Ο Δήμος Ζωγράφου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ετοίμασε ένα τιμητικό αφιέρωμα ιστορικής μνήμης για τους πρωτεργάτες της Παλιγγενεσίας.
Ανήμερα της εθνικής επετείου, το πρωί της Πέμπτης 25 Μαρτίου 2021, θα μεταδοθούν σε ολόκληρη την πόλη αποσπάσματα από κείμενα των πρωταγωνιστών του 1821 ζωντανεύοντας τις μαρτυρίες, τους όρκους, τις περιγραφές των γεγονότων από εκείνους, οι οποίοι έγραψαν μία από τις ενδοξότερες σελίδες του Ελληνικού Έθνους.
Συγκεκριμένα, και στις τρεις περιοχές του Δήμου, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδί θα ακουστούν αποδόσεις ιστορικών κειμένων αναγνωσμένα από ηθοποιούς και επενδεδυμένα με μουσικές και τραγούδια που έχουν αναφορά στο 1821.
Το αφιέρωμα μνήμης περιλαμβάνει αποσπάσματα από τον όρκο της Φιλικής Εταιρείας, την επαναστατική προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, την επιστολή της Μαντούς Μαυρογένους στις Γαλλίδες γυναίκες, την περιγραφή της εξόδου του Μεσολογγίου, την αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου με αναφορά στον ξεσηκωμό των Ελλήνων, την ομιλία του Ιωάννη Καποδίστρια στην 1η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, την ιστορική ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα το 1838.
Η ηχητική ιστορική αναδρομή θα μεταδοθεί τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ταυτόχρονα στο Μνημείο Ηρώων στου Ζωγράφου, στην Πλατεία Τερζάκη στα Ιλίσια και στο πάρκο Γουδί
Οι ώρες μετάδοσης του αφιερώματος είναι οι εξής: 10:00 π.μ έως 11.15 π.μ., 12:30 μ.μ. έως 13:45 μ.μ. και 18:00 μ.μ. έως 19:15 μ.μ.
Ο Δήμος Ζωγράφου γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τιμά την Ιστορία του Έθνους μας.
Το μήνυμα του Δημάρχου Ζωγράφου, Βασίλη Θώδα
Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, ο Δήμαρχος Ζωγράφου έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:
«Υπάρχουν στιγμές στην πορεία ενός έθνους οι οποίες αποτελούν ορόσημα και καθορίζουν το μέλλον τους.
Είναι αυτές οι στιγμές που τα έθνη καλούνται να πάρουν αποφάσεις καταλυτικές για την ύπαρξή τους.
Αποφάσεις οι οποίες συνδέουν το παρόν τους με το παρελθόν και τον ιστορικό ορίζοντά τους.
Οι Έλληνες αποφάσισαν το 1821 να αγωνιστούν για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και την ανάκτηση της ελευθερίας τους και έδωσαν όρκο ενώπιον Θεού και ανθρώπων ότι ή θα τα καταφέρουν ή θα πέσουν προσπαθώντας. Συμφώνησαν πανεθνικά ότι υπάρχει μία επιλογή με δύο πιθανές εκβάσεις, ή ελευθερία ή θάνατος, και τίποτα άλλο.
Η ιερή μνήμη της Εθνικής Παλιγγενεσίας διατρέχει τον λογισμό και τον στοχασμό μας φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Η Επανάσταση του ‘21 αποτελεί την κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους. Ο ξεσηκωμός του Ελληνισμού εδραίωσε την παρουσία της Ελλάδας στον πολιτικό χάρτη του κόσμου. Οι πολεμικές επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν σε πολλά μέτωπα, με πλήθος συγκλονιστικών επεισοδίων και εκδηλώσεων απαράμιλλης ανδρείας και δύναμη ψυχής, λαμβάνοντας θρυλικές διαστάσεις στη συνείδηση του Έθνους αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
Ο επικός αγώνας των Ελλήνων αφενός ενέπνευσε και εμψύχωσε τις επόμενες γενιές για την συνέχιση της προσπάθειας απελευθέρωσης της ελληνικής γης και για ακάματη αντίσταση σε καιρούς δοκιμασίας, αφετέρου ανέτρεψε δεδομένα στη διεθνή σκηνή. Σπάνια εθνικο- απελευθερωτικό κίνημα επέδειξε τόση αντοχή στη θηριωδία των διωκτών. Ήταν τέτοιος ο αντίκτυπος ώστε έφθασε σε σημείο να ακυρώσει στην πράξη τις κατασταλτικές αρχές της Ιεράς Συμμαχίας και να ζωογονήσει και άλλες εθνικές φωνές για ελευθερία και ανεξαρτησία εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οδηγώντας στη διάλυσή της.
Η εμβέλεια των γεγονότων ξεπέρασε τα όρια του ελληνικού χώρου, επηρέασε τη διεθνή κοινότητα, συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη της εποχής, πυροδότησε κύμα φιλελληνισμού και συνεχίζει να επηρεάζει και να εμπνέει και σήμερα.
Ο Ελληνικός Αγώνας έγινε οικουμενικό σύμβολο της αδιαπραγμάτευτης θέλησης για ελευθερία η οποία κάμπτει αντιστάσεις, υπερπηδά εμπόδια, υπερισχύει έναντι υπέρτερων δυνάμεων, ανατρέπει συσχετισμούς.
Σήμερα, που γιορτάζουμε 200 χρόνια ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ανάπτυξης του Νέου Ελληνικού Κράτους, το ‘21 συνεχίζει να μιλάει καθαρά και δυνατά στην καρδιά κάθε Ελληνίδας, κάθε Έλληνα. Μας υπενθυμίζει να κρατάμε ψηλά τα λάβαρα του πνεύματος και να είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε το ίδιο ακαταμάχητο σθένος, τις ίδιες αρετές, την ίδια ιστορική συνείδηση αν και όποτε απαιτηθεί.
Ο εορτασμός των 200 ετών από την Παλιγγενεσία μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ορόσημο.
Στα 200 χρόνια ελεύθερου εθνικού βίου, ο αγώνας συνεχίστηκε, εδάφη απελευθερώθηκαν, η Ελλάδα μεγάλωσε, η κοινωνική συνοχή και η Δημοκρατία σφυρηλατήθηκαν. Οι απειλές που τώρα επανεμφανίζονται, πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία ενός νέου, πολυδιάστατου αγώνα. Αγώνα για τη διατήρηση, ενίσχυση και διεύρυνση της ελευθερίας μας, την οποία οφείλουμε να διαφυλάττουμε διότι έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι τίποτα, ποτέ, δεν είναι δεδομένο.
Έχουμε χρέος στους προγόνους μας και υποχρέωση στις επόμενες γενιές όχι απλά να διαφυλάξουμε αυτά που παραλάβαμε, αλλά να παραδώσουμε μία Ελλάδα, η οποία θα είναι ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο σίγουρη για το μέλλον της.
Ένα μέλλον ελληνικού οικουμενικού λόγου που σμιλεύτηκε επί χιλιετίες στα κακοτράχηλα βουνά μας και στους απέραντους ορίζοντες των θαλασσών μας.
Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια μέρα σαν τη σημερινή, η οποία θα τιμάται όσο υπάρχουν Έλληνες».