don't even ask

don't even ask

spot_img

Οι πωλητές στη Wall Street και η στριμωγμένη ΕΚΤ, πιάσαμε ταβάνι στα επιτόκια (Στουρνάρας), Eurobank-επαναγορά από ΤΧΣ (1,4%), οι αγοραστές από τον “πυθμένα”, η Λάτση στην Trade Estates και η μειωμένη κερδοφορία του ομίλου Γιώτης

*To σήμα της Fed πως τα επιτόκια θα παραμείνουν για καιρό πάνω από το 5%- ακόμη και όταν θ’ αρχίσουν να υποχωρούν- οδηγούσε τους πωλητές στην Wall Street. Μία μέρα μετά την απόφαση της FOMC για “παύση” στην αύξηση των επιτοκίων αλλά πιθανότατο άλλο ένα επιπλέον 0,25% σε μία από τις δύο συνεδριάσεις που μένουν για το 2023. Λ.χ, η Goldman Sachs εκτιμά ότι, οι μειώσεις θα αρχίσουν στα τέλη του 2024, η δε πλειονότητα των αναλυτών “βλέπει” 2 μειώσεις (αντί για 4) το 2024. Στριμωγμένη η ΕΚΤ, εάν η Fed “χρωστά” ακόμη ένα +25 μ.β, στην Φρανκφούρτη τι θα κάνουν. Θυμίζω, 26 Οκτωβρίου η επόμενη συνεδρίαση, στην Αθήνα. Ανήμερα Αγίου Δημητρίου, για να δούμε…

*Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανότατα έχουν κορυφωθεί και η επόμενη κίνηση αναμένεται να είναι η μείωση, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung, κόντρα σε ομολόγους του που παίζουν ακόμη το χαρτί των αυξήσεων. «Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή των επιτοκίων», ανέφερε στην Boersen-Zeitung. «Όπως έχουν τα πράγματα, υποθέτω ότι το επόμενο βήμα μας θα είναι η μείωση των επιτοκίων». Ο κεντρικός μας τραπεζίτης πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να συζητείται η χαλάρωση της πολιτικής, καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο σημερινό τους υψηλό επίπεδο για διάστημα αρκετών μηνών. Οι αναλυτές διακρίνουν πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο. Ορισμένοι συντηρητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, διαβλέπουν μεγαλύτερη περίοδο σταθερών επιτοκίων.

*Στις -17,8 μονάδες μειώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, από τις -16 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν την Πέμπτη. Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης διολίσθησε στο -18,7 από -17,1 τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε περαιτέρω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της, σύμφωνα με την Επιτροπή. Το ένα μετά το άλλο “χτυπούν” τα καμπανάκια, ακούν σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη;

*ΒοΕ: Μετά από 2 χρόνια αυξήσεων κατά ριπάς. Χειρόφρενο στον πιο επιθετικό κύκλο αυξήσεων των τελευταίων 30 ετών. Ανακούφιση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετά από 14 αυξήσεις. Παραμένουν στο 5,25%. Οριακή η απόφαση. Υποχωρεί η στερλίνα.

*Στα καθ’ ημάς: Σήμερα είναι η Μέρα για την Eurobank, καθώς η διοίκησή, μετά την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο, θα υποβάλει το αίτημα επαναγοράς του 1,4% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο Φωκίων Καραβίας φέρεται να έχει αποφασίσει, μετά την απόκτηση του εν λόγω ποσοστού, να προχωρήσει στην ακύρωσή του, σε ένα έμμεσο bonus προς τους υφιστάμενους μετόχους. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη πράξη της αποεπένδυσης του Ταμείου από το τραπεζικό σύστημα. Στα 1,455 (-0,07%) η μετοχή. Τέταρτη σερί συνεδρίαση στο “κόκκινο” αλλά με οριακά αρνητική τάση (-0,02%) και μεθοδικό μάζεμα από τα χαμηλά των 1.182,89 μονάδων.

*Όπως μου έλεγε παλιός της Σοφοκλέους, χθες Πέμπτη όπως και Τετάρτη μεγάλος τζίρος-για τα δεδομένα του ΧΑ- κοντά στα 250 εκατ. αλλά με αγοραστές από τον “πυθμένα”. Αυτό, πιθανότατα, σημαίνει ότι κάποιοι έχουν αρχίσει να αγοράζουν σιγά-σιγά, χωρίς να βιάζονται. Και δεν είναι “μαρίδα”.

*Αναμενόμενο πως τα funds που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές θα πατούσαν το sell μόλις δινόταν το σήμα. Άλλωστε στο 8μηνο μια χαρά αποδόσεις έγραφαν, παραδοσιακά αρνητικός ο Σεπτέμβριος, κάνουν και “ταμείο” 9μηνου την προσεχή Παρασκευή δεν ήθελε και πολύ. Συμβαίνει και η μία “στραβή” μετά την άλλη, αρρυθμίες στο κυβερνητικό σχήμα βλέπουν οι ξένοι και πωλούν. Απλά ακόμη, δεν είναι τόσοι πολλοί οι αγοραστές, που στην τελική δεν έχουν λόγο να βιαστούν. ΧΑ και τράπεζες “επέστρεψαν σε χαμηλά 4μηνου, με τα μετεκλογικά κέρδη να εξανεμίζονται.

*Γιατί πιέζονται οι μετοχές πολλών εταιρειών, ρώτησα φίλο-γνώστη: Κυρίως τιμολογείται η μεγαλύτερη σε διάρκεια και ένταση αύξηση κόστους δανεισμού που ήδη φαίνεται στους ισολογισμούς, η απάντηση του. Και η εξήγηση (μία από τις αρκετές) για την εμφανή στροφή σε τίτλους εταιρειών με “γερό ταμείο”, χαμηλό καθαρό δανεισμό, αυξημένη διανομή εσόδων και μέρισμα. ΟΠΑΠ λ.χ. μου συμπλήρωσε. Παράλληλα, η ποιότητα των ξένων και “ξένων” διαχειριστών δεν είναι ανάλογη αυτών που επενδύουν βάσει θεμελιωδών και σε αναπτυγμένα χρηματιστήρια.

*Στην Trade Estates μπαίνει- με 4,2%- η Μαριάννα Λάτση (μέσω του Latsco family office). Τον Οκτώβριο η εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ. Από τον Μάιο 2022 η Autohellas έχει το 11,9% του μ.κ της θυγατρικής του ομίλου Fourlis. Εάν θυμάμαι καλά η Μαριάννα Λάτση απο-επένδυσε από την Lamda Developments του αδελφού της Σπύρου καλοκαίρι του 2022.

*Μου έστειλε γνωστός το παρακάτω (με αφορμή την είσοδο της Carlsberg με 20% plus στη Μικροζυθοποιϊα Κυκλάδων (ΝΗΣΟΣ). Με πρώτη ύλη από την Κομοτηνή- συγκεκριμένα από την Μακεδονίας Θράκης- και διανομή- μέχρι τώρα- μέσω της ΑΜΒΥΞ η ΝΗΣΟΣ ήταν 100% ελληνική, άλλωστε ο Αλέξανδρος Κουρής είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Και όσον αφορά το τελευταίο, οι προϋποθέσεις που οφείλει να πληροί ένα μέλος- πολύ δε περισσότερο όταν είναι ενός εκ των ιδρυτικών- είναι συγκεκριμένες και αυστηρές, διαφυλάσσοντας το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο αυτής της τόσο ξεχωριστής προσπάθειας… Προσώρας, με ποσοστό 20% plus η Carlsberg ζήτημα δεν εγείρεται- στο 50% + 1% το ελάχιστο ποσοστό για ένα από τα κριτήρια που θέτει το ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, πλην όμως από την στιγμή που θα τεθεί θέμα παραγωγής εκτός Τήνου-αναπόφευκτα- αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθεί (ζήτημα). Προφανώς ο Αλέξανδρος Κουρής τα γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους, προφανώς έχει ενημερώσει την “πρωτοβουλία” για το εγχείρημα του, με την συνέχεια να προοιωνίζεται άκρως ενδιαφέρουσα καθώς στον κλάδο “ζυμώνονται” εξελίξεις. Σε συνέχεια και της εισόδου του Φώτου Φωτιάδη, επικεφαλής κυπριακού ομίλου που Μάιο 2022 εξαγόρασε την Μικροζυθοποιϊα Σερρών “Siris” με προοπτική μεγάλης επένδυσης (για 500 εκατ. είχε αναφέρει ο Κύπριος επιχειρηματίας) και όσων έχουν δρομολογηθεί. 

*Λόγω ζημιών της “Στάμου” η μείωση της κερδοφορίας του ομίλου Γιώτης. Από τα τελευταία σήματα (που εξαγοράσθηκαν) από την-σχεδόν- 100χρονη ελληνική εταιρεία η μείωση κατά 28% στο (ενοποιημένο) καθαρό αποτέλεσμα. Στα 82,8 εκατ. οι πωλήσεις της ιστορικής εταιρείας.

*Αυτή την φορά, οι της Ahold ενδεχομένως να δουν πιο συγκαταβατικά την πρόταση της Lidl. Οι Γερμανοί είχαν “πολιορκήσει” τους Ολλανδούς-προ Covid-19 και για την ΑΒ Βασιλόπουλος. Η αιφνιδιαστική αποχώρηση/παραίτηση Σοφοκλή Γιαννακού-cfo της αλυσίδας- μετά από συνεργασία 15ετών.

*Μείον 8,7 δισ. στην αποτίμηση των εισηγμένων στο ΧΑ, από την 25η Ιουλίου. Περιμένοντας την ανακοίνωση μεγεθών 6μηνου μεγέθους μίας Jumbo και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής- χθες μετά την λήξη της συνεδρίασης-  η Πειραιώς Securities “έβλεπε”  …μετά την πρόσφατη σημαντική πτώση της αγοράς πιστεύουμε ότι προσφέρει καλά επίπεδα εισόδου σε μετοχές που περιλαμβάνονται στις προτιμώμενες επενδυτικές επιλογές μας, όπως η Jumbo και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ημέρα αποτελεσμάτων για Ideal Holdings, Lavipharm e.t.c η χθεσινή.  Αλλά και:  “…οι μη χρηματοοικονομικές Εταιρείες θα είναι στο επίκεντρο (Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Viohalco και Cenergy) λόγω αποτελεσμάτων και μπορεί να τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές έφερε μία ακόμα συνεδρίαση μεταβλητότητας”, σύμφωνα με την Beta Sec.

*Depolas Investment Servicers : “Αναπροσαρμόζουμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών, τοποθετώντας το κάτω όριο στις 1140 μονάδες, περιοχή που αποτελεί το χειρότερο σενάριο, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, στην εν εξελίξει διόρθωση τιμών. Ενδιάμεσα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται και στις 1180 μονάδες. Μειώνουμε ωστόσο αρκετά λιγότερο το άνω όριο τιμών στις 1320 μονάδες, καθώς η μεταβλητότητα αυξάνεται. Σημειώνουμε ότι ενδεχομένως να συνεχιστούν οι πιέσεις στις περισσότερο κυκλικές μετοχές, ενώ αναζητούμε επίπεδα ενίσχυσης των θέσεων μας κατά περίπτωση.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask