Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟ Μπάιντεν «απών» από τη διεθνή σύνοδο για το κλίμα

Ο Μπάιντεν «απών» από τη διεθνή σύνοδο για το κλίμα

Ο Τζο Μπάιντεν δεν πρόκειται να ταξιδέψει στο Ντουμπάι για την COP28, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος.

Στη διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα αρχίσει την Πέμπτη και θα διαρκέσει ως τη 12η Δεκεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται συμμετοχή-ρεκόρ, που θα ξεπεράσει τους 70.000 αξιωματούχους και απεσταλμένους, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΑΕ. Παρών αναμένεται να είναι και ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος.

Ούτε το πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν, ούτε αυτό της αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις, που δημοσιοποιήθηκαν από τον Λευκό Οίκο, κάνουν λόγο για ταξίδι στο Ντουμπάι αυτή την εβδομάδα.

Στο πρόγραμμα του ογδοντάρη Δημοκρατικού προέδρου ξεχωρίζουν επίσκεψη που θα κάνει στο Κολοράντο για να αναφερθεί στις αμερικανικές επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, συνάντηση με τον πρόεδρο της Ανγκόλας Ζουάου Μανουέλ Γκονσάλβες Λαουρένσου και το ότι θα ανάψει τα φωτάκια σε χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν σχεδιάζει να πάει στην Διάσκεψη των Μερών (ΔτΜ) αυτή την εβδομάδα, ούτε στη δεύτερη φάση της, όταν οι διαπραγματεύσεις θα πλησιάζουν προς το τέλος τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η Ουάσιγκτον ακόμα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει κάποιον υψηλόβαθμο αξιωματούχο. Για λογαριασμό των ΗΠΑ τις διαπραγματεύσεις θα χειριστεί ο ειδικός απεσταλμένος τους για το κλίμα Τζον Κέρι, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην γερουσιαστής.

Ο αξιωματούχος δεν ξεκαθάρισε για ποιον λόγο έλαβε αυτή την απόφαση ο κ. Μπάιντεν, η προσοχή του οποίου είναι επικεντρωμένη από την 7η Οκτωβρίου στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

Ο αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει επίσης να προχωρήσουν έργα στο εσωτερικό, καθώς σε λιγότερο από έναν χρόνο θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Ο Τζο Μπάιντεν πήρε μέρος και στις δυο προηγούμενες ΔτΜ που διεξήχθησαν αφότου ανέλαβε την προεδρία το 2021, παρότι δεν ήταν αυτός ο κανόνας.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ