don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ο outspoken της ναυτιλίας, τα σενάρια των… Bloomberg και οι διαψεύσεις του Βερολίνου, τα τραπεζικά μπόνους, το έργο της Ελένης, ο Αλέξης και ο Γιώργος, η στροφή της Κριστίν, ΤτΕ και Παγκρήτια και τα αποκαλυπτήρια της MORE

*Outspoken ήταν ως συνήθως ο Γιώργος Προκοπίου στο πάνελ του Συνεδρίου Maritime Cyprus στη Λεμεσό. Οι πολιτικοί λένε στον κόσμο ότι του αρέσει να ακούει προς άγραν ψήφων, ενώ οι άνθρωποι του επιχειρείν λένε και πράττουν αυτό που είναι εφικτό να γίνει. Παράλληλα, τόνισε πως η ελληνική ναυτιλία προηγείται της κινεζικής.

*Ένα τσιτάτο (στην Αγγλική) που βγαίνει από το Συνέδριο της Λεμεσού και κάνει “κλικ” είναι “The future may not be all fair winds and following seas, but we believe we can learn to sail the high seas”.

*Προφανές, πως το χτύπημα-αντίποινα της Μόσχας αποτελεί κλιμάκωση της μέχρι τώρα τακτικής Πούτιν. Δυσχεραίνει έτι περαιτέρω η προσπάθεια διαχείρισης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Το Bloomberg “βγάζει” σενάρια για στήριξη του Γερμανού καγκελάριου στην έκδοση “κοινού χρέους” για τον περιορισμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Δεν περνούν λίγες ώρες και το Βερολίνο “θάβει” τις αποκαλύψεις του Bloomberg. Όσο κλιμακώνεται η αντίθεση χωρών στην κατά παρέκκλιση των κοινοτικών νορμών χρηματοδότηση της Γερμανικής οικονομίας με 200 δισ., τόσο θα πληθαίνουν τα σενάρια των… Bloomberg και οι διαψεύσεις του Βερολίνου. Μέχρις ότου υποχρεωθεί να αποδεχθεί κάποια λύση “κοινής ανάληψης βάρους”, όπως έγινε και με το NGEu.

*Αρκεί, κάποιος στοιχειωδώς σχετικός με τις αγορές να παρακολουθήσει πως εξελίσσεται η κατάσταση στις “αγορές χρέους-κόστους χρήματος” για να καταλάβει τον λόγο, που το Βερολίνο θα αποδεχθεί όσα διαψεύδει σήμερα. Δεν είναι μόνον το κόστος δανεισμού υπερχρεωμένων χωρών του Νότου, που ακριβαίνει, είναι το κόστος και χωρών όπως η Γερμανία. Είναι η ποσοτική σύσφιξη (όπως περιγράφει ο Γιάννης Αγγέλης/insider) που ναι μεν για τις ΗΠΑ δεν κοστίζει (σε όρους απόσυρσης ρευστότητας) αλλά για την ΕΕ λειτουργεί σαν… αφαίμαξη από άρρωστο. Πολύ δε περισσότερο, που εδώ και εβδομάδες κεφάλαια αποσύρονται από ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία και μεταφέρονται (σχεδόν στο σύνολο τους) στην αγορά των ΗΠΑ.

*Επιπλέον είναι και ο επιμένων πληθωρισμός, που εάν δεν αντιμετωπισθεί με την χρήση και άλλων μέσων τότε πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν οι κοινωνικές εντάσεις. Διψήφιος πληθωρισμός στην Δανία, για πρώτη φορά στην ιστορία της οικονομίας αυτής της χώρας, που ούτε… Νότια είναι ούτε με τους… Νότιους συντάσσεται.

*Εξ’ άλλου λίγο να εκτραχυνθεί η κατάσταση σε συγκεκριμένους κλάδους της Γερμανικής οικονομίας και να δούμε εάν θα φτάνουν ακόμη και αυτά τα 200 δισ. Οπλισμένο το’χουν το Big Short Gun οι πανίσχυρες “αγορές”, το απέδειξαν στην περίπτωση της νέας κυβέρνησης Τρας, στην Αγγλία. Στην Deutsche Bank και την Commerzbank θα’ χουν πρόβλημα.

*Ας μην βγει “λευκός καπνός” στην Σύνοδο της 20-21 Οκτωβρίου και μη τυχών και δε συμφωνηθεί λειτουργική λύση και στις 27 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να σώσει κανέναν. Έτοιμο είναι το Big Short…

*Mέρα παρά μέρα οι προειδοποιήσεις Ενρια προς τις τράπεζες, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την ανάγκη επιπλέον προβλέψεων κ.λ.π. Σε αυτή την συγκυρία και υπό το διογκούμενο βάρος θα κριθεί εάν οι διοικήσεις των τραπεζών θα διανείμουν μερίσματα στους μετόχους τους και επιπλέον μπόνους στα μεγαλοστελέχη τους. Στην ημεδαπή, οι τράπεζες όχι μόνο δεν αυξάνουν- κατ’ ελάχιστον- τα επιτόκια καταθέσεων-τουναντίον- αλλά προηγούνται ακόμη και της ΕΚΤ στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού (ακόμη και του σταθερού, όπως είχε αποκαλύψει ο Εμμ. Νότης). Και παράλληλα πιέζουν ώστε να δοθούν μπόνους στα μεγαλοστελέχη κ.λ.π στον κόσμο τους.

*Θα περίμενε κάποιος να βγει και να πάρει θέση η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο επικεφαλής της, Βασίλης Ράπανος, αλλά καθεύδουν.

*Όπως θα περίμενε κάποιος να βγει μπροστά ο ΣΕΒ και όχι μόνο να πάρει θέση, αλλά κυρίως να προτείνει “κοστολογημένες” προτάσεις, αλλά καθεύδουν. Σιγά μην ασχοληθεί-επί της ουσίας- ο επικεφαλής του Συνδέσμου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Εδώ έχει αφεθεί (επενδυτικά/χρηματιστηριακά) σε πλήρη απαξία ο ΤΙΤΑΝ. Η ιστορική ελληνική τσιμεντοβιομηχανία αποτιμάται στα-μόλις- στα 864,7 εκατ, αλλά who cares.

*Επιτροπή Ανταγωνισμού: δεν θα έπρεπε να έχει παρέμβει για τα επιτόκια καταθέσεων, έστω; Θα έπρεπε, αλλά βλέπετε ακόμη ασχολούνται με την προ-3ετίας- περίπτωση των ενδεχόμενων καταχρηστικών χρεώσεων σε βάρος πελατών, καταθέσεων. Ξέρετε, εκείνων που ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε υποσχεθεί γρήγορη εξέταση και ανάλογη απόδοση ευθυνών, εάν προέκυπταν. Πάμε για 3 χρόνια κ.κ της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Υποθέτω, πως με τα επιτόκια καταθέσεων θα ασχοληθούν το 2022+3= το 2025. Ποιος ζει-ποιος πεθαίνει.

*Πάντως το συγκεκριμένο (σ.σ. του Άδωνι) παραπέμπει στο αμίμητο, για τα έργα στο Ελληνικό που θα ξεκινούσαν σε μερικούς (λίγους) μήνες. Κρείττον το σιγάν… μια που και η αξιολογότατη “Ελληνική Αγωγή”.

*Με διόρθωσε έγκριτος συνάδελφος για την αβάντα που είχα κάνει στην Ελένη Βρεττού. Για τη δανειακή σύμβαση με την ElvalHalcor ο λόγος, καθότι όπως μου θύμισε η σχετική είχε υπογραφεί επί Θόδωρου Πανταλάκη. ΟΚ, Θόδωρος, mea culpa. Έψαξα στο αρχείο και επιβεβαίωσα πλήρως τη διόρθωση/υπόδειξη του συναδέλφου. Πρακτικά, αφού είναι έτσι, να περιμένουμε να δούμε τι έργο θα παραχθεί “χειρί Ελένης Βρεττού”.

*Προχωράει κανονικά η διαγωνιστική διαδικασία για την “Αττική Οδό”. Με την κοινή λογική ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θα θέλει να προχωρήσει-η επόμενη φάση- μέσα στο 2022, καθώς από Ιανουάριο η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. Εύλογη η σπουδή του Δημήτρη Πολίτη, είπαμε σύμφωνα με την κοινή λογική. Όμως, η εποχή είναι εποχή λογικής;

*Ενδιαφέροντα τα χθεσινά εγκαίνια των νέων σταθμών του Μετρό προς Πειραιά. Από περιέργεια μέτρησα πόσες φορές έγινε αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά και πόσες “έδειξαν” οι τηλεοπτικές κάμερες τον πρώην πρωθυπουργό, για να βεβαιωθεί και ο τελευταίος ΝΔκράτης, πως παρίστατο στην εκδήλωση. Και καλά τους “πρωθυπουργικούς” τους καταλαβαίνω. Ο Μεσσήνιος όμως; Είπαμε, είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα.

*Εν τέλει, μήπως “παίρνουμε ναρκωτικά, μήπως τα παίρνουμε γενικά”, εν τέλει εκεί στην Συγγρού θα πρέπει να “ανάβουν λαμπάδα” στον Γιώργο Τσίπρα. Ότι προσπαθεί να “χτίσει” ο Αλέξης (τι να πρωτομαζέψει και αυτός) ή ο ξάδελφος θα του τα “γκρεμίσει” ή άνθρωπος του στενού του περιβάλλοντος. Τουλάχιστον πηγαίνει “καρφί” ο Παναθηναϊκός, κάτι είναι και αυτό για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Παρεμπιπτόντως, δεν τον είδα προχθές στην Λεωφόρο.

*Όποιος είδε τη συνέντευξη του Τζέιμι Ντίμον (στο CNBC) θα κατάλαβε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και γιατί ακραίες καταστάσεις θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε εν όψει 2023. Ειδικότερα για την Ευρώπη ήταν σαφέστατος: “…η Ευρώπη είναι-ήδη- σε ύφεση…”. Αλλά και για το ενδεχόμενο μίας διόρθωσης στην Wall Street: “…εύκολα άλλο ένα 20% από τα τρέχοντα επίπεδα (*), με τη διαφορά πως θα είναι πολύ πιο επώδυνο από το πρώτο…”

(*) στις 3.627 μονάδες με απώλειες 0,68% χθες στις 21.35′

*Με πληροφορεί ο ξάδελφος από το Ηράκλειο, πως οι υψηλόβαθμοι της Παγκρήτιας, μετά από πολύ καιρό είναι τόσο ήρεμοι. Όλα καλά, με την αμέριστη στήριξη της Τραπέζης της Ελλάδος. Η τράπεζα με βάση την Κρήτη, ενδυναμωμένη με την συγχώνευση με την Τράπεζα Χανίων και υπό την διοίκηση Δ. Δημόπουλου- Α. Βαρθολομαίου, διοίκηση που απολαμβάνει την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη της Κεντρικής Τράπεζας, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τραπεζική αγορά.

*Χθες μιλούσε η Κριστίν Λαγκάρντ (και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν) στην έναρξη της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ. Βαρύ το κλίμα, έχει υποχρεωθεί να κάνει στροφή 180ο η Γαλλίδα, αλλά και ο Ιρλανδός από dove σε hawk “γύρισε”, συνεπώς να περιμένουμε άλλη μία 75άρα στις 27 Οκτωβρίου.

*Μπορεί για τους κοσμικούς το must των ημερών να είναι μία πρόσκληση για τα εγκαίνια της Lamda Development στο Ελληνικό, την παρουσία/ομιλία Δρ Σπύρου Λάτση κ.λ.π, αλλά για τους επιχειρηματικούς η παρουσίαση της Motor Oil, για τον ενεργειακό βραχίονα της στις ΑΠΕ είναι όλα τα λεφτά. Το γιατί θα το αντιληφθούν όσοι παρευρεθούν στα αποκαλυπτήρια της Motor Oil Renewable Energy. MORE, από την DeA, στην ώρα τους.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask