Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΟυκρανική κρίση: Βάζει φωτιά στις τιμές ενέργειας - Προβληματισμός για τα δημοσιονομικά...

Ουκρανική κρίση: Βάζει φωτιά στις τιμές ενέργειας – Προβληματισμός για τα δημοσιονομικά βάρη των επιδοτήσεων

Δεν έχει τέλος το σπιράλ ανόδου των τιμών ενέργειας με επιχειρήσεις και νοικοκυριά να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Παράλληλα και το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να βρει τις κατάλληλες δημοσιονομικές ισορροπίες ώστε να απλώσει δίκτυ προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι του “τσουνάμι” τιμών, χωρίς να εκτροχιαστούν δημοσιονομικά.

Είναι ενδεικτικό ότι στο ρεύμα με βάση την αγορά της Επόμενης Μέρας η τιμή σήμερα διαμορφώνεται στα 281,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 11 % σε σχέση με την αντίστοιχη της Τετάρτης. Ωστόσο η τιμή είναι σε χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα γ Ελλάδα έχει την τρίτη χαμηλότερη στην Ευρώπη μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 12,1%, ανεβασμένος και πάλι, το φυσικό αέριο 49,2% τα υδροηλεκτρικά 3,2% οι εισαγωγές 9,4% και οι ανανεώσιμες 21,5%.

Παράλληλα οι τιμές φυσικού αερίου του Ολλανδικού TTF χτες εκτοξεύτηκαν κατά 50% στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λόγω και των ανησυχιών για διακοπή της παροχής από Ρωσία. Υποχώρησαν βέβαια στη συνέχεια ωστόσο και σήμερα κινούνται σε επίπεδα άνω των 110 ευρώ/μεγαβατώρα.

Επίσης και οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν υψηλά επτά ετών με τιμές άνω των 114 δολάρια ανά βαρέλι το brent, καθώς οι φόβοι για διακοπή της προσφοράς ενισχύθηκαν μετά από έντονες κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες εν μέσω της εντεινόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Μέτρα στήριξης

Στο φόντο αυτό νέο πακέτο επιδοτήσεων των τιμών των ενεργειακών προϊόντων προβλέπονται για το Μάρτιο.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να γίνει μια μικρή διεύρυνση των κλιμακίων κατανάλωσης για τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος και για τον Μάρτιο σύμφωνα με επιστολή που απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προς τους προμηθευτές.

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις συνεχίζονται τον Μάρτιο ως εξής:

-Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο το Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh, (από 300 kwh), η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.Mute

-Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.

-Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).


Στο μεταξύ επί τάπητος της χθεσινής 3ωρης τηλεδιάσκεψης του ECOFIN, στην οποία συμμετείχε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κ. Λαγκάρντ βρέθηκαν το ενεργειακό και οι επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση. ΝΑ σημειωθεί ότι ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι ολόκληρη αυτή η χρονιά θα κυλήσει με υψηλές τιμές στην Ενέργεια. 

Στο φόντο αυτό μετά  και τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και το 2023 θα υπάρχει ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και άρα περιθώρια για δράσεις στήριξης από τα κράτη μέλη. Επίσης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο παρεμβάσεων, με στόχο να προστατευτούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις, από το εκρηκτικό ενεργειακό κόστος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ