Με τις βάσεις εισαγωγής να αναμένονται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου ο Γ. Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ελαφρά άνοδο των βάσεων εισαγωγής στο 4ο πεδίο των σπουδών Οικονομίας, περίπου στα 200 μόρια, άνοδο και στο 1ο πεδίο στις νομικές σχολές και τις σχολές Ψυχολογίας, πτώση στις Ιατρικές σχολές που θα αγγίξει και τα 200 μόρια, πτώση και στις Πολυτεχνικές σχολές με άνοδο όμως στα περιζήτητα τμήματα.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων ο κ. Χατζητέγας ανέφερε ότι «Οι υποψήφιοι έγραψαν περίπου όπως πέρυσι»
«Κάποιοι είναι πολύ κοντά στον στόχο τους. Κάποιοι άλλοι θα πρέπει να διερευνήσουν εναλλακτικές επιλογές και δόξα τω Θεώ υπάρχουν αρκετές και πρέπει να προσεχθούν κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου» ανέφερε.
Σε ένα μεγάλο επιστημονικό πεδίο όπως είναι το 4ο των σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, γράψανε ακριβώς ότι γράψανε και πέρυσι.
Ξεκινώντας από αυτό, που είναι και το μεγαλύτερο επιστημονικό πεδίο, σημείωσε πως «ήταν 1.500 περίπου περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτό το πολυπληθές πεδίο που συγκεντρώνει το 36% των υποψηφίων, θα έχουμε μια ελαφρά άνοδο των βάσεων. Περίπου 200 μόρια εκτιμάται ότι θα είναι αυτή».
«Κατά τα υπόλοιπα, άνοδο θα έχουμε και στις Νομικές και στις σχολές της Ψυχολογίας γιατί γράψανε καλύτερα. Είχαμε περισσότερους αριστούχους στις υψηλές βαθμολογίες. Είχαμε λοιπόν καλύτερα αποτελέσματα στο 1ο επιστημονικό πεδίο» προέβλεψε.
«Πτώση θα έχουμε στις Ιατρικές σχολές η οποία μπορεί να μην είναι πάρα πολύ μεγάλη, αλλά θα αγγίξει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 200 μόρια, κάτι το οποίο θεωρείται μεγάλο για τις ιατρικές σχολές και σίγουρα στα Πολυτεχνεία παρά το γεγονός ότι έχουν πάρα πολλές ευκαιρίες σε χαμηλόβαθμα τμήματα, εντούτοις και εκεί τα περιζήτητα τμήματα θα έχουν μια μικρή άνοδο των 150 έως 200 μόρια» εκτίμησε.
Συμπλήρωση του μηχανογραφικού
«Περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα, να εκδοθεί το ακριβές κατώφλι το βαθμολογικό, οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής, που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα ανοίξουν τότε στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας το μηχανογραφικό, θα δουν τις διαθέσιμες επιλογές και μία – μία προσεκτικά θα πρέπει να τις διερευνήσουν. Είναι μια σημαντική λήψη απόφασης η οποία πρέπει να γίνει πέρα από στερεότυπα και με προσεκτική διερεύνηση κάθε σχολής με ανάγνωση των προγραμμάτων σπουδών » σημείωσε ο κ. Χατζητέγας.
ΠΗΓΗ:ertnews.gr