*Σήμερα-αύριο η συνεδρίαση της FOMC, την Τετάρτη οι δηλώσεις Powell. Αναμενόμενη η χθεσινή κίνηση προεξόφλησης από την πλευρά των long, στις 4.622 (0,39%) ο S&P500. Την Παρασκευή σημειώθηκε year high 2023 για τον S&P500, μετά την ανακοίνωση των θέσεων εργασίας Νοεμβρίου και την καταναλωτική εμπιστοσύνη του Δεκεμβρίου που τόνωσαν ακόμα περισσότερο τα σενάρια για ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή των πολυκαταστημάτων Macy’s (19,5%) μετά την πρόταση εξαγοράς ύψους 5,8 δισ.$
*Oppenheimer Asset Management, από τους πιο μαχητικούς “ταύρους” της Wall Street, “βλέπει” τον δείκτη προς τις 5.200 μονάδες (2024) καταγράφοντας νέο ρεκόρ, καθώς προεξοφλεί στροφή της Fed από μία περιοριστική ρύθμιση νομισματικής πολιτικής, σε μία πιο χαλαρή, ευέλικτη. Με εκλογές στις ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου) να δούμε πως θα επιβεβαιωθούν οι bullish της ΟΑΜ.
*Την Πέμπτη οι δηλώσεις Lagarde, με ζητούμενη όχι τόσο την ανακοίνωση της μη αύξησης των επιτοκίων- άλλωστε έχει προεξοφληθεί- όσο της τακτικής που θα ακολουθηθεί το 2024 όσον αφορά ποσότητα και κόστος χρήματος, απορρόφηση χρέους χωρών μελών της ευρωζώνης. Σε δυσχερή θέση η επικεφαλής της ΕΚΤ, καθώς δεν θα έχει στα χέρια της καν μία πολιτική απόφαση για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το εν λόγω αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Αθήνα, καθώς απομένει η αποσαφήνιση της εξαίρεσης αμυντικών και κλιματικών δαπανών, με το ΥΠΕΘΟ να έχει εκφράσει την αισιοδοξία του για την επιτυχία, μετά και από την έγκριση του προϋπολογισμού 2024 και την θετική αξιολόγηση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ελλάδα 2.0.
*Σταδιακά θα στηθεί ο λεγόμενος “σκιώδης χρηματοπιστωτικός κλάδος” και στην εγχώρια αγορά, δηλαδή οι μη τραπεζικοί φορείς που θα δύνανται να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις, δανειολήπτες. Κατ’ αρχήν οι νέοι φορείς που θα μπορούν να δανείσουν χρήματα (σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο μεταξύ servicers και δανειοληπτών) δεν έχουν τα χαρακτηριστικά τράπεζας. Δεν θα διαχειρίζονται χρήματα καταθετών αλλά ιδιωτικά κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν απαιτήσεις δανεισμού που θα εξυπηρετούν τις “ρυθμίσεις” των συναλλαγών μεταξύ των δανειοληπτών και των νέων ιδιοκτητών των δανείων τους. Οι νέοι χρηματοδότες ναι μεν αποκτούν αυτό το δικαίωμα από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά δεν βρίσκονται ούτε οφείλουν να πειθαρχούν στους ελέγχους και στα όρια κεφαλαιακής επάρκειας που ισχύουν για το τραπεζικό σύστημα. Ενέχει κινδύνους αυτή η προοπτική, ειδικότερα για ένα σύστημα όπως το δικό μας. Προφανώς η ΤτΕ έχει γνώση και έχει λάβει τα μέτρα της. Ωστόσο, μελετώντας τις εκθέσεις της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών περί “σκιώδους” χρηματοπιστωτικού συστήματος καλό είναι να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του. Η Bank for International Settlements- κάτι σαν “επόπτης” όλων των “κεντρικών”- έχει ασχοληθεί διεξοδικά με ζητήματα δανεισμού μεταξύ μη τραπεζικών. Για να δούμε…
*Θα επιστρέψει το 2024 στις κύριες αγορές ομολόγων η Ελλάδα, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της UBS. Συγκεκριμένα, ο οίκος αναφέρει πως, με την πρόσφατη αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch σε BBB-, ακολουθώντας την αναβάθμιση της S&P τον Οκτώβριο του 2023 σε BBB-, η Ελλάδα θα επιστρέψει στις κύριες αγορές ομολόγων το επόμενο έτος.
*Το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται πλέον ως «επενδυτικού βαθμού» και, ως εκ τούτου, είναι επιλέξιμο για τον εμβληματικό δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index (και άλλους IG δείκτες). «Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το ελληνικό χρέος, καθώς πολλοί διεθνείς επενδυτές χτίζουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους με αναφορά IG και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τα ελληνικά ομόλογα».
*Μεθαύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Aegean για την έγκριση της εξαγοράς των warrants από το ελληνικό δημόσιο με την απόφαση να θεωρείται δεδομένη. Την έχει εισηγηθεί ο Ευτύχης Βασιλάκης, έχουν συμφωνήσει-ήδη- όλοι οι ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας: Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Αναστάσης Δαυϊδ κ.α. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πιθανότατα θα “απελευθερώσει” τη μετοχή που παραμένει εγκλωβισμένη γύρω από την τιμή άσκησης από τότε που το δημόσιο ανακοίνωσε την πώληση των δικαιωμάτων. Κοινή η εκτίμηση των αναλυτών πως, η Aegean παραμένει μια από τις φθηνότερες μετοχές αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως. Στα 11,70 ευρώ χθες με απώλειες 0,68% και συναλλαγές 55.900 τμχ.
*Για την “Αττική Οδό” η εκδίκαση της υπόθεσης μπορεί και να μην καθυστερήσει πολύ και να γίνει στις αρχές του νέου έτους, δηλαδή από Ιανουάριο κάπου και μετά. Επειδή, υποθέτουμε ότι στην κυβέρνηση θέλουν να ξεκαθαρίσει και όσο το δυνατόν γρηγορότερα το τοπίο, αν και πάντα υπάρχουν λύσεις και εναλλακτικές.
*Πως θα “τετραγωνίσουν τον κύκλο” στην κυβέρνηση τώρα που “άνοιξε” και άλλο μέτωπο με αφορμή το “οπαδικό” μένει να το δούμε. Μαθαίνω πως, κάποιοι στην κυβέρνηση επιχειρούν να ξανά βάλουν στο παιχνίδι τον Ιβάν Σαββίδη, όχι στα αθλητικά αλλά στα επιχειρηματικά. Και μάλιστα σε έναν κλάδο όπου ζωτικά συμφέροντα έχουν όμιλοι των Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη, Μυτιληναίου, Περιστέρη (αλφαβητικά η αναφορά, εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι). Εάν ισχύει- που ισχύει, καθότι η πηγή είναι “έμπιστο ους”- τότε όσοι φαντασιώνονταν έξωση του προέδρου του ΠΑΟΚ από τον ΟΛΘ καλό θα είναι να προσαρμοστούν με το νέο status. Και μπορεί ο Τέλης (Μυστακίδης) να θέλει αλλά ο Ιβάν δεν- για την ώρα- “πακετάρει” ΟΛΘεσσαλονίκης και ΟΛΒόλου, διαμορφώνει ένα “κρίσιμο μέγεθος” και κάποια στιγμή διαπραγματεύεται με τους όρους του. Αυτά μου μεταφέρει η πηγή από την Θεσσαλονίκη, την εμπιστεύομαι, σας τα μεταφέρω.
*Εκκαθαρίσεις στους servicers: σε εκ βάθρων αναδιάταξη οδηγείται ο χώρος, καθώς με πρωτοβουλία της Τραπέζης της Ελλάδος οι εταιρίες θα περάσουν εκ νέου διαδικασία αδειοδότησης, με νέα αυστηρότερα κριτήρια, που προφανώς θα ανοίξει νέο κύκλο συγκέντρωσης. Οι αδειοδοτημένες από την Τράπεζα της Ελλάδος εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ανέρχονται σε 23, εκ των οποίων οι 6 δεν διαθέτουν υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων. Εκ των πραγμάτων αυτές θα βρεθούν εκτός του συστήματος μετά το πέρας του ελέγχου της εποπτικής αρχής. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ξεκινήσει μπαράζ ελέγχων στις εταιρίες servicing, εντοπίζοντας αρκετά και σημαντικά ζητήματα, ακόμα και στις μεγαλύτερες. Παράλληλα, πολλές εξ αυτών και ιδιαίτερα οι μεγάλοι παίχτες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο επέβαλε βαριά πρόστιμα (σε doValue, Cepal). Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε προειδοποιήσει μία και δύο- με δημόσιες δηλώσεις του- αλλά και μέσω των εκθέσεων της ΤτΕ τις εταιρείες εξυπηρέτησης απαιτήσεων ώστε να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους. Στην αγορά κυριαρχούν 3 ισχυρά ονόματα (Cepal, doValue και Intrum), και μία μεσαίου μεγέθους (Qquant, συμφερόντων του επιχειρηματία Ορέστη Τσακαλώτου) και αρκετές μικρές που διαχειρίζονται περιορισμένου όγκου χαρτοφυλάκια απαιτήσεων. Πλην των 6 που δεν διαθέτουν χαρτοφυλάκιο, αρκετές από τις μικρές εκτιμάται ότι θα πωλήσουν τα υπό διαχείριση δάνεια στους ισχυρούς του κλάδου, ενώ δεν αποκλείονται και οι συγχωνεύσεις.
*Χθες στη Νέα Υόρκη το Συνέδριο της Capital Link, “Invest in Greece”, που παρακολουθούν εκπρόσωποι ισχυρών funds, στους οποίους απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα o Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμμετέχουν ΕΧΑΕ, Aegean, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Attica Bank, Autohellas, AVAX, Dimand, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Helleniq Energy, Intrakat, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τρ. Πειραιώς, Prodea, ΔΕΗ και Trastor.
*ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα έχει πει η DeA για τον Ευθύμιο Μπουλούτα. Το ταμπλό “μιλάει” τις τελευταίες μέρες. Στο συν 4,52% την Παρασκευή, στο συν 2,38% χθες. Εντολές αγοράς έως και τα 2,42 ευρώ. Η αγορά προεξοφλεί ως πιθανότατη την χρηματική διανομή σε μετόχους/επενδυτές.
*Η εισαγωγή και διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Attica Συμμετοχών-μετά την απορρόφηση/συγχώνευση της ΑΝΕΚ- ήταν αρκετά…τρικυμιώδης. Στο μείον 9,75% το χαρτί και τα 2,13 ευρώ.
*Η Titan Global Finance Plc, θυγατρική της TITC, ολοκλήρωσε επιτυχώς (ιδιωτική τοποθέτηση) νέα έκδοση ομολογιών με την εγγύηση της TITC, συνολικής αξίας €150 εκατ. με ετήσιο επιτόκιο 4,25% και λήξη τον Ιούνιο του 2029. Οι ομολογίες θα εκδοθούν στην ονομαστική τιμή τους και θα είναι προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Δουβλίνου. Εurobank, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Οι ομολογίες διατέθηκαν σε τράπεζες, Έλληνες θεσμικούς επενδυτές και επαγγελματίες πελάτες. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την έκδοση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη γενικών εταιρικών αναγκών, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων για το έτος 2024. Η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε σε πωλήσεις πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και EBITDA πάνω από 500 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2023.
*Η Lavipharm ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τη Sanofi για την εξαγορά του φαρμακευτικού προϊόντος Flagyl® για την Ελληνική Αγορά. Η διάθεση του προϊόντος από τη Lavipharm αναμένεται να ξεκινήσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς της άδειας κυκλοφορίας του, στο δεύτερο 3μηνου 2024. Με άνοδο 3,50% στα 0,768 ευρώ.
*Ξεκίνησε χθες η διαπραγμάτευση των μετοχών της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ με τιμή εκκίνησης τα 0,95 ευρώ. Μάλιστα, στις 14.29′ πέρασε ένα πακέτο για 105.000 τμχ στα 0,95 ευρώ.
*Πρώτη ημέρα εγγραφών για το ομολογιακό της Ideal Holdings, μέχρι αύριο Τετάρτη οι εγγραφές.
*Τέλος χρόνου και ένα window dressing συνηθίζεται στον όμιλο Viohalco, στα 5,50 ευρώ με άνοδο 2,80%, Cenergy Holdings στα 7,04 ευρώ με 0,57% και στα 1,93 ευρώ με 2,66% η ElvalHalcor.
*Κύκλος χρηματιστηριακή: Η Federal σήμερα Τρίτη και η ΕΚΤ την Πέμπτη ανακοινώνουν τις αποφάσεις για τα παρεμβατικά τους επιτόκια, που αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα. Την Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ επί δεικτών και μετοχών για το Δεκέμβριο. Στις 1270 μονάδες παραμένει η εγγύτερη στήριξη για το ΓΔ. Ανοικτό το ενδεχόμενο να αναμετρηθεί με τις 1300 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.