Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι λόγοι που άλλαξαν το σκηνικό στο Χρηματιστήριο από τα μέσα Ιουλίου...

Οι λόγοι που άλλαξαν το σκηνικό στο Χρηματιστήριο από τα μέσα Ιουλίου και μετά

Συνεχίζει το ανοδικό της κρεσέντο η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, φτάνοντας την εβδομάδα που πέρασε σε υψηλά διμήνου, ασχέτως με την ελεγχόμενη και εντός προγράμματος διόρθωση της Παρασκευής.

Πρόκειται για μια αντίδραση μερικής αποκατάστασης στην πρότερη πίεση, αλλά και μια αντίδραση που «πάτησε» πάνω στη μείωση του πολιτικού ρίσκου και στην όποια αβεβαιότητα και ανασφάλεια θα έφερναν οι πρόωρες εκλογές, καθώς δεν είναι τυχαίο ότι η αντίδραση της αγοράς ξεκίνησε αμέσως μετά το «κάψιμο» των σεναρίων περί εκλογών από τον πρωθυπουργό.

Τα εξαιρετικά νέα από την πορεία του τουρισμού που οδεύει σε νέο ιστορικό ρεκόρ, η μείωση της ανεργίας, η λήξη της 12χρονης εποπτείας από την Ευρώπη, σε συνδυασμό με τα θετικά αποτελέσματα τραπεζών και βιομηχανικών εταιρειών, συντήρησαν το ανοδικό momentum του Χ.Α. και την εβδομάδα που παρήλθε, με τους αγοραστές να έχουν το πάνω χέρι σχεδόν σε όλες τις συνεδριάσεις.

Παρά την ελεγχόμενη διόρθωση της Παρασκευής, όπου οι επενδυτές προέβησαν σε περιορισμένου εύρους ρευστοποιήσεων, ενόψει του τριημέρου καθώς το Χ.Α. θα «χάσει» τη συνεδρίαση της Δευτέρας λόγω Δεκαπενταύγουστου ενώ οι διεθνείς αγορές θα είναι ανοικτές, συνολικά το πενθήμερο έκλεισε με σημαντικά κέρδη.

Την ίδια ώρα, στην αγορά υπάρχει πολύ μεγάλη επιχειρηματική κινητικότητα με τα deals και τις πάσης φύσεως επιχειρηματικές συμφωνίες να δεσπόζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση, δίνοντας τον παλμό και στις μετοχές.

Μολονότι το 2022 δεν έχει ίσως αντίστοιχου βεληνεκούς deals με την περασμένη χρονιά (Chipita, Wind, Pharmaten, Intrasoft International, Εθνική Ασφαλιστική κ.α.), εντούτοις είναι ένα έτος με πολύ σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις. Κλάδοι όπως ενέργεια, υποδομές, πληροφορική, cybert security, τρόφιμα, λιανικό εμπόριο βρίσκονται σε διαρκή δημιουργικό αναβρασμό, έχοντας ήδη δώσει πολλαπλά deals τόσο το 2021 όσο και το πρώτο 7μηνο του 2022, ενώ έντονη είναι η κινητικότητα σε αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων.

H χώρα έχει βγει από μια υπερ-δεκαετή οικονομική κρίση που την κράτησε καθηλωμένη και αποκομμένη από τα διεθνή κεφάλαια, ενώ ο ερχομός της πανδημίας καθυστέρησε την «επιστροφή». Πλέον όμως, όπως φάνηκε και από την πορεία του τουρισμού, τα διεθνή χαρτοφυλάκια προσβλέπουν στην επόμενη ημέρα, διακρίνοντας πεδίο δόξης λαμπρό για τη χώρα, που συνεπικουρία του Ταμείου Ανάκαμψης, ετοιμάζεται να αλλάξει «πίστα» τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, το Χ.Α. έδειξε να… αντέχει το πολιτικό ρίσκο όπως αυτό προέκυψε από την πρόσφατη σοβαρή υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Μολονότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως θα εξελιχτούν τα πράγματα, η αγορά έδειξε τάσεις φυγής προς τα εμπρός, με την ατζέντα να επιστρέψει ξανά στα οικονομικά, επιχειρηματικά και επενδυτικά δεδομένα.

Ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή διόρθωσε ελεγχόμενα κλείνοντας στις 878,76 μονάδες με πτώση 0,45%, όμως σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε θετικά, κερδίζοντας 3,48%, ανεβαίνοντας σε υψηλά διμήνου στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο FTSE 25 κέρδισε 3,70% το πενθήμερο, ο Mid Cap κέρδισε 1,66%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε νέα άνοδο κατά 6,64%, συνεχίζοντας να ξεχωρίζει με έμφαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα μέσα Ιουλίου όταν και ξεκίνησε η σημαντική αντίδραση του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κερδίζει άνω του 10%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +11,87%, ο Mid Cap στο +6,82%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της ανόδου, έχοντας ράλι +27,46%, καθώς σε είκοσι συνεδριάσεις από τις 15/7, έκλεισε θετικά στις 17 εξ αυτών!

Η Πειραιώς που είχε υποφέρει τα μέγιστα όλους τους προηγούμενους μήνες έχοντας «βαριές» απώλειες που έφτασαν έως το 38% φέτος, καταγράφει αντίδραση σε ποσοστό 44,79%, σε μια προσπάθεια να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους. Η μετοχή της Eurobank κερδίζει 29,03 από τις 15 Ιουλίου, η Alpha Bank είναι στο +27,18%, ενώ η Εθνική ενισχύεται σε ποσοστό 20,07%.

Βεβαίως, «εχθρός» του momentum και ενός… στρωτού επενδυτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είναι η πολιτική αστάθεια, αλλά και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν διαρκώς και απειλούν το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά και το προφίλ σταθερότητας της χώρας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ