Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟ ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει επί της αρχής το ν/σ για τα κόκκινα δάνεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει επί της αρχής το ν/σ για τα κόκκινα δάνεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Το σχέδιο νόμου «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή τού προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ και άλλες επείγουσες διατάξεις», συζητήθηκε σε χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη του Τομέα Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Τμήματος Οικονομικών του κόμματος, με την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη.

Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, καθώς, όπως σημειώνει:

«- Βαδίζει πάνω στις ράγες του πτωχευτικού νόμου που έφερε η Νέα Δημοκρατία.

– Εξακολουθεί να μην προστατεύει την α’ κατοικία, παραβλέποντας τις σχετικές πρόνοιες της Οδηγίας. Δεν λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιμένει σε πολύ περιοριστικό ορισμό του ευάλωτου δανειολήπτη.

– Δεν προβλέπει δυνατότητα μετατροπής νομίσματος στις δανειακές συμβάσεις, γεγονός που πλήττει τους δανειολήπτες σε άλλο νόμισμα (π.χ. ελβετικό φράγκο).

– Δεν εξασφαλίζει καμία διαφάνεια εκ μέρους των servicers για τα επιτόκια, τις λοιπές λεπτομέρειες, καθώς και για τον αλγόριθμο αποπληρωμής των δανείων».

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ζητά ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου και επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου. Επίσης, καταθέτει εκ νέου την πρόταση νόμου για την προστασία της α’ κατοικίας, «η οποία εμπίπτει άλλωστε στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης Οδηγίας». Ακόμη, ζητά με ΑΚΕ να κατατεθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των χαρτοφυλακίων που έχουν ενταχθεί στο σχήμα «Ηρακλής» και έχουν λάβει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, ζητά τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης που έδωσαν την πιστοληπτική αξιολόγηση, ώστε να δοθεί η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ