Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ τελικός του Μουντιάλ και η "γρίπη της καμήλας"

Ο τελικός του Μουντιάλ και η “γρίπη της καμήλας”

Ο χειμώνας έχει εισέλθει στην ζωή μας εδώ και λίγες ημέρες και σε αντίθεση με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες παραπέμπουν περισσότερο σε… άνοιξη (τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος της χώρας), στις ιώσεις πάντως δείχνει για τα καλά τα… δόντια του.

Η κορύφωση των ιώσεων και της γρίπης, παρατηρείται από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου. Η (υποτιθέμενη) απότομη πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων σε όλη την επικράτεια, θορύβησαν τους πολίτες, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο έσπευσαν να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των εμβολιασμένων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα με την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που πραγματοποιείται στο Κατάρ, οι υγειονομικές αρχές έχουν σημάνει παγκόσμιο συναγερμό διότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της “γρίπης της καμήλας”, με αφορμή όσους επιστρέφουν από το Κατάρ.

Ανησυχία για τον τελικό του Μουντιάλ

Μάλιστα, έντονη ανησυχία επικρατεί στην Εθνική Γαλλίας για την εν λόγω γρίπη παραμονές του μεγάλου τελικού του Μουντιάλ 2022, καθώς ορισμένοι παίκτες της Γαλλίας (η οποία προκρίθηκε στον τελικό μαζί με την Αργεντινή) εμφάνισαν συμπτώματα ίωσης.

Ο Ραμπιό και ο Ουπαμεκανό ήταν πρώτοι που νόσησαν με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τον ημιτελικό με το Μαρόκο το βράδυ της Τετάρτης. Και οι δύο απομονώθηκαν αφού εμφάνισαν υψηλό πυρετό ωστόσο φαίνεται ότι οι Γάλλοι δεν πρόλαβαν την εξάπλωση της ίωσης. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας Ντιντιέ Ντεσάν επιβεβαίωσε ότι και ο Κομάν παρουσιάζει έντονα συμπτώματα. Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τους Γάλλους είναι μήπως οι ποδοσφαιριστές έχουν προσβληθεί από τη λεγόμενη “γρίπη της καμήλας”.

Τι είναι ο “ιός της καμήλας”

Ο “ιός της καμήλας” είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλείται από κορονoϊό και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2012. Αναγνωρίστηκε τότε και έκτοτε έχουν καταγραφεί 2.600 κρούσματα παγκοσμίως, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην αραβική χερσόνησο. Πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών φέρεται να έχει πεθάνει. Δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Κατάρ, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πρόκειται για έναν ζωονοσογόνο ιό, που σημαίνει ότι μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Μέχρι το 2022, έχει εντοπιστεί σε καμήλες δρομάδες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία. Βάσει των εκτιμήσεων του ΠΟΥ, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή, και έχει συμβεί κυρίως μεταξύ στενών επαφών και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικότερα, οι καμήλες θεωρούνται ξενιστές και πρόκειται για πολύ “δημοφιλή” ζώα στη Μέση Ανατολή, όπου χρησιμοποιούνται ως μεταφορικό μέσον, σε αγώνες ταχύτητας, ενώ καταναλώνεται το γάλα και το κρέας τους. Σε κάθε περίπτωση ο ιός προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, πνευμονία και ταχείας εξέλιξης νεφρική ανεπάρκεια.

Σε συναγερμό η Βρετανία

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Βρετανίας προειδοποίησε τους φιλάθλους που επιστρέφουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου να είναι σε επιφυλακή για τα συμπτώματα της νόσου. 

“Έξω από το περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, υπήρξε περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο”, πρόσθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Υπολογίζεται ότι το 35% των περιπτώσεων MERS που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχουν πεθάνει. Υγειονομικοί προτρέπουν τους γιατρούς να προσέχουν άτομα που έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, βήχα και πυρετό.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

“Η μετάδοση της εν λόγω νόσου γίνεται με τη στενή επαφή με την καμήλα, όμως δεν ανησυχεί ότι θα έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα”, ανέφερε χθες, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη σχολιάζοντας την συγκεκριμένη νόσο.

«Οι Βρετανοί ανησύχησαν γιατί πολλοί πήγαν σε αγώνες. Είναι γνωστή η νόσος από το 2012. Τα πρακτορεία όταν πας στη Μέση Ανατολή σε ενημερώνουν. Δεν είναι πολύ μεταδοτική σε σχέση με την κλασική γρίπη, αλλά ο ένας στους τρεις που νοσεί μπορεί να καταλήξει. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα της γρίπης της καμήλας

Τα συμπτώματα του MERS κυμαίνονται από ασυμπτωματικά ή ήπια αναπνευστικά συμπτώματα έως σοβαρή οξεία αναπνευστική νόσο και θάνατο.

Τυπικά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια.

Η ασθένεια μπορεί επίσης να γίνει σοβαρή. «Σοβαρή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια, που απαιτεί μηχανικό αερισμό και υποστήριξη σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο ιός φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως νεφρική νόσο, καρκίνο, χρόνια πνευμονοπάθεια ασθένεια και διαβήτη», λέει ο ΠΟΥ.

Πώς μεταδίδεται η κλασική γρίπη

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.