Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ οίκος FTSE θέτει υπό αξιολόγηση για ένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές το...

Ο οίκος FTSE θέτει υπό αξιολόγηση για ένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές το Χ.Α.

Στο τελευταίο… μίλι για την ένταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου – μετά από πολλά χρόνια – στις τάξεις των ανεπτυγμένων αγορών, εκεί όπου δραστηριοποιούνται τα περισσότερα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια έθεσε το Χ.Α. ο οίκος FTSE Russel (θυγατρική του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου) το βράδυ της Τρίτης.

Ο οίκος έθεσε το Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά εντός του 2025, μια εξέλιξη εξαιρετικά θετική για όλο το εγχώριο χρηματιστηριακό οικοσύστημα, καθώς θα αναβαθμίσει και τα ανεβάσει μονομιάς όλες τις εισηγμένες αξίες, θα αυξήσει το target group των επενδυτών και θα απλώσει το παιχνίδι ευρύτερα.

Άλλωστε, η ελληνική είναι η μοναδική κεφαλαιαγορά εντός ευρωζώνης που μετά το 2013, που υποβαθμίστηκε, παραμένει στις αναδυόμενες αγορές και όχι στις ανεπτυγμένες.

Βεβαίως, για να ανατραπεί αυτό και να αναβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο στο… Champions League των αγορών, απαιτείται να ενταχθεί και από τους άλλους τρεις οίκους (του MSCI της Morgan Stanley, του S&P Dow Jones Indices σε καθεστώς παρακολούθησης για διάστημα 12-18 μηνών, ικανοποιώντας τα σχετικά κριτήρια που θέτουν.

Όπως σημειώνει ο οίκος FTSE Russel στην ανακοίνωσή του, το ελληνικό χρηματιστήριο πληροί τα κριτήρια ένταξης στις Ανεπτυγμένες Αγορές, με μόνο μία εξαίρεση. Ειδικότερα,

Πληροί τα 22 κριτήρια ποιότητας του FTSE

Την ελάχιστη κεφαλαιοποίηση σε ελεύθερη διασπορά και το κριτήριο για τον ελάχιστο αριθμό μετοχών με την απαιτούμενη κεφαλαιοποίηση (σ.σ.: χρειάζονται τουλάχιστον πέντε μετοχές) και

Έχει κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν που εντάσσεται στην υψηλή κατηγορία με βάση τα κριτήρια του FTSE.

Το μοναδικό κριτήριο που δεν εκπληρώνεται σήμερα αφορά τη βαθμολογία του ελληνικού χρέους. Αν και η Ελλάδα έχει αναβαθμισθεί στην επενδυτική κατηγορία από δύο μεγάλους οίκους (S&P και Fitch), ο FTSE λαμβάνει υπόψη τη χαμηλότερη βαθμολογία για το χρέος, την οποία δίνει η Moody’s και βάσει αυτής κατατάσσει το ελληνικό χρέος στην «κερδοσκοπική» (speculative) και όχι στην επενδυτική κατηγορία.

Έτσι, το ελάχιστο που απαιτείται είναι να αναβαθμίσει την Ελλάδα και η Moody’s με προοπτική (outlook) που δεν θα είναι αρνητική. Θυμίζουμε πως η επόμενη αξιολόγηση από τη Moody’s όπου ίσως δοθεί η επενδυτική βαθμίδα, είναι προγραμματισμένη τον Μάρτιο του 2025, ενώ τον ίδιο μήνα θα επανέλθει και ο οίκος FTSE με ενδιάμεση αξιολόγηση για το ελληνικό χρηματιστήριο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ