don't even ask

don't even ask

spot_img

Οι προειδοποιήσεις Στουρνάρα, ομόλογα και ΕΚΤ, η ρήση του Jeremy Grantham, η καίρια τοποθέτηση Παναγιωτόπουλου, “κάηκε” η αναβάθμιση, το sell off στην Alumil και η…Στεφανιάδα καλά κρατεί

*Σταθερά τα επιτόκια ή νέα αύξηση. Της τελευταίας στιγμής, το μέχρι το Σ.Κ επικρατέστερο ενδεχόμενο της αύξησης φαίνεται να ανατρέπεται. Στην Ευρώπη, όλο και πιο δυσοίωνες οι εξελίξεις. Με το πετρέλαιο στα 95$-100$/βαρέλι άγνωστο πως θα επιτευχθεί η τιθάσευση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Με την δυναμική που έχει προσλάβει η κρίση, αρκετοί αναλυτές επιφυλάσσονται εάν θα είναι αρκετή η ενεργοποίηση μέτρων και δημοσιονομικού χαρακτήρα. Πέραν των νομισματικού, που όπως σωστά επανέλαβε ο κεντρικός μας έχουν κάνει τον κύκλο τους.

*Ισχυρή διόρθωση 12,1% για τη μετοχή της Societe Generale, μετά από ανακοίνωση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας ότι αναμένει μικρή-ή και καθόλου- αύξηση των ετήσιων πωλήσεων τα επόμενα χρόνια.

*Στα καθ’ ημάς, ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε- για ακόμη μία φορά- τους τραπεζίτες για το δύσκολο περιβάλλον που διαγράφεται για τη συνέχεια. Δείχνουν να πιάνουν κορυφή τα κέρδη από την εκμετάλλευση των θηριωδών spreads μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων-δανείων/χορηγήσεων. Η νέα άνοδος στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων-απόρροια της τακτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ- είχε ως συνέπεια την “βουτιά” στις μετοχές εταιρειών ακινήτων.

*Για το ευρωπαϊκό real estate τα έχει εκθέσει η DeA, εκφράζοντας την απορία πως οι ημεδαπές ΑΕΕΑΠ κωλυσιεργούν τόσο πολύ να αξιοποιήσουν αυτό το 6-12μηνο υστέρησης έναντι των διεθνών αγορών και καθυστερούν να προχωρήσουν σε αμκ-εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο. Θα προσθέσω και την προειδοποίηση του “γκουρού” Jeremy Grantham. O συνιδρυτής της GMO έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για καταστροφικό τσουνάμι στην αγορά ακινήτων, ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και κραχ στις μετοχές ως το 2025. Ο επενδυτής θρύλος είπε το εξής (λογικό), ότι δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία bull market που να ξεκίνησε από τόσο υψηλές τιμές – πολύ δε περισσότερο από τα επίπεδα που βρισκόμαστε τώρα. Προς υποχρεωτική λοιπόν η ασφάλιση επιχειρήσεων, κτηρίων, κατοικιών, ΟΚ σωστό- εκ πρώτης όψεως το μέτρο- πλην όμως θα πρέπει να ελέγχονται και όσοι ευθύνονται για κακοτεχνίες- σε δημόσια έργα, υποδομές- αυτοδιοικητικοί, όσοι διασπαθίζουν δημόσιο χρήμα κ.λ.π. Επιτέλους, ας αποδοθούν ευθύνες σε κάποιους, έστω σε έναν.

*Καίρια η τοποθέτηση του Χρήστου Παναγιωτόπουλου στο 6ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών. Ο διευθύνων της Τέρνα είπε τα αυτονόητα “…να καθίσουμε όλοι στο τραπέζι-κεντρική και περιφερειακή εξουσία, επιστημονική κοινότητα, μελετητές και κατασκευαστές- και να καταλήξουμε σε μία προσέγγιση ρεαλιστική με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, απαλλαγμένοι από τον λαϊκισμό, και τις μικροπολιτικές και μικροεπιχειρηματικές σκοπιμότητες…”. Κρατώ από την τοποθέτηση του το εξής ενδιαφέρον “… εδώ και δέκα ημέρες, ενόσω σωστικά συνεργεία, τοπικές αρχές και εθελοντές δίνουν μάχη μέσα στα λασπόνερα, διεξάγεται παράλληλα ένας άλλος ανίερος πόλεμος λάσπης, που κατά τη γνώμη μου δεν εξαντλείται σε εταιρείες, αλλά σπιλώνει το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας…”. Αλλά και: “… μόνο από την ΤΕΡΝΑ έχει διατεθεί από την πρώτη στιγμή το προσωπικό 3 εργοταξίων που γειτνιάζουν με την πληγείσα περιοχή και δεκάδες εξειδικευμένα μηχανήματα. Δέκα ημέρες και νύχτες, το τεχνικό προσωπικό αυτής της χώρας με αυταπάρνηση κάνει άντληση υδάτων σε πλημμυρισμένα σπίτια, φορτώνει και μεταφέρει νεκρά ζώα από στάνες και χωράφια, και απομακρύνει με εκατοντάδες φορτηγά και μηχανήματα φερτά υλικά…”. Επειδή ανάλογη είναι η στάση και των άλλων εταιρειών του κλάδου, χρήσιμο είναι να βγουν μπροστά παράγοντες του, όπως ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, γιατί όντως και πολλά αήθη διαδίδονται και πολύ λάσπη χύνεται. 

*Ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 15.000 ευρώ για κάθε πλοίο που είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πρόκειται να πληρώσουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες για την εθελοντική συνεισφορά τους στο ειδικό Ταμείο Φυσικών Καταστροφών, μέτρο που οδηγεί σε 50 εκατ. ευρώ. Οι τραπεζίτες εισφέρουν άλλα 50 εκατ. όσα και ο ΣΕΒ, μέσω αυξημένου τέλους 1-6 ευρώ στα ξενοδοχεία (σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Πρωθυπουργός) ο Τουριστικός κλάδος κ.ο.κ.

*“Κάηκε” χρηματιστηριακά και αυτή η αναβάθμιση, πολύ πιο ουσιαστική της Moody’s σε σχέση με της DBRS. Με αρνητικό πρόσημο η χθεσινή συνεδρίαση στο ΧΑ, μετά το “γύρισμα” στα ευρωπαϊκά και την διόρθωση του EuroStoxx Banks. Όμως, με δεύτερη ματιά θα έβλεπε κάποιος ότι σε σύνολο αξίας συναλλαγών 106,3 εκατ. τα 43,7 εκατ. “άλλαξαν χέρια” σε μετοχές με άνοδο και μόλις 19,5 εκατ. σε μετοχές σε διόρθωση. Τι συνέβη; η “βαριά” μετοχή της Coca Cola/3E με σχετικά λίγες συναλλαγές διόρθωσε 2,96% (στα 26,19 ευρώ).

*Έγινε και το πακέτο των 24,7 εκατ. τμχ στα 1,4995 ευρώ στην Eurobank, συνολικής αξίας 37 εκατ. ευρώ, στο τέλος της συνεδρίασης για να “δέσει…”Στις 17.12’56” πέρασε η εντολή. Μέσα στην εβδομάδα ξεκινά η διοίκηση την διαδικασία αγοράς του 1,4% του μ.κ από το ΤΧΣ. Στα 1,60 ευρώ/μτχ υπολογίζει η αγορά το τίμημα, με το σχετικό premium. Για να μην ξεχνιόμαστε και για να έχουμε εικόνα τι ακριβώς διαδραματίστηκε στον τραπεζικό κλάδο (πόσο χρήμα “κάηκε”, κυρίως φορολογουμένων) αντιδιαστέλουμε το κόστος που είχε το ΤΧΣ και το πόσο θα πάρει από την διάθεση του 1,4%. Μόνο στην περίπτωση που το κόστος του Ταμείου ήταν 10 δισ., στην καλύτερη περίπτωση να πάρει πίσω 98 εκατ. (εάν η συναλλαγή γινόταν στα 1,90 ευρώ). Ανάλογη είναι η τεράστια απομείωση θέσης στις άλλες 3 συστημικές. Για αυτό, καλό είναι να ακολουθείται το θυμόσοφο…κρείττον το σιγάν…

*Πως τα “κατάφεραν” χθες και κύριο θέμα συζήτησης στα χρηματιστηριακά (και όχι μόνο) γραφεία δεν ήταν η διπλή αναβάθμιση-έκπληξη από τη Moody’s, αλλά το sell off στην Alumil, μόνο εδώ θα μπορούσε να συμβεί. Το γεγονός: limit down στο μείον 22,69% για το χαρτί, στα 2,59 ευρώ, με συναλλαγές που άλλες 2 φορές έχουν γίνει από το 2014. Τέτοιο “χώσιμο”… Ο λόγος, το αίτιο: η κάθετη πτώση ebitda, καθαρών κερδών κ.λ.π στο 6μηνο. Η δικαιολογία: διάβασα τι δήλωσε ο επιχειρηματίας και ιδρυτής, Γιώργος Μυλωνάς (στη Μαρίνα Πρωτονοταρίου/mononews) για “εκβιασμό” από τους servicers. Σοβαρές-πολύ σοβαρές- καθώς συστημικής χροιάς οι καταγγελίες του- δεν είναι και χθεσινός, γνώριζε πολύ καλά τι έλεγε- που ή ισχύουν οπότε ή δεν ισχύσουν οπότε. Σε κάθε περίπτωση, επειδή στην περίπτωση Alumil/Μυλωνά δεν είναι ένα απλό περιστατικό που μπορεί να (ξε)περαστεί έτσι ελαφριά η αγορά περιμένει ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους και όσους αφορά να πάρουν ξεκάθαρη θέση, να δοθούν εξηγήσεις. Θα περιμένουμε σήμερα, να δούμε εάν λ.χ. θα ευαισθητοποιηθεί κάποιος από τους servicers, από την Κεφαλαιαγορά.  

*Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ray Dalio λέει ότι οι νέοι επενδυτές θα πρέπει να έχουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο καθώς επιμένουν οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί αντίθετοι άνεμοι. «Θα ήθελα να έχω διαφοροποίηση, γιατί αυτά που δεν γνωρίζουμε, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε», δήλωσε ο Dalio, ιδρυτής ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο, της Bridgewater Associates.     

*Κράτησα και το εξής, καθώς αφορά το πολιτικό/επιχειρηματικό μας σύστημα: ποια είναι τα 3 κριτήρια/προϋποθέσεις που λαμβάνονται υπόψη όταν κάποιος θέλει να επενδύσει σε μία χώρα. Μια χώρα πρέπει να είναι σε καλό σημείο όσον αφορά τα εισοδήματα και να έχει έναν καλό ισολογισμό, ένα περιβάλλον ευγένειας όπου «οι άνθρωποι εργάζονται μαζί για να γίνουν καλά πράγματα», είπε. Η πλευρά που παίρνει η χώρα όταν προκύπτει μια διεθνής σύγκρουση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, πρόσθεσε.

*Και μιας ο λόγος για πολιτικό σύστημα, στα καθ’ ημάς, η DeA ήταν ξεκάθαρη: Stephanos ή Stefanos Κασσελάκης. Με προδιαγραφές, ακριβώς όπως τις είχε περιγράψει o Δημήτρης Μαύρος της MRB. Βρε τι ζούμε… 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask