don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι χαρτογιακάδες της FED, Καραμούζης-Παπαδόπουλος, το ομολογιακό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα λιμενικά, Intracom Defence προς πώληση;, τα… ίδια το “χαρτί” της LAMDA και ελεύθερη “διόρθωση” για Fourlis

*To προχθεσινό έναυσμα της Fed ακολούθησαν η μία μετά την άλλη οι Κεντρικές Τράπεζες όπου γης, σε μία πρωτοφανή στην ιστορία ομοβροντία αύξησης των επιτοκίων, δηλαδή του “κόστους χρήματος”. Με τον επικεφαλής της Fed- κύριας υπαιτίου της φούσκας- να προειδοποιεί πως η εξυγίανση θα έχει “πόνο”. Απολύτως εύστοχο το σχόλιο (που μου έστειλε φίλος) πως “…η αγορά είναι σε περίοδο μεθοδευμένης πτώσης, εντελώς ανήκουστο, να προκαλεί δηλαδή η κάθε… Fed την ύφεση, άρα την ηθελημένη φτωχοποίηση λαών, κοινωνιών. Τη μεθοδευμένη καταστροφή οικογενειών που πήραν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, την συνακόλουθη ανεργία και απόγνωση που φέρνει…”. Για να συνεχίσει, “…οι χαρτογιακάδες της Fed των 20 και 30.000$ (το μήνα) τιμωρούν τον κόσμο γιατί η ίδια η Fed είχε για χρόνια χαμηλά-μηδενικά επιτόκια, τύπωνε αφειδώς “χάρτινο” χρήμα, πυροδοτώντας ένα πρωτοφανές πληθωριστικό κύμα…”. Το δυστύχημα για την κοινωνία; ο “πόνος” (κατά Powell) θα έχει διάρκεια και θα είναι έντονος, απόρροια της εφαρμογής μίας πολιτικής του 1970 στην εποχή του 2020. Με αμφισβητήσιμο το επιτυχές αποτέλεσμα, όπως προειδοποιούν λ.χ. οι Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Ντιν Μπέικερ.

*Προειδοποιεί (έμμεσα) και η Goldman Sachs, για ακόμη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη.

*Στα “ελληνο-τουρκικά” τώρα, που όσο οξύνεται η ρητορική Ερντογάν, τόσο αυξάνεται η επιφυλακή των Ε.Δ. Έχει την σημασία της η καταγγελία της ΕΕ-από το βήμα του ΟΗΕ-  για τις διακρίσεις της Αγκύρας σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Όσων, εν πάσει περιπτώσει, απέμειναν μετά το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών (του 1955).

*Απ’ ότι μαθαίνω και τα “ελληνο-τουρκικά” θα συζητηθούν στο Συνέδριο του Economist, την Δευτέρα. Ένδειξη, πως “μετρά” ως ρίσκο και στα επενδυτικά/επιχειρηματικά. Στο Divani Palace, με πληθώρα ομιλητών και παρεμβάσεων. Θα φροντίσω να παρακολουθήσω εκ του σύνεγγυς την ομιλία του Βασίλη Καραμούζη (τον λόγο τον είχαμε πει την Τετάρτη) και την παρέμβαση του Στέλιου Παπαδόπουλου. Ειδικότερα για τον νυν JP Morgan Chase-ex ΟΔΔΗΧ- οι παλαιότεροι θα τον ενθυμούνται από το περίφημο swap ανταλλαγής πληθώρας σειρών κρατικών ομολόγων, με συνεργάτη- τότε- τον Δημήτρη Τσάκωνα. Νυν ΟΔΔΗΧ ο τελευταίος. Όσον αφορά στον Βασίλη Καραμούζη, πιθανότατα θα μάθουμε εάν θα προχωρήσει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μ.κ της Εθνικής, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Όπως διακαώς θέλει το Μαξίμου, με το Ταμείο να μην πολύ”καίγεται” (μια χαρά “τρέχουν” αμοιβές και οφίτσια) και τη διοίκηση της Εθνικής “ούτε κρύο-ούτε ζέστη”.

*Σας είχε προϊδεάσει η στήλη για την επιτυχή έκβαση της πρότασης για την (πρόωρη) αποπληρωμή του ομολογιακού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. To 101% “πλήρωνε” η διοίκηση (από 1/8 έως 21/9) όποιον ανταποκρινόταν θετικά, με το 74,5% να λέει “ναι”. Που να βρεις “εταιρικό” με “υπέρ το άρτιον”, τέτοιες εποχές. “Έβαλαν πλάτη” και η Eurobank (για 500 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και η Alpha Bank (για 275 της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις).

*Σύμπτωση θα πείτε αλλά η περίοδος αποδοχής έληγε μία μέρα πριν το “άνοιγμα” των προσφορών για το 67% του μ.κ του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Με την Attica Συμμετοχών συμμετέχει στη διαδικασία η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Προσφορές και από Grimaldi Group/Minoan Lines και ΟΛΘ.

*Και μίας ο λόγος, στο διαγωνισμό για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης δεν συνέχισαν Κοπελούζος και Σαββίδης (ΟΛΘ). Δύο οι διεκδικητές: Black Summit-EFA Group-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Quintana. Και στους 2 διαγωνισμούς υπάρχει επικρατέστερος, ακριβώς οι συγκεκριμένοι 2 που σας έρχονται στο νου.

*Παρακολουθώ την χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Intracom Holdings. Κάτι μου λέει, πως είναι κοντά η συμφωνία για την πώληση της Intracom Defence.

*Το ότι η μετοχή του ΟΛΠ συνεχίζει να υποχωρεί (δηλαδή να μειώνεται η αποτίμηση) σε χαμηλά Covid-19, προφανώς και είναι συμπτωματικό με τον εν εξελίξει διαγωνισμό για τον ΟΛΑ.

*Συνέχισε με νέο limit up η μετοχή της ΑΝΕΚ, συνέχισε με περαιτέρω διόρθωση η μετοχή της Attica Συμμετοχών. Η στήλη ανέλυσε την σχέση ανταλλαγής ρητά και ξεκάθαρα, τόσο χθες όσο και προχθές. Μία απλή αναδρομή θα σας πείσει. Όσοι ακολούθησαν μπορούν να κάνουν “ταμείο” σήμερα. Ευγενική χορηγία της DeA=στέλνει ταμείο. Ούτε ο ΟΠΑΠ…

*Είδα το εξής: Παπαθανασίου, Υπόχρεο Πρόσωπο βάσει του άρθρου 13 του Ν.3340/2005 – ως Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, προέβη στις 21/09/2022 σε αγορά 1.725 κοινών ονομαστικών μετοχών συνολικής αξίας 3.543,55 ευρώ. (Μέση τιμή : 2,0542 ευρώ). Έλτον ξεκίνησε αγορές ο πρόεδρος πράγμα σπάνιο…Λέτε να…;;;

*Από τα παράδοξα (και ανεπίτρεπτα για τη διοίκηση εισηγμένης). Στα 3,735 ευρώ η μετοχή των Πλαστικών Θράκης, στα 5,85 η λογιστική αξία. Μείον 2 ευρώ από την p/bv η μετοχή εταιρείας που ανακοίνωσε 15,4 εκατ. κπφ 6μηνου μόνο από το core μέρος του χαρτοφυλακίου της. Κρίμα, Κωνσταντίνε Χαλιωρή.

*Μην μπερδεύονται όσοι επενδυτές αποδίδουν στη διοίκηση της Μπλε Κέδρος την επιστροφή κεφαλαίου. Εάν δεν ήταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά, που “υποχρέωσε” τους βασικούς μετόχους (πλευρά Ευμορφίδη) ούτε… σεντς δεν θα έβλεπαν στους κωδικούς τους.

*Είπα να μην (ξανά) γράψω και σήμερα αλλά… νέα πτώση για τη μετοχή της Lamda Development. Και δεν μπορώ να βρω εάν τα μεγάλα ονόματα (Βασιλάκης, Κάτσος, Γερμανός κ.α ) παραμένουν “εγκλωβισμένοι” στο χαρτί.

*Σταματημό δεν έχει όμως ούτε η διόρθωση για τη μετοχή της Fourlis. Cherchez la femme, αλλά άντε πείσε την. Όμως οι μέτοχοι/επενδυτές τι φταίνε…

*Για Autohellas τα σημείωνε χθες η στήλη, μην σας κουράζω.

*Με λίγα κομμάτια, προσεκτικά και μεθοδικά “χτίζουν” αποτίμηση στην Euroxx. Και να ρωτήσεις τον Ιταλό, σάμπως θα σου πει. Κυκλοφορούν, ωστόσο, 2-3 σενάρια στην αγορά. Εάν δεν υπάρξουν νεότερα στο Σ.Κ, κάτι θα σας έχω από Δευτέρα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask