Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΠάιατ: Υπάρχουν ανεξάντλητες πηγές ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο

Πάιατ: Υπάρχουν ανεξάντλητες πηγές ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο

Την τρίτη μέρα του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται από τις 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε –στην αίθουσα Arweiller -συζήτηση με θέμα ο ρόλος της ανατολικής Μεσογείου στο ενεργειακό.

Επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, ο οποίος μίλησε μέσω διαδικτύου.

Ο κύριος Πάϊατ τόνισε ότι υπάρχουν ανεξάντλητές πηγές ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο και η αμερικανική κυβέρνηση Biden υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή, η οποία εγγυάται την ασφάλεια της περιοχής.

Από την πλευρά της η Ditte Juul Jørgensen, ευρωπαία επίτροπος για την ενέργεια τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για την ασφάλεια της περιοχής με τη δημιουργία του τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Νίκος Τσάφος, σύμβουλος του πρωθυπουργού για ζητήματα ενέργειας είπε ότι η απώλεια του ρωσικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου δημιούργησε νέες συνθήκες αναζήτησης νέων παρόχων από την ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια παράλληλα με την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής προς την Ευρώπη δημιώργωντας νέους ενεργειακούς δρόμους.

Η Maria Rita Gall, διευθύνουσα σύμβουλος ΔΕΣΦΑ, υπογράμμισε ότι η Ιταλία εξάγει LNG σε ποσοστό 3% με τάσεις αύξησης ενώ δημιουργείται πεδίο συνεργασίας πολλών χωρών και ενεργειακών κόμβων.Η μεγάλη πρόκληση, όμως, παραμένει, πρόσθεσε, η δημιουργία μεγάλων χώρων αποθήκευσης ενέργειας.

Ο Κωνσταντίνος Σιφναίος , διευθύνων σύμβουλος, Gastrade, είπε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναδιαμόρφωσε τις συνθήκες διανομής φυσικού αερίου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει, τόνισε, να θέσουμε ως πρώτη προτεραιότητα μας την πλήρη ανεξαρτησία μας από το ρωσικό πετρέλαιο συνδυάζοντας πολλούς τρόπους εισαγωγής διαφόρων ειδών ενέργειας όπως LNG, υδρογόνο και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Το μεγάλο μειονέκτημα πάντως είναι το υψηλό κόστος αλλά και η δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία.

Ο Osama Mobarez, Secretary General, East Mediterranean Gas Forum, ανέφερε ότι η Άιγυπτος έχει αυξήσει την παραγωγή της LNG και θα μπορούσε να συμβάλλει στη δημιουργία του ενεργειακού δρόμου που περνά από την ανατολική Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, δεν είναι αποτελεί οριστική λύση. Υπάρχουν ελαττώματα και πλεονεκτήματα σε κάθε επιλογή και πρέπει να προχωράμε βραχυπρόθεσμα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ