Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟ απολογισμός τετραετίας του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση

Ο απολογισμός τετραετίας του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση

  Κατά τη συμμετοχή της στην 102η Σύνοδο Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα υπό την προεδρία του Ιονίου Πανεπιστημίου, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως παρουσίασε εναν απολογισμό για τα πεπραγμένα στην ανώτατη εκπαίδευση κατα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και τις προοπτικές που διαμορφώνονται από εδω και στο εξής. Στη Σύνοδο των πρυτάνεων και των 24 ελληνικών πανεπιστημίων, έλαβαν μέρος και ο αρμόδιος υφυπουργός ‘Αγγελος Συρίγος και ο γενικός γραμματέας Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας. 

   Ο απολογισμός του υπουργείου Παιδειας, σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφορά στα παρακάτω, όπως παρουσιάστηκαν απο την υπουργό Παιδειας στους πρυτάνεις.

   * Νέες θέσεις μελών ΔΕΠ

   – Από το 2019, έχουν δοθεί 1.850 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ, με πλέον το ισοζύγιο να διαμορφώνεται θετικά, δηλαδή με 122 περισσότερες νέες θέσεις σε σχέση με τις συνταξιοδοτήσεις.

   * Αυτονομία και αξιολόγηση

   – Θέσπιση και εφαρμογή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με αντικειμενικά κριτήρια αναγκών (80%) αλλά και βάσει αξιολόγησης (20%), και όχι στη βάση της αυθαίρετης κρίσης του εκάστοτε υπουργού όπως ίσχυε μέχρι το 2019.

   – Ενισχύθηκε η αυτονομία των ΑΕΙ και απαλλάχθηκε η διαχείριση των ερευνητικών πόρων τους (ΕΛΚΕ) από γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημόσιου Λογιστικού.

   – Ίδρυση μιας ενισχυμένης Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με νέες αρμοδιότητες για την αξιολόγηση, τη χρηματοδότηση και τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

   * Τακτική επιχορήγηση στα ΑΕΙ

   – Στην κατεύθυνση της σταθερά αυξανόμενης ενίσχυσης των πανεπιστημίων της χώρας, για το οικονομικό έτος 2023, δόθηκε αυξημένη τακτική επιχορήγηση με πόρους ύψους 117,12 εκ. – πρόκειται για αύξηση κατά 29% σε σύγκριση με το 2019, από τα 90,78 εκ. ευρώ.

   * Πόροι ΕΣΠΑ για ανώτατη εκπαίδευση

   – Από τον Ιούνιο του 2019 έως τον αρχές Μαρτίου 2023 οι δαπάνες για δράσεις ανώτατης εκπαίδευσης ανήλθαν στα 231,35 εκατ. ευρώ.

   – Ακόμη πιο δυναμικά, για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, πάνω από 550 εκ. ευρώ αφορούν δράσεις ανώτατης εκπαίδευσης.

   * Προχωρούν εμβληματικές δράσεις με πόρους ύψους 571,7 εκ. ευρώ για την υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης

   -Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ και την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η έναρξη υποβολής αιτήσεων για έργο 34,8 εκ. ευρώ που αφορά σε 249 βιομηχανικά διδακτορικά.

   -Βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης προσφορών έργο 13,5 εκ. ευρώ για το κομβικό e-University.

   -Στάλθηκε προς διαβούλευση στα ΑΕΙ η πρόσκληση για έργο 135 εκ. ευρώ που αφορά σε 70 συμπράξεις ερευνητικής αριστείας (CREs).

   -Ακολουθούν 4 ακόμη έργα (84 εκ. Euro για Επισκέπτες Καθηγητές/Ερευνητές, 97 εκ. ευρώ για το πρωτοποριακό έργο «Εμπιστεύσου τα αστέρια σου» και 13,2 εκ. ευρώ για το έργο Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης που αφορά 30.000 υποψηφίους εκπαιδευτικούς, 194,2 εκ. ευρώ για το έργο Universities of Excellence).

   * Φοιτητικές εστίες

   -Στηρίζεται η δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών μέσα από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για έργα πάνω από 641 εκ. ευρώ για εστίες με συνολική δυναμικότητα σχεδόν 8750 άτομα, ενώ με 52 εκ. ευρώ προχωρά ή ανάπτυξη, βελτίωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των φοιτητικών εστιών και των υποδομών σίτισης των ΑΕΙ. 

   *Εξωστρέφεια και ανάπτυξη 

   – Ψηφίστηκε και υλοποιείται ο νόμος 4957/2022 για το άνοιγμα νέων οριζόντων των ΑΕΙ, που προβλέπει αναβάθμιση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των ΑΕΙ, με εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων, εσωτερικό Erasmus, ενίσχυση της πρακτικής άσκησης, κοινά και διπλά προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης (minor degrees), αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία, με νέο, γρήγορο, πιο αξιοκρατικό, πιο διαφανές σύστημα εκλογής και εξέλιξης Μελών Δ.Ε.Π., με νέο μοντέλο διοίκησης, με θέσπιση αναπτυξιακών εργαλείων για την αναβάθμιση των ΑΕΙ, με εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας.

   * Διαμορφώθηκε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ΔΟΑΤΑΠ, που καθιστά τη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων του εξωτερικού πιο άμεση και απλή και εξορθολογίζει τον οργανισμό, θέτοντας τέλος στις ατομικές αιτήσεις και τη γραφειοκρατία.

   * Εξορθολογισμός διαδικασίας φοίτησης

   – Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

   – Ανώτατο όριο φοίτησης Ν+2/Ν+3.

   * Εξωστρέφεια

   – Επισκέφτηκαν τη χώρα μας για συνεργασία με τα ιδρύματά μας εκπρόσωποι από 30 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, προωθήθηκαν συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ, μεταξύ άλλων με ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο.

   – Θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια με ευέλικτες διαδικασίες.

   – Υλοποιείται έργο ΕΣΠΑ για τη στήριξη της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων και την διεθνή προβολή τους.

   – Θεσμοθετήθηκε δυνατότητα η ίδρυση από κοινού εταιρίας των ΑΕΙ για την προβολή τους στο εξωτερικό. Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων το σύνολο των ανώτατων ιδρυμάτων υπέγραψε το καταστατικό της νέας ΑΜΚΕ Study in Greece.

   * Αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος – ασφάλεια:

   – Αποκαταστάθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο στην πραγματική του έννοια

   – Θεσμοθετήθηκε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ασφάλεια και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, το οποίο συμπεριλαμβάνει ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ, εκπόνηση σχεδίων ασφαλείας, σύσταση Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας, ίδρυση Μονάδας Ασφαλείας και Προστασίας, καθώς και δημιουργία Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

   * Επιχειρηματικότητα:

   – Επανιδρύθηκαν τα Γραφεία Διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και στηρίζονται με δράση ΕΣΠΑ (5 εκ ευρώ).

   – Στηρίζονται με δράση ΕΣΠΑ οι Μονάδες Επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια: (15 εκ ευρώ).

   – Ν. 4863/2021: Απλοποίηση και αποσαφήνιση του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών-τεχνοβλαστών (spin-off), παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων στους ερευνητές, τις ερευνητικές ομάδες αλλά και τους ίδιους τους οργανισμούς για να συμμετέχουν σε εταιρείες-τεχνοβλαστούς, ενθάρρυνση δημιουργίας πατεντών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ