Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠαναθηναϊκός: Ας "χαιρετήσει" ο Ντιέγκο Αλόνσο, όσο είναι καιρός...

Παναθηναϊκός: Ας “χαιρετήσει” ο Ντιέγκο Αλόνσο, όσο είναι καιρός…

Η ατελείωτη συζήτηση- ανάλυση, καταλαβαίνω πως, είναι αναπόσπαστο μέρος του ποδοσφαίρου, πολλές φορές όμως αποδεικνύεται αχρείαστη. Στην περίπτωση του εφετινού Παναθηναϊκού το πράγμα…φωνάζει από νωρίς. Διοίκηση να πληρώνει υπάρχει και μάλιστα πολλά, μεταγραφές έγιναν, η ποιότητα στο ρόστερ βελτιώθηκε αισθητά, όμως η ομάδα τον προπονητή που της είναι απαραίτητος δεν τον έχει!

Προφανώς, σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχει νόημα να αλλάζεις πολλούς. Από την άλλη ουδείς κατανοεί τι κάνει ο Ντιέγκο Αλόνσο και τι ποδόσφαιρο θέλει να παίξει. Δεν υπάρχει καμία λογική στον δικό του τρόπο παιχνιδιού, ακόμη κι αν διαφωνεί κανείς μαζί της.

Ο Γιάννης Αλαφούζος φέρεται πάντως να θέλει να του προσφέρει μία ακόμη ευκαιρία. Πιθανότατα την τελευταία. Ακολουθούν οι αγώνες με ΟΦΗ, Chelsea, Άρη και Ατρόμητο στο κύπελλο. Με την τωρινή του εικόνα ο Παναθηναϊκός δεν είναι απίθανο να ηττηθεί σε όλους! Σε αυτό το ακραίο βέβαια σενάριο, αλλά και σε λιγότερο δραματικά, θα φύγει φυσικά ο ουρουγουανός, όμως θα είναι αργά…

Ο Ντιέγκο Αλόνσο είναι περίπτωση ξεκάθαρα υποδεέστερη των απαιτήσεων που έβαλαν οι μεταγραφές του καλοκαιριού, όπως και η αμήχανη (τουλάχιστον) συνθήκη που προκαλείται από το δυσάρεστο δεδομένο της “αποχής” από τον τίτλο του πρωταθλήματος τα τελευταία 14 χρόνια.

Ο συγκεκριμένος προπονητής δούλεψε (λέμε τώρα…) την ομάδα σε στάνταρ που δεν ταιριάζουν στη λογική του πρωταθλητισμού. Ακριβώς γι΄αυτό όταν καλείται να δημιουργήσει στο παιχνίδι, τότε υστερεί. Αντίθετα, διεκδικεί με περισσότερες πιθανότητες το στόχο όταν περιμένει στην άμυνα και ποντάρει στις μακρινές μπαλιές για αντεπιθέσεις. Με τέτοια προσέγγιση έπαιξε στα ντέρμπι κόντρα στον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, χωρίς βέβαια να σκοράρει.

Στο ντέρμπι κόντρα στους “ερυθρόλευκους” τον έσωσε ξανά ο τερματοφύλακας, αυτή τη φορά ήταν ο Λοντίγκιν, που απέκρουσε το σπάνιο τετ α τετ του Μασούρα στο 91′. Σε αυτό το σημείο αξίζει να γίνει μία σημαντική επισήμανση. Ο Παναθηναϊκός έχει την τύχη να διαθέτει δύο ισάξιους, καλούς τερματοφύλακες. Δεδομένο που τον έχει σώσει από ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Επίσης, ένας από τους καλύτερους παίκτες στη σεζόν έως τώρα είναι ο Ίγκασον. Έτσι όμως δεν κάνεις τίποτα, όταν ο καλός σου είναι, περισσότερο από τους υπόλοιπους, ο στόπερ…

Ίδιο ήταν άλλωστε και το σενάριο τακτικής κόντρα στη Λανς, σε ένα βράδυ θριάμβου επειδή λειτούργησαν όλα τέλεια! Απέκρουσε πέναλτι ο Ντραγκόφσκι στο 0-0, έσωσε βέβαιο γκολ των γάλλων στη γραμμή ο Μαξίμοβιτς και σκόραραν από ένα γκολ ο Πελίστρι και ο Τετέ στις μοναδικές κάθετες αντεπιθέσεις τους. Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Συνέβη, όμως δεν γίνεται να περιμένεις πως θα κερδίζεις κάθε βράδυ στη…ρουλέτα.

Με τον τρόπο που δουλεύει ο Αλόνσο, απαξιώνεται η σοβαρή επένδυση που έγινε το καλοκαίρι και όσο μένει στην ομάδα, μειώνεται η αξία των ποδοσφαιριστών.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει σκοράρει σε 4/7 παιχνίδια του πρωταθλήματος, έχει τον Ιωαννίδη χωρίς γκολ στην 7η αγωνιστική πια και βρίσκεται ήδη στο -7. Εάν δεν γίνει τώρα η αλλαγή, ο επόμενος προπονητής δεν θα μπορεί να θέσει ως στόχο τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Ο Αλόνσο πρέπει να φύγει άμεσα. Την εξαιρετική του πενταετία στο Μεξικό, στους πάγκους της Πατσούκα και της Μοντερέϊ, ακολούθησαν τα αποτυχημένα περάσματα στην εθνική Ουρουγουάης και τη Σεβίλλη. Δεν μοιάζει να τα έχει αφήσει πίσω.

Ας θυμηθούμε ότι στο τακτικό μέρος, ο 49χρονος ουρουγουανός υποσχέθηκε πίεση, άμεση ανάκτηση κατοχής και γρήγορη επιθετική μετάβαση. Όχι απλά δεν φαίνονται όλα αυτά ποτέ, αλλά προκύπτουν τα ακριβώς αντίθετα, με κακό αμυντικό transition και αργή μεσοεπιθετική ανάπτυξη.

Έχει νικήσει στο πρωτάθλημα μόλις δύο εντός έδρας αγώνες με αγχωτικό τρόπο, απέναντι σε ομάδες που παλεύουν για την αποφυγή του υποβιβασμού, όπως ο Λεβαδειακός και ο Πανσερραϊκός. Τον πρώτο στο 97′ με τυχερό γκολ του Σπόραρ, που δεν το πανηγύρισε επειδή ήξερε πως δεν υπολογίζεται, και τον δεύτερο με δύο ατομικές ενέργειες του Τζούρισιτς. Η πρώτη κατέληξε στα δίχτυα από κόντρα…

Στο δε ματς κόντρα στην Καλλιθέα δεν κερδήθηκε μία δυνατή προσωπική μονομαχία με αποτλέσμεμα να γίνει η ομάδα ρεζίλι, με την αντίπαλό της να θυμίζει Μπάγερν Μονάχου! (Όχι αυτή που έπαιξε με την Aston Villa, την άλλη, την πιο καλή της Bundesliga…). Ίσως έφταιγε ότι ήταν φιλοξενούμενος στη Λεωφόρο

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του τον αγώνα με τον ΟΦΗ, στις 20 Οκτωβρίου στην Κρήτη. Εάν ο Ντιέγκο Αλόνσο δεν έχει φύγει μέχρι τότε, δύσκολα θα γλυτώσει τις ώρες που θα ακολουθήσουν το τελικό αποτέλεσμα εκεί…

Εάν δεν είχε νικήσει το Λεβαδειακό στο 97′ και είχε δεχθεί γκολ από τον Μασούρα στο φινάλε στο ΟΑΚΑ, θα είχε 6 βαθμούς…

Η λογική λέει πως, πρέπει να χαιρετήσει, όσο είναι καιρός…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ