don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι short επιθέσεις στο ευρώ, ο σχεδιασμός Alpha-UniCredit, οι…υπερατλαντικοι “παίκτες”, η “ρηχή” αγορά και το ΧΑ, χαμηλά διμήνου για τράπεζες, καθυστερούν υπογραφές, η “ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ” στην ΚΛΜ και καλό ΣΚ

*Την προσεχή Πέμπτη η συνεδρίαση της ΕΚΤ. Για τους γνώστες από τις πιο κρίσιμες της χρονιάς, καθώς θα φανεί εάν-και κατά πόσον- η Κριστίν Λαγκάρντ έχει την δυνατότητα ουσιαστικής διαφοροποίησης από τον Τζερόμ Πάουελ. Πάντως, ο Γιάννης Στουρνάρας “βλέπει” 2 μειώσεις μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν σαφής (Financial Times) πως η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται ταχύτερη μείωση επιτοκίων. Βαρύτατο το κόστος χρήματος για την-ούτως ή άλλως- φθίνουσα ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα. Οι επόμενες προγραμματισμένες συνεδριάσεις στην Φρανκφούρτη (μετά τις 17/10) είναι στις 13 Νοεμβρίου (non-monetary) και στις 12 Δεκεμβρίου (governing council).

*Για τους εντεινόμενους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που απειλούν τον Κοινοτικό προϋπολογισμό προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο με έκθεση του (δημοσιοποιήθηκε πρωί Πέμπτης). Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΕΕΣ, το ποσοστό σφάλματος (στις δαπάνες) διαμορφώνεται στο 5,6% (2023)-από 4,2% το 2022 και 3% το 2021- . Να σημειωθεί ότι το ποσοστό-όριο που με την υπέρβαση του οι δαπάνες λογίζονται ως παράτυπες είναι το 2%, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ευστάθεια της ευρω-οικονομίας. Το μεγαλύτερο υπέρβαρο προέρχεται από το τεράστιο χρέος που συσσωρεύεται-λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού πληθωρισμού. Τα έχει επισημάνει και ο Μάριο Ντράγκι στην περίφημη Έκθεση της ομάδας του. Δεδομένης της άρνησης του Βερολίνου για συζήτηση (καν) προκειμένου να εξευρεθεί εφαρμόσιμη λύση, τα περιθώρια στενεύουν ακόμη πιο ασφυκτικά. Πάντως, όσο βραδυπορούν στις Βρυξέλλες τόσο αυξάνονται οι short θέσεις στο ευρώ. Πόσο πια να περιμένουν, μπας και “ξυπνήσουν” (κυρίως) σε Βρυξέλλες αλλά σε Φρανκφούρτη.

*Η χειρότερη εβδομαδιαία πτώση του ευρώ από τον Ιούλιο στις αγορές option. Συγκεκριμένα, οι traders προετοιμάζονταν από χθες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο ευρώ. Τα στοιχεία από την Depository Trust & Clearing Corporation δείχνουν ότι οι traders τοποθετούνται για μια πιο αδύναμη κίνηση προς τη γραμμή του 1,08 δολαρίου.

*Αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση ο κοινός σχεδιασμός Alpha Bank- UniCredit, όπως αναλύθηκε από τους Αντρέα Ορσέλ και Βασίλη Ψάλτη. Μακάρι, για τους μετόχους/επενδυτές της ελληνικής τράπεζας η συνδρομή των Ιταλών να συμβάλει στην χρηματιστηριακή ανάκαμψη της μετοχής. Πάντως, στην κοινότητα δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν τις επόμενες κινήσεις των ισχυρών μετόχων μειοψηφίας. Και στρέφονται προς την πλευρά της Reggeborgh και το εάν ο Χένρι Χόλντερμαν θα αυξήσει το ποσοστό πάνω από το 9,99% (όπως παλαιότερα είχε φημολογηθεί) ή όχι, αλλά και της UniCredit που διαθέτει-σχεδόν- ισόποσο μερίδιο στο μ.κ.

*Πλέον οι ισχυρές ελληνικές εταιρείες δεν φεύγουν απλά από το ΧΑ, φεύγουν από την Ευρώπη. TITAN Cement International, Cenergy Holdings, Metlen, Flexopack και όλο διευρύνεται ο αριθμός. Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα, παρακαλώ. Άντε με αυτή την τάση φυγής (προς ΗΠΑ, Λονδίνο) να βρει η ΕΧΑΕ εταιρείες πρόθυμες να ενταχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το φαινόμενο της undervalue κατάστασης μίας εισηγμένης επιτείνεται σε “ρηχά” χρηματιστήρια, δηλαδή που δεν διαθέτουν το “κρίσιμο μέγεθος” για να “τιμολογηθεί” εύλογα μία εταιρεία. Σε ένα στενό, περιορισμένο πλαίσιο ακόμη και μεγάλα μεγέθη υποχρεώνονται να συμπιεστούν προκειμένου να χωρέσουν, δεν μπορούν να χωροθετηθούν με βάση τις πραγματικές δυνατότητες τους, κυρίως δε τις προοπτικές τους που συγκεκριμένες εισηγμένες έχουν και με το παραπάνω. Είναι απλό, μας εξηγούσε διαχειριστής λονδρέζικου fund, όπως μία ευρωπαϊκή εταιρεία εισηγμένη λ.χ. στο Euronext, στον CAC40 ή στον DAX για να αποκτήσει το επιπλέον μέγεθος που θεωρείται ότι δικαιούται αναγκάζεται να…μεταναστεύσει προς τις ΗΠΑ, αναζητώντας χώρο στην Wall Street. Έτσι, τηρουμένων των αναλογιών, ένας ελληνικός όμιλος εξωστρεφής, με παραγωγή, ebitda e.t.c από τις διεθνείς αγορές “ασφυκτιά” στα στενά όρια των 97 δισ. του ΧΑ. Εύλογα σ’ ρηχή αγορά όταν δεν εισρέει νέο χρήμα- και ανακυκλώνεται το ίδιο- τότε η άντληση της ρευστότητας έχει τις συνέπειες που βλέπουμε καθημερινά στο ΧΑ.

*Μετά το placement για το 10% της ΕΤΕ,  η αμκ 200 εκατ. της Cenergy Holdings (ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη), η ομολογιακή έκδοση της Metlen, το mini placement της Κύπρου ενώ ακολουθούν η αμκ της Attica Bank και έπονται η πιθανότητα διάθεσης ποσοστών από Trade Estates, Attica Συμμετοχών, ενδεχομένως της HelleniQ Energy e.t.c. Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει το έντυπο αμκ της Attica Bank, την Δευτέρα. Πιθανότατα για αυτόν τον λόγο το χθεσινό θεαματικό “γύρισμα” με 29,11% στα 2,04 ευρώ. Με συναλλαγές 117 χιλ. για τους λάτρεις της αδρεναλίνης βλέπω να διακινδυνεύουν σήμερα και δεύτερο σερί limit up. Πλέον έχουν μείνει οι γνώριμοι μεταξύ τους.  

*Η επίσκεψη Orcel και το πρώτο δείγμα συνεργασίας Alpha Bank-UniCredit. Παγκράτι-Κολιάτσου το Μιλάνο-Αθήνα για τον Andrea Orcel- με τον επικεφαλής του ομίλου UniCredit να πυκνώνει τις επαφές του στην ελληνική αγορά. Στο πλαίσιο της τελευταίας επίσκεψης του και τις συναντήσεις με τον Βασίλη Ψάλτη, οι δύο πλευρές κατέληξαν στην υλοποίηση συγκεκριμένων κοινών προγραμμάτων. Το λανσάρισμα στην εγχώρια αγορά λ.χ. των αμοιβαίων κεφαλαίων της UniCredit είναι ένα από τα πρώτα βήματα των-κοινών πλέον- ενεργειών αμφοτέρων των τραπεζών. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι πως στην Αθήνα ο Ιταλός τραπεζίτης συναντήθηκε και με συγκεκριμένους επιχειρηματίες- μάλιστα με έναν εξ’ αυτών οι συζητήσεις προχώρησαν μέχρι του σημείου για την έκδοση εταιρικού ομολόγου που θα αναλάβουν από κοινού UniCredit και Alpha Bank. Μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά είχε συμμετοχή σε 2 εκδόσεις ομολόγων των Ιταλών- σε εκτός συνόρων projects- τώρα όπως όλα δείχνουν έχει “ωριμάσει” ο χρόνος για ανάληψη έκδοσης και εντός.

*Σε χαμηλά 2μηνου ο τραπεζικός κλάδος, στις 1.200,57 μονάδες χθες, εβδομαδιαίες απώλειες 1,55% και συνολικά 3,60% στο μήνα. Πωλητές και ξένοι. Παρά τις συνεχείς θετικές εκθέσεις των επενδυτικών οίκων η προσφορά στα τραπεζικά χαρτιά παραμένει σταθερή. Θα πει κάποιος πως, την προσφορά την απορροφά κάποιος. Για παράδειγμα, το χθεσινό πακέτο για το 1 εκατ. μτχ της Εθνικής στα 7,45 ευρώ φέρεται να πήγε σε passive fund με σημαντική θέση στην ΕΤΕ. Άλλωστε, στην αγορά κάνουν λόγο για ρευστοποιήσεις hedge funds. “Ταύρος” για τις συστημικές η Citi αλλά πωλητές διαχειριστές αμερικανικών επιθετικών χαρτοφυλακίων. Εurobank, η μόνη διασωθείσα στην χθεσινή συνεδρίαση, με αγορές στα 1,97 ευρώ (0,82%) και συναλλαγές 3,43 εκατ. τμχ. Γνωστό πως, ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ομίλου είναι η “Ελληνική”. 

*Με την υλοποίηση φιλόδοξων επενδυτικών σχεδιασμών που ακριβώς βρισκόμαστε; Ο λόγος για τις επενδύσεις λ.χ. της Sunlight (Δυτική Μακεδονία) CMBlue- αμφότερες για κατασκευή μπαταριών- Pfizer (Θεσσαλονίκη; ) που είτε η έγκριση βραδυπορεί (CMBlue), είτε έχει…χαθεί σε κάποιο συρτάρι. Καλό θα ήταν στα συναρμόδια υπουργεία, στα ενδιάμεσα των πανηγυρικών ανακοινώσεων για το πόσο καλά τα πηγαίνει η ελληνική οικονομία, να μπαίνει και καμιά υπογραφή. Το αναφέρω γιατί, η Κομισιόν για ακόμη μία-πολλοστή- φορά ζητά από την Αθήνα να επιταχύνει την προσπάθεια “κυκλοφορίας” των χορηγήσεων/δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το λένε μια, το λένε δυό, τώρα “τρίτωσε”…

*Στην Κλουκίνας- Λάππας περνά η Ευρώπη Ασφαλιστική έναντι 46,55 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση των μετοχών της «ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ» στην ΚΛΜ, θα γίνει τμηματικά, αρχικά ποσοστό 65% και στη συνέχεια το υπόλοιπο. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2025.

*Αυτά για την ώρα, και καλό Σ.Κ.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask