Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟύτε λέξη από το ΚΚΕ για τα έγγραφα - φωτιά

Ούτε λέξη από το ΚΚΕ για τα έγγραφα – φωτιά

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν, ότι τον εμφύλιο τον πλήρωσε η χώρα μας ακριβά. Μας πήγε σε πολλά επίπεδα πίσω και κυρίως έδωσε σε αρκετούς την ευκαιρία, να βγάλουν προσωπικά τους απωθημένα, και να τα “ντύσουν” με ιδεολογικό πρόσχημα.

Και ορθά, ορθότατα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έκλεισε και τυπικά αυτό το θλιβερό κεφάλαιο της ιστορίας, νομιμοποιώντας το ΚΚΕ.

Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε ένα θλιβερό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας, και απομυθοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα, που στην …παρανομία φαντασιωνόταν τον γ γύρο που θα σηματοδοτούσε την επιστροφή του.

Αρα οι αποκαλύψεις που γίνονται έχουν ένα πλέον ιστορικό και…διδακτικό ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί τα αρχεία της πρώην ΕΣΣΔ, που αποχαρακτηρίστηκαν, επιβεβαιώνουν τις αποκαλύψεις της εποχής.

Σε κείμενα που ανήρτησε ο καθηγητής – ιστορικός Σεργκέι Ράντσενκο, ειδικός στα θέματα Ψυχρού Πολέμου, καθηγητής στο John Hopkins, αποκαλύπτεται μεταξύ άλλων η συγκλονιστική επιστολή, με ημερομηνία 7 Ιουλίου 1948, στην οποία ο Μάρκος Βαφειάδης (Δημοκρατικός Στρατός) και ο Νίκος Ζαχαριάδης (γγ του ΚΚΕ), ζητούν βοήθεια από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης ώστε να επιτευχθεί «η μίνιμουμ επιβίωση να αποσπάσουμε ένα σοβαρό κομμάτι από τη βόρειο Ελλάδα».

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά η Σοβιετική Ένωση προμήθευε με γερμανικά όπλα τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, αν και με τη Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945 η Μόσχα είχε συμφωνήσει πως η Ελλάδα μεταπολεμικά θα ανήκε στην δυτική σφαίρα επιρροής. Μάλιστα όπως προκύπτει από αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν, η ΕΣΣΔ έστελνε όπλα από το απόθεμα των Ναζί και όχι σοβιετικής προέλευσης ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί ότι παρείχε ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Και μου κάνει εντύπωση ότι το ΚΚΕ που δεν αφήνει να πέσει κάτω τίποτε, δεν σχολίασε αυτές τις αποκαλύψεις.

Γιατί θα είχε ενδιαφέρον, ιστορικό, αν μη τι άλλο, να πληροφορηθούμε εάν ισχύουν τα όσα αποκαλύπτονται στις επιστολές Ζαχαριάδη – Μολότοφ, καθώς θα φωτίσουν αρκετά σκοτεινά σημεία της ιστορίας μας και το ρόλο του ΚΚΕ, σε εκείνες τις ταραγμένες εποχές. Και αυτά όλα χωρίς καμία διάθεση αντικομουνισμού.

Απλά για να ξέρουμε σύντροφοι, εάν ο Ζαχαριάδης ήθελε να αποσπάσει ένα σοβαρό κομμάτι από τη βόρειο Ελλάδα και γιατί, εάν έπαιρνε το ΚΚΕ χιλιάδες δολάρια από την Σοβιετική Ενωση, εάν τελικά τα όπλα που πολεμούσαν δεν τα είχαν πάρει εκείνοι από τους Γερμανούς, αλλά ο Σοβιετικός στρατός και άλλα πολλά που θα αποκαλυφθούν στην πορεία…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ