Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε ένα εντυπωσιακό κρεσέντο αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Μυτιληναίος που αντίστοιχο δεν υπάρχει για άλλη μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα εγχώριοι αλλά και διεθνείς οίκοι. Πρόκειται για αναβαθμίσεις που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα και… ξεχειλώνουν την τιμή – στόχο σε επίπεδα που η μετοχή έχει να δει κοντά 15 χρόνια, όταν η αγορά ήταν κάτω από εντελώς άλλα δεδομένα.
Θυμίζουμε πως η μετοχή της Μυτιληναίος χθες έκλεισε πάνω από τα 14 ευρώ για πρώτη φορά από τις 9 Νοεμβρίου 2007, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε νέα υψηλά περίπου 13 ετών, όταν μάλιστα ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 5.150 μονάδες! Μάλιστα, ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 2 δισ. ευρώ!
Την πιο υψηλή τιμή – στόχο δίνει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή που από τα 14 ευρώ προηγουμένως πλέον θέτει ως στόχο τα 19,5 ευρώ! Οι αναλυτές της ΑΧΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις της Μυτιληναίος την προσεχή τριετία θα διπλασιαστούν και θα ανέλθουν από τα 1,898 δισ. το 2020 στα 3,581 δισ. ευρώ το 2023. Συνάμα, μεγαλύτερη θα είναι την ίδια περίοδο η αύξηση των καθαρών κερδών που προβλέπεται ότι θα αυξηθούν από 128,9 εκατ. ευρώ το 2020 σε 278,2 εκατ. ευρώ το 2023.
Οι αναλυτές της Πειραιώς Χρηματιστηριακή κάνουν εκτενή αναφορά στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση του ομίλου και στα οφέλη που θα φέρει αυτή η στρατηγική προς τη βιωσιμότητα, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις. Παράλληλα, εξάρουν την πρόσφατη ανακοίνωση της Μυτιληναίος για την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου 20 φωτοβολταϊκών πάρκων από τον όμιλο ΕΓΝΑΤΙΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας από ανανεώσιμες πηγές, από τα 222 MW στα 2,9 GW ως το 2023. Επίσης τονίζουν πως η Μυτιληναίος διαθέτει σημαντικό κατάλογο ανεκτέλεστων έργων στις ΑΠΕ και στον κατασκευαστικό τομέα ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν φωτοβολταϊκά, αποθήκευση ενέργειας και έργα βιώσιμης ανάπτυξης.
Eurobank Equities – Στόχος τα 18,70 ευρώ
Από την πλευρά της, η Eurobank Equities ανεβάζει την τιμή – στόχο από τα 14,20 ευρώ στα 18,70 ευρώ, δίνοντας περιθώρια ανόδου περί το 44%, διατηρώντας τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της, ενώ κάνει σύσταση αγοράς. Παράλληλα, αναμένει μερισματική απόδοση 4,2%. Τα ανθεκτικά μεγέθη του 2020 αλλά κυρίως η σαφής στροφή της εταιρείας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τομέας που δημιουργεί νέες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξης, είναι οι κύριοι λόγοι της αναβάθμισης της τιμής – στόχου. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ΑΠΕ αναμένεται ότι θα προσθέσει μεταξύ 180 έως 215 εκατ. ευρώ στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) και θα αντιστοιχήσει περίπου στο 33% των συνολικών λειτουργικών εσόδων του ομίλου. Βάσει του μοντέλου που χρησιμοποιεί η Eurobank Equities η επιχειρησιακή αξία των μονάδων ΑΠΕ της Mytilineos μπορεί να φθάσει έως και το επίπεδο των 2,4 δισ. ευρώ έως το 2024.
Wood – Στόχος τα 17,3 ευρώ
Σε επίσης θεαματική αύξηση της τιμής – στόχου για τη μετοχή της Μυτιληναίος προβαίνει ο οίκος Wood, ανεβάζοντάς τη στα 17,3 ευρώ, έναντι 12 ευρώ που ήταν η προηγούμενη σύσταση, ενώ διατηρεί σύσταση αγοράς. Η Wood αναθεωρεί το μοντέλο αποτίμησης για τη μετοχή για να συμπεριλάβει θετικούς βραχυπρόθεσμους καταλύτες όπως οι υψηλότερες τιμές αλουμινίου και το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο έργων. Οι αναλυτές σημειώνουν πως το βραχυπρόθεσμο outlook για τη Μυτιληναίος είναι θετικό αλλά το μακροπρόθεσμο ακόμη θετικότερο λόγω των επενδύσεων στις ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, αναμένουν την επόμενη τριετία μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 16%. Παράλληλα, εκτιμά ότι από το 2024, η συμβολή των «πράσινων» επενδύσεων της εισηγμένης θα ανέλθει στα 160 εκατ. ευρώ ή στο 28% των EBITDA.
Παντελάκης Χρηματιστηριακή – Στόχος τα 17,4 ευρώ
Στα 17,4 ευρώ έναντι 13,5 ευρώ προηγουμένως αναβαθμίζει τη μετοχή της Μυτιληναίος και η Παντελάκης Χρηματιστηριακή, αναμένοντας περιθώριο ανόδου περί το 30% (με σύσταση overweight), ενώ τονίζει πως το 2021 η λειτουργική κερδοφορία θα ενισχυθεί από τον τομέα μεταλλουργίας και το 2022 από Ενέργεια – Φυσικό Αέριο. Σύμφωνα με την ΑΧΕ, το ισχυρό ατού της Μυτιληναίος είναι ότι δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδου. Για το τρέχον έτος, δυνατό «χαρτί» θα είναι ο τομέας της μεταλλουργίας, ενώ το 2022 θα είναι ο τομέας της ενέργειας και φυσικού αερίου. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η Μυτιληναίος βρίσκεται σε σημείο καμπής σε ό,τι αφορά τη λειτουργική της κερδοφορία, η οποία αναμένεται να κάνει ένα άλμα από τα 300 εκατ. ευρώ όπου βρισκόταν την τελευταία 4ετία στα 500 εκατ. ευρώ ως το 2023.