Για μία πολυσύνθετη υπόθεση στην οποία η ταχύτητα στη διενέργεια των ερευνών δεν είναι το ζητούμενο έκανε λόγο ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης σχολιάζοντας την υπόθεση της Πάτρας. Ο Νίκος Βασιλάκος, τεχνικός σύμβουλος των Αρχών, τόνισε ότι η αστυνομία έχει τον τρόπο να αποκαλύψει τα ηλεκτρονικά ίχνη της κατηγορούμενης μητέρας.
«Αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι στο επίπεδο της προανακριτικής εξέτασης. Είναι μια πολυσύνθετη υπόθεση και γι’ αυτό το λόγο οι όποιες καθυστερήσεις είναι δικαιολογημένες», ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Χειρδάρης, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί η ταχύτητα να είναι η προτεραιότητα, αλλά η ποιότητα και η επιστημονική τεκμηρίωση του όλου θέματος».
Για τα ηλεκτρονικά «ίχνη» της 33χρονης μητέρας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Νίκος Βασιλάκος, τεχνικός σύμβουλος, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε συνεργασία από την πλευρά της οικογένειας με τις ανακριτικές αρχές για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Πρέπει να δοθούν οι κωδικοί όλων των λογαριασμών της 33χρονης κατηγορούμενης μητέρας
«Εφόσον υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας πρέπει να δοθούν κωδικοί ξεκλειδώματος συσκευών και κωδικοί των email και των υπόλοιπων λογαριασμών», τόνισε ο κ. Βασιλάκος περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανακριτικές αρχές για την διερεύνηση όλων των ηλεκτρονικών συνομιλιών και αναζητήσεων της 33χρονης μητέρας που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας.
«Στην πορεία είχαμε διάφορες περιπέτειες όσον αφορά τις συσκευές, πέραν των οκτώ συσκευών που υπάρχουν σε αυτήν την υπόθεση» είπε ο κ. Βασιλάκος, εξηγώντας ότι «το εγκληματολογικό τμήμα της αστυνομίας πρέπει να κάνει την ανάλυσή του, πέραν των ειδικών συνεργατών που εμπλέκονται στην υπόθεση, για να δει που υπάρχει αλήθεια και αν η αλήθεια αυτή υποστηρίζεται».
Και όπως επισήμανε οι καθυστερήσεις είναι δικαιολογημένες προκειμένου όλα τα στοιχεία να βγουν στο φως. «Όσα δεν “βγαίνουν” από την μηχανική θα βγουν από την κοινωνική μηχανική. Αρχίζουμε και δουλεύουμε με τους εμπλεκόμενους, οι εμπλεκόμενοι μας δίνουν πληροφορίες και σιγά σιγά φτάνουμε στην πραγματικότητα», ανέφερε σχετικά.
Απαντώντας στο πώς μπορούν να αποκαλυφθούν τα ηλεκτρονικά ίχνη της 33χρονης μητέρας ο κ. Βασιλάκος αποκάλυψε ότι από την στιγμή που είναι γνωστό το εμαίλ της κατηγορούμενης και οι ειδικοί έχουν πρόσβαση σε αυτό, έχουν πρόσβαση και στα backup των συσκευών.
Ερωτηθείς για το ποιος είναι αυτός/ή που καθυστερεί τις έρευνες των Αρχών ο τεχνικός σύμβουλος της αστυνομίας ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Όποιος είναι αθώος και ειλικρινής δε θα χάσει. Όποιος κρύβει πράγματα θα έχει θέματα. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να ξεγελάσει την έρευνα -ψηφιακή, δικαστική ή αστυνομική- με διασπορά ψευδών ειδήσεων θα πέσει στην καταπακτή που ο ίδιος στήνει», πρόσθεσε
Ο κ. Βασιλάκος δήλωσε πεπεισμένος ότι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την αποκάλυψη της αλήθειας στο θάνατο των τριών κοριτσιών από την Πάτρα: «Η ανακρίτρια ανταποκρίθηκε άμεσα και έτσι μπορέσαμε να έχουμε άμεσα πρόσβαση στα στοιχεία που σχετίζονται με sms, κλήσεις. Όταν υπάρχει ένα τηλεφωνικό συμβάν και λίγο πριν ή μετά υπάρχουν τηλεφωνικές κλήσεις, αυτό από μόνο του είναι στοιχείο». Και όπως τόνισε, «κανείς δεν μπορεί να μας παρεμποδίσει γιατί όλα έρχονται στο φως».
Από την πλευρά του ο κ. Χειρδάρης, σχολιάζοντας την τακτική της κατηγορουμένης να μην συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές πρόσθεσε ότι «ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα στο ψέμα. Η αλήθεια φαίνεται, δεν κρύβεται. Η στάση συνεκτιμάται».
Τι αναμένει η αστυνομία
Για τα αίτια του θανάτου της Μαλένας και της Ίριδας μίλησε, επίσης στην ΕΡΤ ο Νίκος Ρήγας, αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η υπόθεση να είναι πολύ καλά «δεμένη» προκειμένου να φτάσει στο ακροατήριο.
«Οι συνάδελφοί μου στο Ανθρωποκτονιών περιμένουν και τα πορίσματα που θα προκύψουν για τα αίτια θανάτου των δύο πρώτων παιδιών από τους πραγματογνώμονες ιατροδικαστές και θα συλλέξουν περαιτέρω στοιχεία», πρόσθεσε τονίζοντας ότι υπάρχει πλέον η εμπειρία και η τεχνογνωσία για να αποκαλύψουν τα όσα μένουν κρυφά σε αυτή την υπόθεση.
Αναφορικά για το θάνατο της σπιτονοικοκυράς ο κ. Βασιλάκος είπε ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκει στοιχεία 24ωρες το εικοσιτετράωρο. «Η ετοιμότητα της υπηρεσίας της αστυνομίας που ζούμε σήμερα δεν υπάρχει προηγούμενο σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση του παρελθόντος», σχολίασε.