Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι πλουσιότεροι Έλληνες του Λονδίνου: Ο πόλεμος έφερε τα πάνω-κάτω στο κλαμπ...

Οι πλουσιότεροι Έλληνες του Λονδίνου: Ο πόλεμος έφερε τα πάνω-κάτω στο κλαμπ των billionaires

Μεγάλες αλλαγές και ανακατατάξεις έχει φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία και στο κλαμπ των Ελλήνων κροίσων του Λονδίνου. Τα στοιχεία της φετινής λίστας Sunday Times Rich List που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτή η κρίση έχει μεγάλους κερδισμένους και μεγάλους χαμένους και στους κόλπους των ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άλκης Δαυίδ και η οικογένεια Λεβέντη, που πέρυσι βρέθηκαν στην πρώτη θέση της λίστας ανάμεσα στους ελληνικής καταγωγής κροίσους, έχασαν φέτος τα πρωτεία, λόγω της έκθεση της Coca Cola HBC στη Ρωσία. Το κόστος αυτής της κρίσης αποτυπώνεται στην περιουσία της οικογένειας, η οποία σύμφωνα με τους Sunday Times μειώθηκε κατά 560 εκατ. στερλίνες, στα 2,193 δισ. στερλίνες, δικαιολογώντας πτώση από την περσινή 59 θέση της λίστας στην 80 φέτος.

Αντίθετα, ο Τέλης Μυστακίδης έγινε κατά 1,016 δισ. στερλίνες πλουσιότερος τον τελευταίο χρόνο, προφανώς γιατί το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων έχει αυξήσει την αξία των μετοχών της Glencore που κατέχει. Με περιουσία 2,513 δισ. στερλινών, ο πρώην «βασιλιάς του χαλκού» είναι φέτος ο πλουσιότερος από του Έλληνες του Λονδίνου και 71ος ανάμεσα στους κροίσους της Αγγλίας (από 110ος που ήταν πέρυσι).

Ο Τζον Χριστοδούλου ωφελήθηκε από την άνοδο του real estate, με την περιουσία του να αυξάνεται κατά 350 εκατ. στερλίνες στα 2,35 δισ. στερλίνες, φέρνοντάς τον από την 82η θέση πέρυσι στην 77η. Ο 56χρονος Γιαννάκης –όπως τον αποκαλούν όσοι τον γνωρίζουν- Χριστοδούλου, ήταν εννέα ετών όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών και έκανε τα πρώτα του βήματα στην κοσμηματοποιία, όμως σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες real estate στο Canary Wharf του Λονδίνου,  έχοντας στην ιδιοκτησία του, μεταξύ άλλων, δύο πεντάστερα ξενοδοχεία.

Η οικογένεια Λαζαρή έπεσε φέτος στην 81η θέση της λίστας, από την 73η πέρυσι, καθώς η περιουσία της μειώθηκε κατά 99 εκατ. στερλίνες, στα 2,125 δισ. στερλίνες. Ο Χρήστος Λαζαρής μετανάστευσε από την Κύπρο στο Λονδίνο σε ηλικία 16 ετών, με 20 λίρες στην τσέπη. «Ένιωθα πάντα ότι το χορτάρι είναι πιο πράσινο κάπου αλλού και ήμουν πολύ νέος για να το καλοσκεφτώ», είχε πει κάποτε. Ξεκίνησε πλένοντας πιάτα σε εστιατόρια, ενώ ταυτόχρονα μάζευε χρήματα για να σπουδάσει σχέδιο. Το brand γυναικείων ρούχων που δημιούργησε γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όμως το 1978 ο Λαζαρής αποφάσισε να στραφεί στο real estate. Μετά το θάνατό του, η οικογενειακή επιχείρηση, η  οποία έχει εξελιχθεί σε μία αυτοκρατορία των ακινήτων στο Λονδίνο, πέρασε στα χέρια των τριών παιδιών του, του Λεν (Λεωνίδα), του Νικόλα και της Άντρη.

Στους μεγάλους χαμένους της χρονιάς και ο Στέλιος Χατζηιωάννου, καθώς ο ιδρυτής της EasyJet έπεσε στην 101η θέση της λίστας, από την 77η πέρυσι, με την περιουσία του να μειώνεται κατά 366 εκατ. στερλίνες στα 1,809 δισ. στερλίνες, εν μέσω μίας δύσκολης περιόδου για τις αεροπορικές εταιρείες. Ο 55χρονος επιχειρηματίας μπορεί να βρίσκεται σε κόντρα με τη διοίκηση της εταιρείας που ίδρυσε όταν ήταν 28 ετών και να έχει μειώσει το ποσοστό του σε αυτήν, όμως οι Sunday Times θεωρούν τις μετοχές του στην EasyJet το βασικό περιουσιακό στοιχείο του.

Ο Κρις Ρόκος έγινε κατά 500 εκατ. στερλίνες πλουσιότερος τον τελευταίο χρόνο, με την περιουσία του να φτάνει στα 1,75 δισ. στερλίνες. Ο 104ος πλουσιότερος από τους κροίσους του Λονδίνου (πέρυσι βρισκόταν στην 133η θέση) είναι ελληνικής καταγωγής γεννημένος στη Βρετανία διαχειριστής hedge fund. Το 2002 ίδρυσε την Brevan Howard Asset Management με τρία πρώην στελέχη της Credit Suisse, τους Jean Philippe Blochet, James Vernon και Τρύφωνα Νάτση. Αφότου έβγαλε δισεκατομμύρια δολάρια για τους πελάτες της Brevan Howard στα δέκα χρόνια που παρέμεινε στο hedge fund, το 2015 ίδρυσε τη δική του εταιρεία, την Rokos Capital Management.

Κατά 10 εκατ. στερλίνες πλουσιότεροι έγιναν οι Γιώργος και Κωνσταντίνος Λογοθέτης, με την περιουσία της οικογένειας να υπολογίζεται στα 660 εκατ. στερλίνες. Με συμφέροντα στη ναυτιλία, τα ακίνητα και τις αερομεταφορές, μεταξύ άλλων, η οικογένεια βρίσκεται στην 246η θέση της λίστας, από την 235η πέρυσι.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ