Με σημαντική ανταπόκριση πολιτών, ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης εκπροσώπων φορέων και συλλόγων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Απριλίου η ημερίδα με θέμα «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο.
Οι ενότητες της ημερίδας ήταν τέσσερις και αφορούσαν τα εγγειοβελτιωτικά έργα και το ΠΑΑ (πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης), την οικοτεχνία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το ΠΑΑ ως κύριος μοχλός αγροτικής ανάπτυξης, όπως επίσης τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις της πρωτογενούς παραγωγής.
Ακόμη, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος «Μεταποίηση – εμπορία γεωργικών προϊόντων του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027» από την Προϊσταμένη του Τμήματος Υλοποίησης του ΠΑΑ της Π.Ε. Αιτ/νιας Γεωργία Κολοβού.
Στο πλαίσιο της ανάλυσης του ζητήματος της οικοτεχνίας αναπτύχθηκαν επίσης και προτάσεις για την επιχειρηματικότητα σε οικογενειακού τύπου μορφή, ενώ το επόμενο στάδιο θα είναι η είσοδος της επιχείρησης σε βιομηχανικού τύπου ζώνη, το οποίο είναι μια μορφή εταιρείας.
Αναλύθηκαν ζητήματα προσανατολισμού, σχετικά και με την επισιτιστική κρίση, αλλά και με τα ποιοτικά προϊόντα που θα βγαίνουν στο ράφι.
Κατά την ημερίδα αναλύθηκε το ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών όπου παρουσιάστηκαν όλα τα προβλήματα του νερού, όλη την διαδικασία του ποτίσματος στην Αιτωλοακαρνανία (και όχι μόνο), όπως επίσης παρουσιάστηκαν και οι τρόποι αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων στον τομέα αυτό. Ιδιαίτερης σημασίας “υποενότητα” ήταν η στοχευμένη παρουσίαση του πλάνου που έχει το Υπουργείο σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια για τις αρδεύσεις.
Έτερος σκοπός της ημερίδας ήταν να αναδείξει τι υπάρχει αυτή την στιγμή στην Περιφέρεια, τι γίνονταν στο παρελθόν, τι γίνεται και κυρίως τι θα γίνει στο μέλλον στις ενότητες που αναλύθηκαν κατά την ημερίδα. Επιπροσθέτως, ειπώθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους οι προτάσεις τους για τον αγροτικό τομέα, καθώς για να φτάσει κανείς στην επιδότηση πρέπει να υπάρχει παραγωγή πρωτίστως.
Ειδικότερα, την ανάλυση για τα εγγειοβελτιωτικά έργα και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης έκανε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Στουρνάρας, το πλάνο για την οικοτεχνία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε και ανάπτυξε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σάββας Βλάχος.
Στην εκδήλωση βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φιλίας όπου απηύθυνε τον εναρκτήριο χαιρετισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος Βασίλης Φωτάκης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Φαρμάκης, Κωνσταντίνος Ζωής, Χριστόφορος Παπαδημητρίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα ΠΑΑ, Γιώργος Κοντογιάννης που απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος με αρμοδιότητα την σύνδεση της περιφερειακής αρχή με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροδιοτροφικό τομέα Κων/νος,Δαουτίδης.
Τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί ως κύριος μοχλός αγροτικής ανάπτυξης παρουσίασε και τεκμηρίωσε τα «βήματά» του ο Προϊστάμενος του τμήματος Συντονισμού και Υλοποίησης του ΠΑΑ (προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης) της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Παπαθανασίου, ενώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία των επιχειρήσεων της πρωτογενούς παραγωγής παρουσίασε η Επικ. Καθηγήτρια του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανασία Μαυρομμάτη.