Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠαναθηναϊκός: Τι θα αλλάξει ο Χρήστος Κόντης στους δύο "τελικούς" της χρονιάς!

Παναθηναϊκός: Τι θα αλλάξει ο Χρήστος Κόντης στους δύο “τελικούς” της χρονιάς!

Η λύση της συνεργασίας του Φατίχ Τερίμ με τον Παναθηναϊκό, πριν το ντέρμπι της Κυριακής (19/05) με τον Ολυμπιακό και τον τελικό κυπέλλου με τον Άρη (25/05), επιβεβαίωσε πως η ομάδα ήταν διαλυμένη εντός των τειχών της. Δηλαδή πως ο τούρκος προπονητής με τους ποδοσφαιριστές δεν είχε πλέον καμία επαφή, κατά συνέπεια ήταν αναγκαίο το “ηλεκτροσόκ“, όπως αυτό συμβαίνει όταν αλλάζει κάθε ομάδα τον προπονητή της.

Η άμεση αυτή αντίδραση δείχνει επίσης ότι η διοίκηση, ο Γιάννης Αλαφούζος, δεν είναι διατεθειμένος να χαθούν τα πάντα, μαζί με την αγωνιστική εικόνα και την απομάκρυνση του προπονητή.

Ο στόχος της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι μπροστά και δεν πρόκειται στον Παναθηναϊκό να τον αφήσουν απλά να τους προσπεράσει. Δεν πρέπει άλλωστε να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι στο μυαλό του Αλαφούζου ο Γιοβάνοβιτς “τελείωσε” το βράδι του εντός έδρας αποκλεισμού από τη Μακάμπι Χάϊφα στις 14 Δεκεμβρίου. Επιβεβαιώθηκε τρεις ημέρες αργότερα, μετά και την ήττα από τον Ατρόμητο, είχε πάντως αποφασιστεί περισσότερο εξαιτίας του ευρωπαϊκού αποκλεισμού.

Η οριστική και σωστή απόφαση της απομάκρυνσης του Τερίμ υπήρξε μετά τη νέα συντριβή του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ. Ο Γιάννης Αλαφούζος πήγε στην αλλαγή προπονητή για να μην ακολουθήσουν τα χειρότερα με Ολυμπιακό και Άρη. Δεν ήθελε να φέρει από τώρα έναν ξένο. Για αυτό επιλέχθηκε ο Χρήστος Κόντης, ο οποίος βέβαια αναλαμβάνει “αποστολή καμικάζι” με τις πιθανότητες να μην είναι υπέρ του. Δεδομένα πάντως η ομάδα έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει δύο νίκες στους τελευταίους δύο αγώνες από όσες θα είχε με τον Τερίμ. 

Η λύση του Χρήστου Κόντη μπορεί να μοιάζει υποδεέστερη του μεγέθους του Συλλόγου, όμως αυτή την ώρα ήταν η μόνη λογική. Καθώς ο έλληνας προπονητής γνωρίζει την ομάδα καλύτερα από οποιονδήποτε, λόγω της συνεργασίας του με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Όσοι γνωρίζουν μάλιστα επισημαίνουν πως ο ρόλος του στην εποχή που ο σέρβος είχε το τιμόνι, δεν ήταν ούτε διακοσμητικός, ούτε καν συμπληρωματικός αλλά, καθοριστικός.

Δεν είναι ασήμαντο επίσης ότι, έγινε βοηθός προπονητή στον ΑΠΟΕΛ, ως άμεσος συνεργάτης του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και έμεινε μαζί του και στον επόμενο σταθμό, την Αλ Νασρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Στην τελική ευθεία της σεζόν, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται νίκη με τον Ολυμπιακό στην τελευταία αγωνιστική των play offs του πρωταθλήματος για να μη χάσει την Ευρώπη, διαφορετικά θα είναι μονόδρομος η νίκη στον τελικό του κυπέλλου κόντρα στον Άρη.

Ο Χρήστος Κόντης θεωρεί πως μπορεί καταρχάς να βελτιώσει τη διάθεση των παικτών της ομάδας, η οποία τις τελευταίες ημέρες της παρουσίας του Φατίχ Τερίμ είχε εξαφανιστεί! Ήταν ξεκάθαρο, από το ντέρμπι με την ΑΕΚ και μετά. Ο Κόντης γνωρίζει τα “κουμπιά” που πρέπει να “πατήσει” προκειμένου να ξυπνήσει τον εγωϊσμό τους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των αγώνων, ο Χρήστος Κόντης είναι καλύτερος όχι μόνο από τον Φατίχ Τερίμ αλλά και από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς! Κι αν στη σύγκριση με τον τούρκο δεν είναι δύσκολο να φανεί κάποιος καλύτερος, λόγω της παρορμητικότητας που οδηγούσε τον Τερίμ σε αλλαγές παικτών και συστημάτων κάθε 10 λεπτά (!), δεν είναι ασήμαντο ότι δίπλα στον Γιοβάνοβιτς ο Κόντης έβλεπε ότι απαιτούνται πιο γρήγορες αντιδράσεις στη διάρκεια των παιχνιδιών.

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ο σέρβος καθυστερούσε χαρακτηριστικά να προχωρήσει σε μία αλλαγή, κι ενώ ο Κόντης τον είχε ήδη συμβουλεύσει πως έπρεπε να το κάνει.

Κάτι ακόμη που έχει αυτή την ώρα τη δική του σημασία αφορά, στις τοποθετήσεις των παικτών. Ο Κόντης γνωρίζει πολύ καλά τα πλεονεκτήματα όλων, επομένως και το ρόλο που ο κάθε ένας μπορεί να αναλάβει πιο αποτελεσματικά. Ο Τερίμ με κινήσεις εντελώς τζογαδόρικες, δικαιώθηκε στην αλλαγή ρόλου του Κώτσιρα, όμως με τις μετακινήσεις του Αράο ανά ημίχρονο, απο τη μεσαία γραμμή στην αμυντική, εξαφάνισε την ανασταλτική λειτουργία. Συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις.

Έτσι όλοι στην ομάδα περιμένουν από τους ποδοσφαιριστές να βγάλουν αντίδραση, για να πάρουν τα αποτελέσματα και να κλείσει με ανακούφιση μια σεζόν που είναι κοντά στο να αποδειχτεί καταστροφική.

Κάτι πολύ σημαντικό ακόμα, έχει να κάνει με τον εγωϊσμό του τούρκου. Δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη εντός των αποδυτηρίων, ούτε δημόσια από τον κόσμο. Για τα αποτελέσματα, έφταιγαν πάντοτε “άλλες” αιτίες. Κάπως έτσι χάθηκε η εμπιστοσύνη των παικτών προς το πρόσωπό του.

Κυριακή κοντή γιορτή λοιπόν, στη Λεωφόρο, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν πως δεν θα πάει σε πολλές αλλαγές στην 11άδα, ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπου ο Ιωαννίδης θα είναι ξανά νοκ άουτ. Είναι πιθανή η χρησιμοποίηση του Γερεμέγεφ ως βασικού.

Και κάτι ακόμα. Ο Χρήστος Κόντης τη σεζόν 2017-18 προσλήφθηκε ως βοηθός προπονητή στον Ολυμπιακό και στο φινάλε εκείνης της περιόδου ανέλαβε πρώτος προπονητής για ενάμισι μήνα. Πρέπει να είναι ο πρώτος που κάθεται στον πάγκο των δύο “αιωνίων” ως υπηρεσιακός.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ