Όταν οι Max Levchin, Peter Thiel και Luke Nosek ίδρυαν την Confinity τον πρόδρομο της Pay Pal το μακρινό 1998 πολλοί λίγοι πίστεψαν ότι θα καταφέρουν να παρακολουθήσουν από το «βάθρο» τους, τον …θάνατο των μετρητών. Τόσο το παράδειγμα της PayPal βέβαια όσο και οι αποτιμήσεις αντίστοιχων εταιρειών από τον κλάδο του fintech αποδεικνύουν ότι το επιχειρηματικό πάντρεμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με την τεχνολογία αποτελεί πεδίον δόξης λαμπρό για το παρόν αλλά και για το μέλλον.
Το παραπάνω επισφραγίζει και η χρηματοδότηση των fintech εταιρειών η οποία τα τελευταία χρόνια καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ακόμα και το 2020 εν μέσω πανδημίας όπου παρατηρήθηκε μια μικρή επιβράδυνση, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο, των επιχειρηματικών συμφωνιών παγκοσμίως, η επενδυτική δραστηριότητα στον εν λόγω κλάδο συνεχίστηκε απρόσκοπτα και παρέμεινε ισχυρή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Aksjebloggen, η αξία των κεφαλαίων που σήκωσαν οι fintech startups αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, φτάνοντας τα 121,7 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο.
«Η βιομηχανία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συνεχίζει να προσελκύει εταιρείες τεχνολογίας που μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις ξοδεύουν, επενδύουν, εξοικονομούν και δανείζονται χρήματα. Η ραγδαία ανάπτυξη ολόκληρου του τομέα ακολουθήθηκε από τον αυξανόμενο αριθμό επιχειρηματικών κεφαλαίων που επιθυμούν να επενδύσουν σε εταιρείες fintech και να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις τους» αναφέρει η Jastra Kranjec στο σχετικό άρθρο της πλατφόρμας Aksjebloggen.
Το 2018, οι νεοσύστατες εταιρείες fintech συγκέντρωσαν 31,3 δισεκατομμύρια δολάρια με τη συνολική αξία χρηματοδότησης να φτάνει τα 71,3 δισεκατομμύρια δολάρια το συγκεκριμένο έτος, βάσει των δεδομένων του Crunchbase. Μέχρι το τέλος του 2019, ο αριθμός αυτός έφτασε τα 95,8 δισ. δολάρια, 24,5 δισ. δολάρια δηλαδή περισσότερα μέσα σε έναν χρόνo.
Σύμφωνα με τις στατιστικές για το 2020 οι επενδύσεις στον τομέα του fintech έφτασαν τα 20,3 δισ. δολάρια και η αθροιστική αξία των επενδύσεων ανήλθε πέρυσι σε 116,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο δε τους τελευταίους δύο μήνες στην συνολική αξία των επενδύσεων του κλάδου προστέθηκαν ακόμα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι fintech εταιρείας της Ασίας σηκώνοντας 50,3 δισεκατομμύρια δολάρια, το 40% δηλαδή της συνολικής χρηματοδότησης.
Οι fintech εταιρείες της Βόρειας Αμερικής συγκέντρωσαν 47,8 δισ. δολάρια χρηματοδότησης, κατατάσσοντας την περιοχή στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας λίστας ενώ οι ευρωπαϊκές fintech startups βρίσκονται στην τρίτη θέση, με τις επενδύσεις του να φτάνουν τα 18,2 δισ. δολάρια.
Ο αριθμός των Fintech Startups τριπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια
Παρόλο που ο κορονοϊός επηρέασε την επενδυτική δραστηριότητα ακόμα και στον τομέα του fintech, η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης στη χρήση τέτοιων λύσεων, διευρύνοντας το πεδίο δράσης τους και δημιουργώντας νέες προοπτικές για το μέλλον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BCG ο αριθμός των νεοσύστατων εταιρειών fintech παγκοσμίως τριπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνοντας τις 26.000 το 2021 από τις 12.200 το 2019.
Στην περίπτωση της Βόρειας Αμερικής μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021, καταγράφηκαν 10.605 νεοσύστατες επιχειρήσεις fintech από 5.800 το 2019.
Ωστόσο, σημαντικότερη ήταν η αύξηση που καταγράφηκε σε τέτοιου τύπου επιχειρήσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Το 2019, λειτουργούσαν σχεδόν 3.600 εταιρείες σε αυτόν τον τομέα αριθμός που έφτασε τις 9.300 (αύξηση 160%) στην περιοχή ΕΜΕΑ σήμερα.
Στην τρίτη θέση βρέθηκε η περιοχή της Ασίας Ειρηνικού με περισσότερες από 6.100 νεοσύστατες εταιρείες fintech τον Φεβρουάριο, από 2.800 το 2019.
Νίκη Παπάζογλου