Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠαναθηναϊκός-Ολυμπιακός 84-89: Αποφασισμένοι για το πρωτάθλημα οι "ερυθρόλευκοι!"

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 84-89: Αποφασισμένοι για το πρωτάθλημα οι “ερυθρόλευκοι!”

Η Ευρωλίγκα 2023/24 είχε χρώμα ελληνικό και “πράσινο” εφέτος, όμως οι τελικοί του πρωταθλήματος της Stoiximan Basket League έθεσαν εξ αρχής νέα δεδομένα. Καθώς ο Ολυμπιακός νίκησε δίκαια στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα τον Παναθηναϊκό μέσα στην έδρα του με 89-84.

Στο μεγαλύτερο ντέρμπι της Ευρώπης, οι πειραιώτες έβγαλαν χαρακτήρα από την πρώτη στιγμή του μεγάλου αγώνα και επικράτησαν χάρη στην αποφασιστικότητα και την κυριαρχία τους στη ρακέτα, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μιλουτίνοφ, που μέτρησε 12 πόντους, 13 ριμπάουντ και 3 τάπες. Η απουσία του Φαλ δεν κόστισε στην ομάδα του Μπαρτζώκα, που έκανε το break και το 1-0 στη σειρά.

Ο Παναθηναϊκός, που επιβεβαίωσε τον άγραφο κανόνα για κάθε πρωταθλητή Ευρώπης, παρουσιάστηκε “‘άδειος” στον πρώτο εγχώριο τελικό και χρειάζεται πλέον νίκη στο ΣΕΦ, για να επαναφέρει τα δεδομένα υπέρ του, προκειμένου να σταματήσει το σερί των πρωταθλημάτων των “ερυθρόλευκων”. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν μπήκε στο παρκέ…κουβαλώντας τον ευρωπαϊκό τίτλο στην πλάτη της και αυτό το δεδομένο τη βάρυνε περισσότερο από όσο θα ήθελε.

Ο Ολυμπιακός είχε καλύτερο προσανατολισμό στο παρκέ από το πρώτο ημίχρονο. Με παίκτες που βγήκαν μπροστά, όπως ο Τόμας Γουόκαπ που έκανε μεγάλο ματς στο δεύτερο ημίχρονο, μετρώντας συνολικά 17 πόντους.

Είναι σημαντικές οι απουσίες (σ.σ. Φαλ και Ράιτ), αλλά έχουμε συνοχή ως ομάδα. Όταν παίζουμε καλά και πασάρουμε καλά, έχουμε καλές επιλογές στην επίθεση. Ελέγχαμε το παιχνίδι πιστεύω στη μεγαλύτερη διάρκειά του και με μεγάλες διαφορές, κόντρα σε μία ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός και σ’ αυτή την έδρα. Στο τέλος μείωσαν με κάποια τρελά σουτ, αλλά αυτό που μετράει είναι η νίκη“, δήλωσε αρχικά ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην κάμερα της ΕΡΤ.

Συνέχισε ως εξής: “Πιστεύω ότι επιβάλαμε τον τρόπο παιχνιδιού μας και δείξαμε ποιότητα. Οι παίκτες έδειξαν συνοχή και ήταν συμπαγείς σε άμυνα και επίθεση. Αν αποφύγουμε τα λάθη που κάναμε και σήμερα προς το τέλος, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάμε καλά. Δεν αλλάζουν μορφή οι αγώνες. Είναι διαφορετικό κάθε ματς. Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης και έχει δείξει ότι μπορεί να νικήσει σε οποιαδήποτε έδρα. Κάθε ματς είναι δύσκολο και πρέπει να έχουμε το ίδιο σκεπτικό. Έχουμε ένα ματς στο Φάληρο τώρα και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας“.

Από πλευράς, Παναθηναϊκού, 21 πόντους είχε ο Κέντρικ Ναν όμως ήταν άστοχος με 8/20 σουτ, ενώ 14 πόντους μέτρησε ο Ματίας Λεσόρ και 16 πόντους με 5 ασίστ ο Κώστας Σλούκας.

Στην εικόνα του αγώνα, η πρώτη περίοδος ανήκε στο μεγαλύτερο διάστημά της στον Ολυμπιακό που με πρωταγωνιστή τον Πίτερς βρήκε τρίποντα για να κρατήσει προβάδισμα. Ο Παναθηναϊκός τελείωσε το πρώτο 10λεπτο με 17-19, μειώνοντας δηλαδή τη διαφορά χάρη στα δύο συνεχόμενα τρίποντα του Σλούκα στο τέλος.

Από την στιγμή που ο Σλούκας πάτησε το παρκέ, άλλαξε για λίγο την εικόνα του αγώνα. Με δύο τρίποντα και μια ασίστ στην εκπνοή της περιόδου από τον αρχηγό του, ο Παναθηναϊκός AKTOR μάζεψε τη διαφορά στο σουτ (17-19). 

Σε ένα εξαιρετικά δυναμικό παιχνίδι στις ρακέτες, οι δύο ομάδες επιχείρησαν πολλές φορές σουτ από την περιφέρεια.

Οι διαιτητές θέλησαν να κρατήσουν την ισορροπία σε αγώνα με εντάσεις. Ο Μπαρτζώκας πόνταρε στην τιτανομαχία μέσα στη ρακέτα, χωρίς τον τραυματία Φαλ αλλά με τον “πύργο” Μιλουτίνοφ, που εκτελούσε διαρκώς και κατάφερε στο πρώτο ημίχρονο να μη φαίνεται η απουσία του Φαλ.

Κατά συνέπεια ο ανταγωνισμός για τους “πράσινους” είχε να κάνει με την ευστοχία τους από μακριά. Διότι όταν ο Ολυμπιακός μετέφερε το παιχνίδι στη ρακέτα υπερτερούσε, και με αυτή την τακτική επιλογή μεγάλωνε τη διαφορά. Έτσι έφτασε στο 31-40, 2.25 πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Κι ενώ ο Παναθηναϊκός δεν είχε σε καθόλου καλό μομέντουμ τον Ναν, ο Ολυμπιακός στηρίχθηκε επιθετικά στη δεύτερη περίοδο, εκτός των άλλων και στις ασίστ του Γκος, όπως και στο κάθετο παιχνίδι, με 3/3 δίποντα από τον Μακίσικ.

Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε 37-46 σε ένα παιχνίδι σε υψηλότερο τέμπο για τον Ολυμπιακό, με τους “ερυθρόλευκους” να κυριαρχούν στις δύο ρακέτες, με κύριο άξονα με τον Μιλουτίνοφ. Αξιοποιώντας μάλιστα τα 17 επιθετικά ριμπάουντ, σκοράροντας από αυτά 14 πόντους.

Κι ενώ ο Λεσόρ δεν ήταν απειλητικός για τους φιλοξενούμενους, αποτυπώνοντας έτσι την αδύναμη εικόνα των πρωταθλητών Ευρώπης, που φάνηκαν πνευματικά καταπονημένοι μετά την προσπάθεια στο Final 4.

Στην τρίτη περίοδο ο Παναθηναϊκός παρέμεινε ακίνδυνος κοντά στο καλάθι και βρέθηκε 10 πόντους πίσω στο σκορ, 56-66 στο 30ο λεπτό, με τον Ολυμπιακό να έχει την ψυχολογία με το μέρος του. Ο Αταμάν ήθελε να περάσει τη μπάλα μέσα στη ρακέτα, όμως οι παίκτες του ήταν μπλοκαρισμένοι.

Το τέταρτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τρίποντο του Γουόκαπ για το 56-69 κι ενώ η κυριαρχία των ψηλών του Μπαρτζώκα μετρούσε 12 πόντους για τον Μιλουτίνοφ και 10 για τον Πετρούσεφ.

Ο εξαιρετικός και απολύτως καθοριστικός Μιλουτίνοφ έκανε το μόλις πρώτο φάουλ του στην αρχή της τελευταίας περιόδου. Ο Λεσόρ ευστόχησε στη μία από τις δύο βολές και στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός έπρεπε να βγάλει άμυνες, αλλά και να μπει αποτελεσματικά στην ρακέτα των πειραιωτών. Ο Παπανικολάου όμως έφτασε το ματς στο +15 με τρίποντο 57-72, στη μεγαλύτερη διαφορά στο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός στην αμέσως επόμενη δική του επίθεση αντέδρασε με λάθος, χάνοντας την κατοχή, δείχνοντας πως ήταν εκτός της ψυχολογίας του αγώνα.

Ο Εργκίν Αταμάν βλέποντας πως τα δυνατά του όπλα δεν παράγουν σκορ, έριξε ξανά στο παρκέ τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ που ήταν καλός όσο έπαιξε στο πρώτο μέρος. Στη συνέχεια με τρεις βολές ο Ναν μείωσε σε 61-72, 6.34 πριν το τέλος. Το “κλειδί” του Μπαρτζώκα στο Β μέρος όμως ήταν ο Γουόκαπ, που κράτησε το ρυθμό.

Ο Παναθηναϊκός έδειχνε να μην μπορεί να αμυνθεί. Με μικρό σερί 6-1 μείωσε πάντως στο 67-77, επιχειρώντας να αυξήσει τις πιθανότητές του για ανατροπή, 3.23 πριν το φινάλε.

Σε καλάθι του Μήτογλου, που όμως σωστά χρεώθηκε βήματα ο έλληνας σέντερ, δέχθηκε τεχνική ποινή ο Αταμάν, που αποχώρησε για τα αποδυτήρια χειροκροτώντας ειρωνικά τους διαιτητές και κάπου εκεί κρίθηκε ο αγώνας.

Ο άμεσος συνεργάτης του Αταμάν Χρήστος Σερέλης δήλωσε:

“Αμυντικά δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε, δεχτήκαμε 46 πόντους στο πρώτο ημίχρονο. Δεν παίξαμε την άμυνα που παίζουμε όλο το χρόνο, δεχτήκαμε πολλούς πόντους στη ρακέτα μας, ο Ολυμπιακός πήρε αυτοπεποίθηση και ήλεγξε το ματς, δεν περάσαμε μπροστά στο σκορ και δεν παίξαμε το μπάσκετ που έχουμε συνηθίσει. Μέσα στο ματς μπορεί να υπάρχουν εντάσεις, φωνές, θεώρησε ο κόουτς και εμείς από τον πάγκο πως κάποιες φάσεις μπορεί να ήταν υπέρ μας. Πρέπει να κοιτάξουμε τι πρέπει να διορθώσουμε για το ματς στο ΣΕΦ και πρέπει να πάρουμε πλέον ένα παιχνίδι στην έδρα του αντιπάλου“.

Δεκάλεπτα: 17-19, 37-46, 56-66, 84-89

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Αταμάν): Γκραντ 7 (1/5 σουτ, 2 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Ναν 21 (3/9 δίποντα, 5/11 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 λάθη), Λεσόρ 14 (6/8 δίποντα, 2/4 βολές, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 μπλοκ), Γκριγκόνις 6 (2/3 τρίποντα), Μήτογλου 8 (2/5 τρίποντα, 10 ριμπάουντ), Καλαϊτζάκης, Βιλντόσα 3 (1/3 τρίποντα), Σλούκας 16 (5/7 τρίποντα, 5 ασίστ), Παπαπέτρου 2, Αντετοκούνμπο, Ερνανγκόμεθ 7 (1)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 17 (2/8 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 7/7 βολές, 5 ασίστ), Κάναν 4 (1), Παπανικολάου 11 (2/7 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Πίτερς 8 (2), Μιλουτίνοβ 12 (5/8 δίποντα, 2/3 βολές, 13 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 μπλοκ), Γουίλιαμς-Γκος 16 (4/7 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 5/5 βολές, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα), Λαρεντζάκης, Πετρούσεβ 10 (5/6 δίποντα), ΜακΚίσικ 11 (4/6 δίποντα, 3/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ)

Την προσεχή Παρασκευή 7/06, ο δεύτερος τελικός στο ΣΕΦ 21.30.

Αποτελέσματα και πρόγραμμα της σειράς

  • Game 1: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 84-89
  • Game 2: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 7/6 στις 21:30
  • Game 3: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 10/6 στις 21:15
  • Game 4: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 12/6 στις 21:15 (αν χρειαστεί)
  • Game 5: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 14/6 στις 21:15 (αν χρειαστεί)
spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ