Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα «Ασφάλεια των Πληροφοριακών Συστημάτων – Επικοινωνιών στον τομέα της Υγείας» που διοργάνωσε για τα μέλη του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου.
Έγκριτοι επιστήμονες κάλυψαν μία ευρεία θεματολογία σχετικά με την κυβερνο-ασφάλεια στο νέο ψηφιακό περιβάλλον και την ασφάλεια της χρήσης του διαδικτύου στον τομέα της Υγείας. Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για αποτελεσματικές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας, με όλα τα οργανωτικά και τεχνολογικά μέτρα και αναφέρθηκαν στα μέσα προστασίας και τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν. Επεσήμαναν ότι είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η εκπαίδευση του κόσμου και ειδικά των απασχολούμενων στον Τομέα της Υγείας, για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και την ασφαλή μεταφορά πληροφοριών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μέσω του διαδικτύου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ενώ ομιλητές ήταν οι κ.κ. Δ. Ζαφειριάδης, Π. Ταμπακόπουλος, Α. Κορωναίος, Γ. Ζαχαρόπουλος, Χ. Κωνσταντίνου, Σ. Κατσούλης. Οργανωτική Επιτροπή ήταν ο Α’ Αντιπρόεδρος Φ. Πατσουράκος και το μέλος του Δ.Σ Π. Λεονάρδου, οι οποίοι ήταν και Προεδρείο μαζί με τα μέλη του Δ.Σ Γ. Μαρίνο (Ταμία), Ι. Κεχρή Π. Ψυχάρη ενώ ενεργά συμμετείχαν ο Ι. Δατσέρης (Β’ Αντιπρόεδρος )και Σ. Προβατάς.
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«O ΙΣΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τα μέλη του για τη σημασία της Κυβερνο-ασφάλειας στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα και το ρόλο του πολίτη στα θέματα αυτά. Ειδικά σήμερα, στην εποχή της πανδημίας του Covid 19 αλλά και στην μετά Covid εποχή που έρχεται, η πραγματικότητα στον εργασιακό μας χώρο αλλάζει, όπως αλλάζει και η καθημερινότητά μας, με όλο και περισσότερη ανάγκη για τηλεργασία, οργάνωση διαδικτυακών επιστημονικών συνεδρίων, αλλά και επικοινωνίας με απομακρυσμένους συναδέλφους και φίλους μας διαδικτυακά. H ενημέρωση και η καθοδήγηση των ιατρών και εργαζομένων στον χώρο της Υγείας στον τομέα της Κυβερνο-ασφάλειας, αποτελεί κομβικό παράγοντα της εύρυθμης λειτουργίας από το ιατρείο μέχρι τα μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυιατρεία και νοσοκομεία. Η ταχεία υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών είναι σημαντικός παράγοντας προσαρμογής κάθε επαγγελματικού φορέα στην νέα εποχή. Αυτό περιλαμβάνει την ασφαλή χρήση του διαδικτύου αλλά και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κινδύνων του κυβερνοχώρου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Κυβερνο-εγκλήματος. Ένα σοβαρό περιστατικό κυβερνο-επίθεσης μπορεί να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία, ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση μιας επιχείρησης και στην περίπτωσή μας μιας ανθρώπινης ζωής. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, πολυιατρεία και μεγάλα διαγνωστικά κέντρα να διαθέτουν αποτελεσματικές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας με όλα τα οργανωτικά και τεχνολογικά μέτρα».