Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ «λογαριασμός» της πρόωρης αποπληρωμής χρέους και πως θα πληρωθεί

Ο «λογαριασμός» της πρόωρης αποπληρωμής χρέους και πως θα πληρωθεί

Η εξαγγελία Μητσοτάκη στο Bloomberg για πρόωρη αποπληρωμή των GLAs της επόμενης διετίας (σ.σ είναι τα διμερή δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα με χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου) ισοδυναμεί με εκταμίευση πόρων ύψους 5,3 δις. ευρώ για ισόποση πρόωρη αποπληρωμή χρέους το οποίο κανονικά θα έπρεπε να αποπληρωθεί το 2024 και το 2025.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η Ελλάδα κερδίζει πολλαπλά. Πρώτον διότι μειώνει τον λογαριασμό των χρηματοδοτικών αναγκών της επόμενης χρονιάς αλλά και της μεθεπόμενης, κάτι που αυξάνει τον βαθμό ασφαλείας σε μια ταραχώδη περίοδο με μεγάλα σκαμπανεβάσματα στις αποδόσεις ομολόγων. Δεύτερον διότι για τα διμερή δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωζώνης, έχουν συναφθεί συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου (swaps) τα οποία θα μείνουν «γυμνά» μετά τις πρόωρες αποπληρωμές χαρίζοντας κέρδη στον ΟΔΔΗΧ ακριβώς επειδή τα επιτόκια ανεβαίνουν. Και τρίτον διότι, θα σταλεί ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα ελέγχει απόλυτα τις πληρωμές του χρέους της.

Ο λογαριασμός των 5,3 δις. ευρώ όπως θα αποπληρωθεί; Η απάντηση είναι ήδη έτοιμη. Θα διατεθεί μέρος των ταμειακών διαθεσίμων τα οποία ακόμη και μετά τις πρόωρες αποπληρωμές του χρέους αλλά και την αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων της χρονιάς θα παραμείνουν στα 30 δις. ευρώ αλλά και το ποσό που θα εισρεύσει στη χώρα από τις επανεκδόσεις ελληνικών ομολόγων που έχουν προγραμματιστεί για το β’ εξάμηνο αρχής γενομένης από τα μέσα Ιουλίου. Με την πρόωρη αποπληρωμή χρέους εντός του έτους, διασφαλίζεται ότι η χρονιά θα κλείσει με αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ κοντά στο 160% 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ