Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟι πρόεδροι Πούτιν και Σι θα μιλήσουν μέσω βιντεοσύνδεσης

Οι πρόεδροι Πούτιν και Σι θα μιλήσουν μέσω βιντεοσύνδεσης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μέσω βιντεοσύνδεσης σήμερα, Παρασκευή, για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα.

“Κατ’ αρχάς, θα μιλήσουν για τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Κίνας”, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Και, βέβαια, θα είναι πολύ σημαντικό να ανταλλάξουν απόψεις για πιο υψηλής έντασης περιφερειακά προβλήματα — εκείνα που είναι πιο κοντά σε μας, στη Ρωσία, και εκείνα που είναι πιο κοντά στην Κίνα”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ, χωρίς να δίνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Η Μόσχα επιδιώκει να εμβαθύνει τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις καθώς και τις σχέσεις ασφαλείας με το Πεκίνο αφότου έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Οι δύο χώρες υπέγραψαν μια “χωρίς όρια” στρατηγική σύμπραξη λίγες ημέρες προτού η Ρωσία εξαπολύσει την εκστρατεία της.

Το Πεκίνο αύξησε επίσης τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και αερίου αφότου οι ευρωπαϊκές χώρες διέκοψαν τις σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα υποστήριξε δημόσια τη θέση του Σι για την Ταϊβάν και κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να προκαλέσει σύγκρουση για το καθεστώς του αυτοδιοικούμενου νησιού, το οποίο η Κίνα διεκδικεί ως δικό της.

Όμως ο Σι εμφανίστηκε κατά καιρούς ψυχρός για τη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία: ο Πούτιν παραδέχθηκε δημόσια τον Σεπτέμβριο πως ο Κινέζος ομόλογός του έχει “ανησυχίες” για τις ενέργειες της Ρωσίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ