don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ο Λάκων Jamie Dimon προβλέπει, ο Φωκίων για τη… συστράτευση, γερά οι τράπεζες, ο μακρόβιος Τσαμάζ, κρατήστε το όνομα Joachim Naegel, η… συνέπεια του Πέτρου Τζαννετάκη και τα VLCC τoυ George

*Σήμερα κληρώνει για τις αγορές. Ημέρα ανακοίνωσης στοιχείων πληθωρισμού για την οικονομία των ΗΠΑ. Το θεαματικό “γύρισμα” της Δευτέρας, στην Wall Street είχε συνέχεια και χθες βράδυ Τρίτης.

*Πως το είπε ο Jamie Dimon: περιμένω την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη φέτος των τελευταίων 10ετιών, είμαι αισιόδοξος για την οικονομία των ΗΠΑ. Η συνέντευξη του ΜΕΓΑΛΟΥ Jamie στην Bertha Coombs του CNBC, για όσους είχαν την τύχη να την δουν στο πλαίσιο του 40ου Ετήσιου Συνεδρίου JPM HealthCare. Είπε -δίκην προειδοποίησης- πως η αγορά θα είναι διαφορετική. Περιμένουμε, ότι θα έχουμε μεγάλη μεταβλητότητα φέτος, καθώς τα επιτόκια θα αυξάνονται.

*Για αυτό έχει σημασία η πρόβλεψη της JP Morgan Chase, πως τουλάχιστον ένας οίκος αξιολόγησης θα δώσει το investment grade που τόσο χρειάζεται η ελληνική οικονομία, τέλος 2022-αρχές 2023.

*Θυμάμαι τον Φωκίωνα Καραβία, σε ομιλία του προς στελέχη της Eurobank να κάνει λόγο για ανάγκη συστράτευσης (κυβέρνησης, ΤτΕ, ΟΔΔΗΧ, τραπεζών) για την επίτευξη του στόχου. Δηλαδή απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

*Με 11,08% “τρέχει” στις πρώτες έξι συνεδριάσεις, του 2022, ο τραπεζικός κλάδος. “Φωτιά στα…μπατζάκια των shortάκηδων” με την Alpha Bank να έχει κάνει ένα σερί 11,98%, την Eurobank 13,30%, την Εθνική 8,29% και 8,29% η Πειραιώς. Συναλλαγές αξίας 29 εκατ. την Παρασκευή, 56,6 εκατ. την Δευτέρα και άλλα τόσα χθες, στις τραπεζικές. Προφανώς δεν είναι συναλλαγές ούτε Ελλήνων αμοιβαιάδων (άλλωστε αυτοί θα είχαν πουλήσει στο πρώτο 3%-4%) ούτε και “μαρίδας”. Για “μεγάλα πορτοφόλια” ο λόγος. Φανταστείτε λ.χ. η JP Morgan Chase με AUM 3,9 τρισ$ λίγα… ψίχουλα μόνο να ρίξει στο “ρηχό” χρηματιστήριο, στοχευμένα στα τραπεζικά χαρτιά, τι μόχλευση πυροδοτεί.

*Ποιος το φανταζόταν το 2010 όταν η Deutsche Telekom έλεγε ΝΑΙ στον Μιχάλη Τσαμάζ για να αναλάβει τα πάντα στον ΟΤΕ, πως η θητεία του θα ανανεωνόταν φθάνοντας μέχρι το 2024. Και βλέπουμε… Μακράν ο μακροβιότερος επικεφαλής θυγατρικής/συμμετοχής της D.T εκτός Γερμανίας. Μακράν και η πιο αποδοτική επενδυτική συμμετοχή των Γερμανών. Έως τα 16,83 με τελική τιμή στα 16,75 ευρώ η μετοχή, στα 7,65 δισ. η αποτίμηση. Πλησιάζει τόσο η υπέρβαση των 17 ευρώ, όσο των 8 δισ. που είχαμε προβλέψει.

*Με το που ανέλαβε ο Joachim Naegel, νέος επικεφαλής στην Bundesbank άρχισε τα όργανα. Προειδοποίησε τους ομολόγους του στην ECB για τον πληθωρισμό, ζήτησε εγρήγορση και ετοιμότητα. Τουλάχιστον ο προκάτοχος του, Jens Weidmann είχε μάθει, να μην την βγαίνει τόσο άμεσα. Γεννημένος το 1966 (31 Μαΐου) ο φέρελπις Chief της Γερμανικής ΚΤ, πάει να κάνει μικροπολιτική που; με τον Mario Draghi (γεννημένος το 1947/3 Σεπτεμβρίου) μεταξύ Καπιτωλίου και Προεδρίας. Σας παρακαλώ, με την σειρά σας.

*Ωστόσο, είχε δίκιο ο δικός μας ΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος προτεραιοποιεί την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο άνθρωπος έχει νοιώσει βαθιά στο… πετσί του τις πιέσεις των Γερμανών για δραστικό περιορισμό των μέτρων υποστήριξης.

*Μιας που είμαστε στον χώρο του banking, μου μήνυσε ο σύντεκνος από την Κρήτη πως οι εκκρεμότητες για την συγχώνευση Παγκρήτιας- Τράπεζας Χανίων παραμένουν. Μου συνέστησε να μην βιαστώ να “κατέβω” Ηράκλειο. Και ήμουν έτοιμος να κλείσω για Παρασκευή (με το KNOSSOS PALACE). Μινωικές Γραμμές, είπα…1972-2022 φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση τους. Οι παλαιοί του ναυτιλιακού και της Ακτής Μιαούλη, θυμούνται σίγουρα. Πιάσαμε θάλασσα και μου έλεγε πηγή (της Ακτής) πως περιμένουν πάνω από 700 κρουαζιερόπλοια-εκ των οποίων το 60% αφορούν αφίξεις επιβίβασης (homeport). Επικαλέστηκε στοιχεία προκρατήσεων του ΟΛΠ, που θεωρώ έγκυρα για αυτό και τα μεταφέρω. Το 2019-προ Covid-19- είχαν εξυπηρετηθεί 622, συν την άνοδο της Ε/Γ-Ο/Γ κίνησης, συν προοπτική 2πλασιασμού των κοντέινερ, συν… τι μας κάνουν όλα αυτά; έσοδα για τον ΟΛΠ, ebitda και μεγαλύτερα μτφ κέρδη, μέρισμα μεγαλύτερο-σιγουράκι. Δηλαδή τι σας λέω, πως η μετοχή του ΟΛΠ στα 17,38 και η αποτίμηση του Οργανισμού στα 434,5 εκατ. είναι peanuts.

*Σε μία χώρα, που η οικοδομή αρχίζει να ξανά παίρνει μπροστά ποιες μετοχές εταιρειών θα βλέπατε, μεταξύ των άλλων; Alumil- στα κουφώματα- Ξυλεμπορία/InterWood- σε παρεμφερείς κατασκευές. Η δε Ξυλεμπορία/InterWood είναι η μόνη του κλάδου εισηγμένη στο ΧΑΑ.

*Το είδα και μου άρεσε το χθεσινό 2,12% στα 14,42 ευρώ της Motor Oil. Με 117.000 τμχ. Άριστος γνώστης ο Πέτρος Τζαννετάκης και ότι ανακοινώνει (στις παρουσιάσεις σε ξένους διαχειριστές και θεσμικούς) το τηρεί και με το παραπάνω. Άρα, ΜΟΗ και για το γενναίο μέρισμα, που θα διανείμει το 2022.

*Νομίζω χθες λέγαμε για την ΔΕΗ, το CVC Capital την 6μηνη ρήτρα διακράτησης και το κόστος κτήσης στα 9 ευρώ. Δεν παίζει με αυτά ο Γιώργος Στάσσης. Το είδα το “χαρτί” στα 9,155 ευρώ με άνοδο 2,75%, ευκολάκι.   

*Στη ναυτιλιακή αγορά το όνομα του George (Γιώργος Οικονόμου) πάντα προκαλεί ενδιαφέρον. Λέγεται ότι η εταιρία του TMS Tankers είναι πίσω από την Navygold που πήρε σε πλειστηριασμό στη Σιγκαπούρη το VLCC “Chloe V” του 2012 έναντι 42,1 εκ. δολαρίων (στην αγορά εκτιμάται στα 49) και ανήκε στην Hermes Maritime του Λιβανέζου Ghassan Ghandi. Το βαπόρι είχε ακινητοποιηθεί λόγω οφειλών στο πλήρωμα και άλλων αβαριών. Επίσης, το όνομα του George συνδέεται με πώληση και δύο μεταπωλήσεις VLCC έναντι 98 εκ, το καθένα που “χτίζονται” στη Hyundai Samho.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask