Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ πληθωρισμός προσφοράς, οι δηλώσεις Στουρνάρα και τα μαθήματα οικονομίας

Ο πληθωρισμός προσφοράς, οι δηλώσεις Στουρνάρα και τα μαθήματα οικονομίας

Ο πληθωρισμός προσφοράς δεν είναι ίδιος με τον πληθωρισμό ζήτησης. O τελευταίος προκύπτει επειδή τα νοικοκυριά έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, αυξάνουν την κατανάλωση και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αύξηση των τιμών. Ο πληθωρισμός προσφοράς από την άλλη, δημιουργείται όχι επειδή τα νοικοκυριά έγιναν «πλουσιότερα», αλλά επειδή εξωγενείς παράγοντες δημιουργούν προβλήματα στην διάθεση των απαιτούμενων ποσοτήτων.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ζούμε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού προσφοράς. Το φυσικό αέριο δεν κοστίζει σήμερα 120 ευρώ η μεγαβατώρα επειδή αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση. Ούτε άλλαξε κάτι στην κατανάλωση του πετρελαίου. Ο πόλεμος έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παραγόντων (προβλήματα στις μεταφορές, πανδημία κλπ) που επηρεάζουν την προσφορά.

Και τι νόημα έχει αυτό σήμερα που βομβαρδίζεται μια ευρωπαϊκή χώρα; Κι όμως τεράστια. Διότι μέχρι και χθες, οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν την νομισματική τους πολιτική για να τιθασεύσουν το «τέρας» του πληθωρισμού. Μήπως όμως ένα «σφίξιμο» της ρευστότητας αντί να τιθασεύσει τις τιμές απλώς θα πλήξει ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας;

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αυτό ακριβώς υποστηρίζει. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters τονίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. «Η νομισματική πολιτική δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Μπορεί να το κάνει, αλλά με πολύ υψηλό κόστος όσον αφορά την παραγωγή και την απασχόληση. Γι’ αυτό θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Μήνυμα ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου; Προφανώς, υπάρχουν αντίστοιχες τοποθετήσεις και από άλλους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες οι οποίοι ουσιαστικά λένε το προφανές: αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι να διαφυλαχθεί η ανάκαμψη των οικονομιών τώρα που αυτές προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τις τεράστιες ζημιές της πανδημίας. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ