδομένο, υπολογίζεται ότι τα €130εκατ. περίπου που η IDEAL Holdings θα έχει διαθέσιμα μετά και την επίσημη ολοκλήρωση της πώλησης του βιομηχανικού της κλάδου (Astir & Coleus), θα δημιουργήσουν επιπλέον υπεραξίες για τους μετόχους της εισηγμένης.

Αποτίμηση

Για την αποτίμηση της IDH το report χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό DCF (Προεξόφλησης Χρηματοοικονομικών Ροών) και LBO (Leveraged Buy Out).

Γίνεται αναφορά στις δύο δραστηριότητες της εισηγμένης (Πληροφορική και Πολυκαταστήματα) και περιγραφή της δυναμικής τους. Σύμφωνα με την Πειραιώς, η οποία έχει χρησιμοποιήσει προβλέψεις χαμηλότερες από αυτές του management, με κάποιες παραδοχές η τιμή στόχος μπορεί να κυμανθεί από τα €8,5μέχρι και τα €10,6 ανά μετοχή.

Πιο συγκεκριμένα η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ αποτιμά τον κλάδο της πληροφορικής αποτιμάται στα €172,4 εκατ. ή €3,6 ανά μετοχή και τον κλάδο των πολυκαταστημάτων στα €148,4 εκατ. ή €3,1 ανά μετοχή ενώ τα μετρητά διαθέσιμα από την πώληση του βιομηχανικού κλάδου τα υπόλοιπα €2,7 ανά μετοχή. Αφαιρώντας τον δανεισμό το κόστος της μητρικής και το κόστος συναλλαγών καταλήγει στα €8,5 ανά μετοχή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ